Nejlepší investice – sluchátka potichu

Nejlepší investice – sluchátka potichu

Spoustu let zpět jsem si koupil plyšová mazlivá sluchátka, které je radost používat. Super hrají, jsou opravdu pohodlné a vcelku dobře izolují okolní zvuk. Jsou to DT 770 PRO:

Už přesně nevím, jestli to bylo ještě před prvním potomkem, ale skoro bych tipoval že jo. Měl jsem je tenkrát ještě v kanclu na práci, super se mi v nich programovalo.

Pak přišlo stěhování do baráku, přesídlení z kanceláře do pracovny a pár týdnů na to i narození Jedničky. Sluchátka pořád super, pořád se držela na žebříčku oblíbených věcí hodně vysoko. Občasný pláč a řev sluchátka dobře izolovala a když malý přitvrdil, zavřel jsem si do pracovny dveře. A byl zas klid na práci.

Navíc, Jednička pak šla do školky, což bylo období, kdy byl v domě neuvěřitelný (a takto zpětně i nepředstavitelný) klid. Jenže, pak začaly nemoci, nejdřív občas, pak už byl doma víc než ve školce, no a dorazil to pak covid. A tak se Jednička zas vrátila ze školky na fulltime a byla doma. Byli jsme v očekávání dalšího potomka a tak jsme nechtěli raději nic riskovat. No, a pak se to narodila Dvojka.

A tady začíná zhruba období, kdy má mazlivá a oblíbená sluchátka přestala stíhat. Zaprvé, po více než roce poslouchání hudby v kuse, jsem toho měl už opravdu plné zuby. Občas jsem chtěl pracovat prostě jen v tichu. A tak jsem nosil sluchátka i vypnutá. Jenže, v tomto režimu jejich schopnost vytvářet klid a pohodu lehce pokulhávala.

Po pár dalších měsících už bylo jasné, že Covid tu s námi bude zřejmě napořád (protože jsme Best in Covid, žejo) a že mazlivá sluchátka prostě nestačí (a nestačí už ani zavřené dveře, protože Jednička se fakt nudí a chodí mi do pracovny neustále otvírat a něco vymýšlet, čímž mi sem neustále pouští zvukový blizzard od Dvojky.

V jednom z mnoha okamžiků zoufalství, kdy jsem byl asi po sté vyrušen od práce, mě napadlo se podívat, s jakým největším útlumem se dělají sluchátka do bagrů, lomů nebo pro obsluhu sbíječky. To by možná mohlo stáhnout hluk od Jedničky a Dvojky aspoň na polovinu.

Prošel jsem sluchátek několik párů, od běžných sluchátek proti hluku, přes ochranná sluchátka na střelnici, až jsem skončil u sluchátek “pro použití v extrémně hlučném prostředí”. To myslím naše domácí prostředí vystihuje přesně. Konkrétně se jedná o sluchátka 3M PELTOR X5A s udávaným útlumem 37 dB. Pokud jsem něco nepřehlédl, je to asi to nejvíc, co se dá sehnat :)).

Objednáno, doručeno a pojďme testovat.  První test nedopadl dobře. S nasazenými sluchátky jsem stál vedle Dvojky, co zrovna měla svůj tradiční amok, a k mému zklamání jsem ho furt slyšel. Nutno říct, že asi jen třetinu jeho výkonu, ale i tak to nebylo pořád nic příjemného. Trochu zklamán jsem je šel zkusit do pracovny.

A někde v tomto okamžiku se tahle sluchátka ihned propracovala na přední pozici v žebříčku mých oblíbených věcí. Po nasazení jsem neslyšel nic, co se v domě děje. Naprosté ticho…. až strašidelné. Člověk totiž neslyší ani zvuk stisku vlastní klávesnice. Po nasazení sluchátek jste naprosto sami. Po chvíli Vám bude dokonce i smutno :)). Opravdu. Byl to fakt strašný nezvyk. Například půl hodiny v kuse pracujete a neslyšíte nic, takže si pak už začnete pokládat otázku, jestli žena Jedničku i Dvojku nezabila, nebo se všichni neodstěhovali na jiný kontinent :).

Ale stačí si je na chvilku sundat a hned víte, že je vše při starém :). Když sluchátka poprvé viděl prcek, ptal se, jestli mu do nich pustím nějakou hudbu. Tak jsem mu vysvětlil, že tohle jsou sluchátka, co hudbu nehrají. To jsou sluchátka, která vytváří ticho. Od té doby za mnou občas přijde a ptá se, jestli si může půjčit sluchátka “potichu” :). A tak se jich občas na chvilku vzdám, ale dávám si dobrý pozor, aby mi je někde neztratil 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 2 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kobra23
3 years ago

Mám 3 ks 3M Peltor Optime III a taky jsem spokojen. Jedny na střelnici, druhé na sekací traktor na zahradě a třetí na stavbě (hutnění, cirkulárka, flexa 230 atd. a je to paráda. Dlouho jsem vybíral. Už je to teda asi 5 let zpět co jsem je kupoval.

Martin Doubek
Guest
3 years ago

Na střelnici mám zelené 3M s nižší výškou hrnku. Tyhle co sis koupil jsou na střelbu z .50 BMG :D. Já jsem na podobné účely úplně v pohodě s Bose QC 35 II, ty mají navíc aktivní potlačení hluku i bez toho aby něco hrály. Ty 3M dost silně drtí hlavu tak nevím jestli bych v nich vydržel víc než hodinu na střelnici, i když je fakt že po hodině na střelnici nemám pocit že by byly nějak nepohodlné, jak mají ty gelové náušníky tak se to celkem vytvaruje a je to ok.

Jakub
3 years ago
Reply to  L

Aktivni Bose jsem kdysi mel do letadla, ale neda se s tim spat. Na hluk decek to efektivni neni, spis na monotonni hluky.

Stingray
3 years ago

K Peltorům jedna důležitá poznámka z letectví. Jsou to levný hluchátka a jejich nejslabším článkem jsou jednoznačně náušníky. Nevím jaký přesně jsou náušníky v těch černejch extrém peltorech, ale takový ty klasický černočervený peltory maj velice mizerný náušníky … je to molitan v tenkým měkčeným PVC. Nejenom, že to špatně izoluje, ale zároveň je to tvrdý a tím pádem to jednak hůře přiléhá a jednak z toho máte po hodině otlačenou palici. Drahý letecký sluchátka maj naproti tomu gelový náušníky a to je hodně velkej rozdíl. Je to takovej ten měkkoučkej silikon, kterýmu po stlačení trvá půl minuty, než se narovná zpátky. Je to težkej hutnej materiál, takže tlumí podstatně víc. Přiléhá to naprosto dokonale, nušník krásně obteče/okopíruje všechny boule co okolo uší máte. Protože je to hodně měkkej materiál, tak vám stačí mnohem menší přítlak = menší únava. Zrovna nedávno mi přišly nový sluchátka a tenhle tejden jsem je vylepšoval náušníkama. Existuje několik levelů kvality, já používám ty gelový za 555,-. https://www.czechpilot.cz/www-czechpilot-cz/e-search?q=n%C3%A1u%C5%A1n%C3%ADky+&search_submit=&qm=2

Last edited 3 years ago by Stingray
Jakub
3 years ago

Ja mam 3M WorkTunes, sice nejsou tak “vykonne”, ale chtel nejakou zlatou stredni cestu s moznosti prijimat hovory pri praci v dilne. Na zahradu pak mam objednane in-ear Baseus. Pro praci u pocitace pak mam Soud BlasterX H7. Opet, neni to zadna spicka, ale tyto uz muzu mit na hlave bez problemu cely den a neboli me z toho hlava (coz je problem u tech 3M).

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x