Tuning čínské zdi aneb květináče a dřevník

Tuning čínské zdi aneb květináče a dřevník

Jak jsem psal v předminulém článku, zeď sama o sobě žádná vizuální hitparáda není. A tak už od doby její montáže tvrdě makáme na jejím zkrášlení.

Dnešní článek bude o květináčích. Jsou 8m dlouhé a 60cm vysoké. Takže opticky zmenšují zeď zpátky na 2m.

Jak jsem už naznačoval v původním článku, rozhodli jsme se udělat čtyři velké truhlíky alias květníky a vedle toho pak ještě jeden dřevník. Přeci jen, letní posezení na terase při zvuku praskajícího ohně je prostě fajn a někde to dřevo skladovat musíme. A tak jsme se rozhodli dřevník i dřevo zakoponovat do zahrady, takže krom užitné hodnoty bude dělat i nějakou tu parádu.

Jako první jsem začal s konstrukcemi truhlíků. Z latí za cca 600kč jsem připravil čtyři rámové konstrukce, které v dalších krocích zateplím polystyrenem (~1500kč) a obložím dřevem (~4000kč).

Dalším krokem byla příprava terénu pro truhlíky. Aby konstrukce nestála v hlíně, je z jedné strnay napočítána tak,že stojí na betonových sloupkách plotu, zatímco na druhé straně jsem pro ni připravil pás ze zbytků dlažby. Krom toho, že nebude konstrukce v kontaktu s vlhkem a hlínou je pak výhoda i v sekání trávy okolo.

Další krok pak bylo vložení fólie dovnitř konstrukcí, aby hlína nepřišla do styku s dřevem, betonovou zdí ani polystyrenem. Koupili jsme PVC rukáv (cca 300kč) a pomocí střešních hřebíků (s velkou hlavičkou) ho přichytili ke konstrukci.

Zároveň se ale nejedná o igelitovou vanu, takže přebytečná vlhkost může odejít pryč do země.

Dalším krokem pak bylo zateplení. To je z toho důvodu, že v květináčích budou trvalky a nechceme, aby v případě mrazu půda z boku promrzla a kytky nám uhynuly.

Oprášil jsem zkušenosti se zateplováním domu a vyřezáváním EPS polystyrenu a aplikoval to na květináče. Mám pocit, že je náš květináč zateplen líp jak kdejaká dřevostavba :))).

Polystyren mám nejen zepředu, ale i zezadu od zdi. Tam je to hlavně proto, aby se hlína neopírala přímo o zeď kvůli vlhkosti, ale i kvůli mrazu. Navíc se celkově konstrukce díky polystyrenu o dost zpevnila, takže si šlo na hrany v klidu sednout 🙂

Dalším krokem pak bylo obložení truhlíků. Obklad samotný byl dost drahý. Vzal jsem 12cm široká prkna, tlustá 21mm. Šlo vzít i slabší, ale zase jsem se bál, aby se to pod váhou hlíny nevypouklo. Takhle to drží jak čert. Celou konstrukci jsem převázal 4.5m dlouhými prkny, takže se vše krásně spojilo dohromady.

Jako další v pořadí pak bylo zaplňění květináčů. Do nich jsme chtěli původně dát jednak hlínu z nerovnosti z rohu pozemku, pak kompost, který jsme si vyrobili za poslední cca 2 roky a pak hromadu, kterou jsme měli uprostřed zahrady. Bohužel, ani 8m dlouhých, 60cm širokých a 60cm vysokých květináčů na to nestačilo. Stěží se tam vešla nerovnost z rohu a cca 3/4 kompostu.

Alespoň ale máme srovnaný roh pozemku, kde v budoucnu uděláme ještě nějakou menší boudu na nářadí. Neustále nošení nářadí do boudy před dům je totiž fakt opruz.

Takhle pak vypadá srovnaný roh pozemku. Kupodivu se tam udělalo i docela dost místo 🙂

A takhle vypadají z dálky květináče. Ještě jim chybí horní olemování a natření. To už máme taky hotovo, ale musím si něco něchat i na další článek :)). Spolu s květináči finišujeme i s dřevníkem, takže další článek bude co nevidět.

 

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x