Velká čínská zeď

Velká čínská zeď

Prý jsme podezřele dlouho ticho. Žádný článek, žádná zpráva. No, bylo toho poslední dobou opravdu hodně. S přicházejícím jarem jsme začli řešit hned několik věcí. Plánovali jsme záhony, finišovali jsme poptávky na pergolu, řešili jsme materiál na dřevěný plot a do toho ladili stavbu naší zdi. A primárně o té bude i dnešní článek.

Jak asi víte, máme troje sousedy. Se dvěma žijeme bez jakýchkoli plotů a problému, společně grilujeme, popíjíme, pomáháme si. A pak jsou tu třetí. Postavili dům jako poslední, postavili ho tak, že nám všem vidí od terasy po kuchyň a k tomu díky jejich bezohlednému chování trpíme všichni. Počínaje halogenama namířenýma k nám do obyváků namísto jeho terasy, konče nekončícím řevem dospělých, dětí, či dospělých na děti.

Zkoušeli jsme to dva, možná dokonce tři roky zvládnout. Věřili, že se to usadí a že to přejde, ale jen se to zhoršovalo. Poslední kapkou loni v létě byl bazén, umístěný 75cm nad úrovní našeho pozemku. Nonstop řev dvou dětí přes den a chichotání dospělých v noci. Krásně zesílené v bazénu, nesoucí se díky vyvýšenému pozemku nám na terasu a do oken.

Foto z webu Luna ploty

A tak jsme se rozhodli pro betonový plot. Celková výška 2.75m, jelikož 75cm si soused zvedl pozemek a 2m má plot. Všechny tři sousedy jsme o stavbě informovali a v dobrém se na stavbě shodli. Následovala objednávka materiálu s vizí, že plot pak zvládnem sami postavit.

Cena plotu na 18metrů je 18tisíc. Práce za montáž pak jednou tolik. Tenkrát mi to ještě přišlo hodně. Po cca osmi týdnech dorazil materiál. Už při skládání sloupků a panelů jsem věděl, že jsem v háji.

Sloupek s váhou 150kg, panel s váhou 50kg. Celková délka sloupku 4m. To nemám šanci postavit.

A tak jsem dal plot k ledu. Přes zimu ho nebylo potřeba, protože jsou všichni zalezlí a je klid. Jenže, nyní,  Summer is comming.

A tak jsem začal poptávat stavbu plotu. To by samo o sobě vydalo na článek. Desítky telefonátů, většina od našich romských spoluobčanů, bohužel k tomu ještě těch, co neumí ani mluvit, natož myslet. Byla to bída.

Když už to vypadalo nadějně, sice spoluobčan, ale rozumný, a když už jsem se domluvil, že se přijede podívat, volá mi za cca 10 minut na to další, že prý ví, kdo ke mně jede, že ho mám zrušit a že on je lepší. A hlavně, nemám mu to říkat.

Nechal jsem to být, ale nakonec první nemohl hned dorazit. Ale už moc dobře věděl, že volal ten druhý, a že říkal, že nemá jezdit. Takt to už bylo na mne moc. Ptám se, jak to, že toto ví. Že prý je to bratranec. Všichni používají jeden email a mají zaplacenou jednu AAAPoptávku.

Supr. A aby toho nebylo málo, začli házet špínu jeden na druhého. Tím se úspěšně diskvalifikovali oba a já hledal dál.

Nakonec jsem narazil na týpka, chtěl sice o 2000 kč víc (ostatní chtěli 15-18tis, tenhle chtěl 20tis), ale mluvil rozumně, přímo řekl jak se vše bude instalovat a celkově jsem z něj měl dobrý pocit. A tak jsme se domluvili na osobní schůzce.

Nevěřil bych, ale byl to zase cikán (tak se on sám tituluje, bere to s nadhledem a nadává na ostaní cikány:)) ). Jenže, čistá čeština, používal mozek, dobrá domluva. A tak jsme si plácli. Sám navrhl vše hodit na papír, včetně všech údajů z jeho občanky. Rozsah práce, cenu, podmínky a termíny. A pak pokaždé, když dostal část peněz jsme na papír doplňovali, co udělal, kdy a za kolik. A vše podepsané. Zkrátka, super jednání.

V pátek před 14 dny měli nastoupit, přes víkend to dorazit a v neděli hotovo. Jenže, nebylo. Ačkoli se fakt snažili, celou montáž doprovázela řada komplikací. Zaprvé, betonové sloupky byly křivé jak hovado. Celkově tak kalibrace a rovnání byl strašný opruz. Zadruhé, díky větší výšce byla manipulace se sloupky občas fakt horor, stejně tak vkládání panelů. Nikdy ale nebyl problém, vždy jsme se v klidu domluvili.

První vetší průšvih byl při přenosu sloupku. Bohužel, chlapi ho zlomili. Ačkoli šef byl docela přemýšlivý, chlapi pod ním zas tak ne. Oni tu byli od síly, ne od myšlení. A tak ve dvou vzali 150kg sloupek a ten se uprostřed zlomil. Jako, kloubok dolů před sílou, ale, nasrali mne.

Naštěstí se ukázalo, že nám poslali o jeden sloupek víc, takže to nebyla taková katastrofa. Dostali kartáč a od té doby nosili sloupky ve čtyřech.

Během stavby jsem byl neustále s nimi a vše hlídal. Jak jsem psal, šéf sice přehled měl, ale ne vše viděl a ne vždy byl u všeho. Příhod o tom, jak jeho podřízení spoustu věcí zkouší silou místo logikou, by vydal na další článek. Důležité ale bylo, že v rámci možnosti všichni makali (když byl šéf poblíž) a že se stavba ubírala správný směrem.

Nakonec místo 3 dnů trvalo vše dnů 5. Občas totiž šéf odjel a jeho podřízení pak značně zvolnili a jelikož já je platil od díla a né hodiny, tak jsem se do toho nějak extra nenavážel. Tento čtvrtek pak stavbu zdárně dokončili.

Plot jsme stavěli tak, že jsme nejprve udělali všechny sloupy spolu se spodním dílem, pak vyplnili prostřední dílce a nakonec se zasadili dílce horní.

Díky tomu až úplně na závěr, v poslední den stavby, jsme viděli hotové dílo. A musim říct, ze z kraje to na mne nepůsobilo vůbec dobře.

Po třech letech těšení se na vlastní soukromí, kdy nám nikdo nebude koukat do talíře a kdy neuslyšíme od rána do večera řev, jsme to konečně získali. Jenže, ten plot působil stračně mohutně a smutně.

A to je přitom stejně vysoký, jako ten původní. Jenže, ten původní byl z několika částí. 75cm podezdívka, pak drobná mezera, pak pletivo. A díky tomu se ta výška tak nějak rozbila. Jenže teď jsme stáli a koukali na 2.75 vysoký betonový monolit.

Bez přehánění můžu říct, že jsem měl depresi. Celý jeden den. Říkal jsem si, jestli jsme to nepřehnali. A I. mne utěšovala :).

Shodli jsme se na tom, že jsme měli plot nechat postavit až v létě, kdy zas bude sousedský teror frčet na 200%. A né teď, po zimě, kdy jsme už zapoměli, jaké to bylo. Ale na nějaké “kdyby” už bylo pozdě.

A tak jsem začal vymýšlet. Co s tím, aby to bylo pěkné, veselé a líbivé. A během toho jednoho dne jsme to i vymysleli. Původní plot nebyl tak velký proto, že byl ze dvou částí. Tak to teď uděláme také tak.

A tak jsme naplánovali vysoké záhony. 75cm vysoké, aby se plot opticky snížil zpět na dva metry. A v těchto vysokých záhonec budou pěkné barevné rostliny, vysoké, které schovají další část zdi. A zeshora zavěsíme truhlíky či kvetináče, kde budou růst další barevné kytky, co to všechno ještě více zkrášlí.

A bylo po depresi. Teda, téměř. Komplet chmury odešly ve chvíly, kdy jsme měli hotovou kostru květináčů a kdy teď o víkendu vyběhly jejich děti ven, kdy měli rodinou oslavu a kdy se (netušíme proč) přesunuli namísto terasy přímo k naší zdi.

A i přes tohle všechno jsme měli u nás božský klid a nikdo na nás celý den nekoukal, co děláme. Vše se dělo jakoby daleko. Jako kdyby to bylo někde jinde, u někoho jiného a nás se to netýkalo. Bylo to neuvěřitelné. A to už jsme 100% věděli, že to byl správný tah.

PS: Vysoké záhony máme už skoro hotové. Ale to už je povídání na další článek.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

41 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Haas
Guest
Daniel Haas
4 years ago

Krásné a inspirativní čtení, jako obvykle. Děkuji. Jen dotaz – cena celkem tedy ? Píšete: “Cena plotu na 18metrů je 18tisíc. Práce za montáž pak jednou tolik.” Ale pak píšete že týpek chtěl 20 (bál jsem se že chtěl 36 tisíc). Takže to stálo 18 materiál + 20 práce ? To pořád jde 🙂 Jen kolik si teda vydělaj chlapy, když to ve 4 lidech ? plus šéf dělaj 5 dní (místo 3) ? díky (za pomoc s řešení matematické úlohy) 🙂

Cyklonit
Guest
Cyklonit
4 years ago

Ahoj, vypadá to super a ty květináče to rozbijou a co by člověk neudělal pro klid. S řemeslníka jsem to měl podobné. Potřeboval jsem jednoho člověka k ruce, bez zkušeností, jen aby byl se mnou od rána do večera na stavbě, donést polystyren, namíchat lepidlo, prostě práci co zvládne každý a pod dozorem nejde pokazit. Dal jsem izerát na bazoš, tak mi volala půlka Trmic, pak u slovenská čísla (a od kud jste? Z Košic. Aha to je trochu z ruky. Já myslel že je to i s ubytováním.) S jedním jsem se i domluvil, volal mi jak divej i přijel, ale když měl přijít do práce tak se neozýval. Další se mi snažili vnutit, že je nechci protože jsou cigáni. 3 dny na bazoši a byl jsem jak cigánská linka důvěry.

Milan Čížek
Guest
Milan Čížek
4 years ago

Hezké. Jen se mi moc nelíbí ten vršek, jak některý sloupek přesahuje a jiný je utopený. To by mě asi štvalo se na to koukat. 🙂

HH
Guest
HH
4 years ago
Reply to  L

Hoď k němu břečťan, Luďku, a o sloupku nebudeš ani vědět. Je zelený i v zimě a na východní zdi poroste hezky. Břečťan by ti porostl i celou zeď, do popředí keříky do vyvýšených záhonů a máš vymalováno 🙂 Břečťan dodám… Nebo raději méně vzrůstný, než mám já. Existují i panašované, pokud máš raději barevnější… https://www.zahradaweb.cz/odrudy-brectanu/, https://www.ireceptar.cz/zahrada/popinavky-do-stinu-brectan-obecny-kanarsky-kavkazsky-a-pestre-kultivary.html

Aleq
4 years ago
Reply to  L

Vedle břečtanu bych doporučil ještě mrknout na přísavník (nejvíc se mi líbil tříprstý). Na zimu opadává, ale roste rychle a na podzim se rozehraje fantasticky barvama

HH
Guest
HH
4 years ago
Reply to  L

Pokud by to byla nějaká stará rozpraskaná fasáda, příčepivé kořínky břečťanu by ji narušit mohly, ale fungl nový kvalitní betonový plot – to bych se nebála. Pod listím bude malinko vlhčeji než bez listů na holém betonu, ale zase ti zajistí stálou ochranu zdi před povětrnostními vlivy a bude přirozeně krásná a celoročně zelená. Vyber si 🙂 A rostlinky břečťanu nemám, ostřhal by sis, co potřebuješ a oíchnul do hlíny, roste samo. Než to vyroste, dáš tam nějakou popínavou jednoletku, fazol, hrachor, povíjnice, whatever.

Vojta
Guest
Vojta
4 years ago

To je zeď jak od Guantanáma, ale chápu, co se dá s nepřizpůsobivýma sousedama dělat. Ale je to teda raketa, nepřemýšleli jste o něčem lehčím (třeba dřevěné panely, nebo jen nějaké zvukotěsné plexi – jak je na dálnici 😀

Jinak třeba si ten soused tvůj blog čte a uvědomí si, že tam nežije sám a může být trochu ohleduplnější!

PS: Nemáš nějaké novinky ohledně Trusted car – Flexi?

msk
Guest
msk
4 years ago
Reply to  L

Na blbo nasmerovane halogeny je mozne po neuspesnom dohovarani usporiadat pubertacku akciu – praky, vzduchovky, pripadne malorazky. Sam som bol za mlada prekvapeny ked sa mi podarilo co2-jkovou pistolou na broky poriesit otravne poululicne svetlo 😀

HH
Guest
HH
4 years ago

Jo a řešil jsi stavbu 275cm betonové zdi s naším novým, usměvavým stavebním úřadem? Nám se na zahradu postupně hroutí 300 let stará kamenno-cihlová zeď od sousedů, stále odklízím padající kameny, balvany a suť pod již tak nakloněnou zídkou a zvažujeme možnosti, co s tím. Soused automechanik na to s.re, ještě mi vynadal, když jsem jej na to upozorňovala a chtěla po něm nějaké řešení (zeď je jeho), druhý soused se zdá, že chce spolupracovat, v jeho části je zeď v lepším stavu… Třeba taky budeme stavět, tak abych věděla, ale zdi máme 80 m 🙂

msk
Guest
msk
4 years ago
Reply to  L

No s tou budou si mal smolu ze si to staval priamo na hranici. Ja budem teraz stavat 4x5m ale dam to radsej tych 2m od hranice (a pod presah strechy schovam nejaky bordel nech ten priestor ma nejake vyuzitie) a SU mi moze akurat tak fukat praskovy cukor do riti.

msk
Guest
msk
4 years ago
Reply to  L

dpc

Cyklonit
4 years ago
Reply to  L

V koordinaci stavby máme základovou desku garáže 2m a přesah střechy nikdo neřešil. Což je tak metr. U stavebního povolení a územního souhlasu se nikdo nepozastavoval.

msk
Guest
msk
4 years ago
Reply to  Cyklonit

Chlapi, ake stavebni povoleni dpc? Je to do 25m2 a 5m vysky? Je. Takze to nie je stavba v zmysle stavebneho zakona. Nazdar.

msk
Guest
msk
4 years ago
Reply to  msk

Resp. stavba to je, ale nevyzaduje to ohlasku. Nemienim to nijak riesit.

Mike
Guest
Mike
4 years ago
Reply to  msk

Ale zaroven to musi byt minimalne 2 metry od hranice sousedniho pozemku ;-),

HH
Guest
HH
4 years ago
Reply to  msk

Ještě musí být min. 2 m od hranice pozemku. A to včetně nejzazšího okraje střechy, jak píše Luděk. Takže nazdar 🙂

msk
Guest
msk
4 years ago
Reply to  HH

No, proste nebude. 2m bude stena, strechu neriesim, chcem presah 40 a 2.4m nevyuziteho priestoru mi pride zbytocne vela.

torgar
Guest
torgar
4 years ago

To souziti zni hrozne. Bohuzel si moc nevyberes. Zed byl urcite dobrej napad. Ja jsem stavel dum de facto na prazdne louce, kolem nas parcely skoupil developer a ted vsude stavi male domky – celkem 12. Docela se bojim kdo koupi ty hned vedle nas. Zadny z tech domku nebude mit ani udelanou zahradu, takze nez si to osazi stromy a nez vyrostou budeme na sebe nekolik let koukat a poslouchat se…

torgar
Guest
torgar
4 years ago
Reply to  L

Opravdu ne? Zahradnik mi tvrdil opak:-) Beton je urcite lepsi, ale zil jsem v predstave ze husty zivy plot je take fajn.

HH
Guest
HH
4 years ago
Reply to  torgar

Vy jste ten barák na Lepkách, Torgare? 🙂 Koukala jsem na to z okna, jak se staví. Teď máme ve výhledu na něj taky barák. Ale máte super JZ orientaci. Tak hned pozvat budoucí sousedy na kafe pro dobrý začátek… Všichni nejsou debilové, ale občas člověk natrefí.

torgar
Guest
torgar
4 years ago
Reply to  HH

Vubec ne, bydlim u Prahy-)

Vít Kolář
Guest
Vít Kolář
4 years ago

Bylo mozne se se sousedy domluvit kdo bude mit licovou a kdo rubovou stranu?
Ven byva obvykle licova. Diky za clanek.

Vít Kolář
Guest
Vít Kolář
4 years ago
Reply to  L

Jasny, zadny zakon na to neni. Zase mi to takto nepripada az tak hrozny. Hluk proste je vzdy, kdyz jsou nekde decka (mam 3). Pokud si nedelate naschvaly, tak to bude treba +- dobry soused. Obecne se mi tyto ploty nelibi, ale v tomto pripade je to optimalni.

Roman
Guest
Roman
4 years ago

Zdravím, zvažuji taky koupi tohoto plotu a chci se zeptat odkud jste ho nakonec objednal? Na trhu je několik výrobců panely od šířky 4cm až po 5cm. Ceny jsou ale velice podobné.

Dále mě zajímá dávali jste mezi panely lepidlo? Viděl jsem, že to někdo dělá bylo mi řečeno, že důvod je ten, že když fouká vítr tak aby to nevydávalo zvuky a netřelo se o cebe.

Poslední dotaz ohledně montáže. Ty KG trubky takovou instalaci vidím úplně poprvé. Jakého byli průměru a jak se dělala montáž? Vykopala se jáma, usadila trubka a druhý den se vložil sloupek? Do trubky jste dali také beton? Děkuji

41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x