Květináče a dřevník – pokračování

Květináče a dřevník – pokračování

Tak, máme hotovo. Dořezáno, dobroušeno, natřeno, naplněno a uklizeno.  A dokonce, máme prvního obyvatele :).

Poté, co jsme dokončili vyvýšené záhony jsme se pustil do dřevníku. Několikrát jsme zmenili jeho velikost, ale nakonec myslím, že dopadlo vše na výbornou. Původně jsme zvažovali do zbývajícího volného pole plotu variantu cca 1m široký záhon + 1m široký dřevník. Ale tam jsme došli k tomu, že by se tam vešlo málo dřeva. Pak byla varianta 2m široký, ale jen 1m vysoký dřevník bez střechy, ale nakonec jsme skončili u 2x2m širokého a vysokého dřevníku rozděleného napůl, abychom mohli v jedné půlce mít čerstvé dřevo na vysušení a v druhé pak to vysušené na pálení.

Konstrukce dřevníku je dělaná rovnou z hoblovaných pohledových prken. Něco málo jsem tu měl ještě z doby, kdy jsem dělal police v boudě, takže jsem zbytky využil a dokoupil chybějící množstíví.

Musím říct, že jsem fakt rád, že hned vesnici vedle má jeden místní prodej hoblovaných prken, vrutů a dalšího příslušnsví. Za poslední cca 4 dny jsem tam byl asi 6x, kdy jsem postupně dokupoval další a další hranoly nebo hoblovaná prkna podle toho, jak se naše plány se záhony či dřevníkem měnily a rozšiřovaly 🙂

Postupně jsem si za domem vybudoval takový menší dřevozpracovatelský závod :). Nejhorší je na tom vždycky nanosit a připravit všechno to nářadí a pak to zase uklízet. Jednou bych fakt chtěl mít ohromnou stodolu, kde budu moct mít vše neustále připravené a dostupné.

Konstrukci dřevníku jsem zastřešil pomocí OSB desky, která mi rovněž zbyla z nějaké předešlé akce. A na samotnou OSB desku jsem pak zeshora dal zbytek bobrovky, kterou jsem kupoval na opravu střechy Šimonova domečku. Tady musím říct, že jsem fakt rád, že jsem ten domeček koupil a musel střechu opravit. Díky tomu jsem se naučil, jak se tahle bobrovka instaluje, takže tady na dřevníku to pak už byla hračka.

Po hotové konstrukci bylo potřeba vyřešit podlahu a boky. Původně jsem chtěl podlahu udělat ze zbytků desek, ale děrovaná podlaha nevypada nic moc. Navíc se ukázalo, že mám opět málo desek, takže mne další otočka pro dřevo neminula.

Nakonec jsem udělal podlahu plnou a boky 1:1 dřevo-mezera. Konstrukce se opět o dost víc zpevnila, navíc vypadá fakt pěkně a dřevo nebude nijak vypadávat.

Poslední krok pak byl nátěr dřevníku i vysokých záhonů. Použili jsme stejnou barvu, jakou máme natřený plot i boudy před domem. Jde jen o lazuru, takže to za čas bude stačit jen přetřít a nemusí se to celé brousit.

Dneska jsem pak do nového dřevníku ještě stěhoval veškeré dřevo, které kolem baráku bylo. Za ty roky se těch zbytků z různých staveb nahromadilo fakt hodně, takže jsem řezal a řezal. Spoustu různých latí jsem stále nechával pro strýčka příhodu, ale už toho bylo asi dost :). Sice budu ještě pár dalších věcí budovat, ale stejně na to budu materiál nakupovat a ta jedna stará lať mne už asi nevytrhne.

Řezacímu masakru se vyhla jen jedna hoblovaná deska a jedna hoblovaná lať. Vše ostatní jsem kolem domu postupně posbíral a nařezal. A zásoba je toho fakt pěkná :). Akorát I. prohlásila, že se tím ten pěknej dřevník trochu odpěknil, takže to budeme muset rychle spálit a koupit nějaké hezčí dříví :)).

Krom dřeva jsem ještě zlikvidoval provizorní kompost, který jsem přesunul zpátky do nádoby pod jabloň a poklidil celé prostranství v rohu zahrady. Rovnou jsme i vymysleli další vylepšení, kdy namísto kupované boudy uděláme v rohu zahrady zřejmě ještě jednu stavbu podobnou dřevníku, kde budou viset lopaty, rýče a další často používané věci. Spolu s tím pak vedle toho bude ještě nějaký zastřešený stolek, kde se budou dát přesazovat kytky a dělat další zahradnické práce. Ale to zas za měsíc za dva :).

No a na závěr nadějné vyhlídky, protože krom naplánované boudy na nářadí nám zbyla veškerá hlína, kterou jsme původně na zahradě měli, a ještě k ní něco přibylo. Takže už teď vím, že mne čekají další vysoké záhony. Buď vedle domu, nebo před domem.

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Honza
Guest
Honza
4 years ago

Tož ještě ten špalek na štípání 😀
Krásné dílo máš 🙂 kéž bych taky už řešil květináče.

Honza
Guest
Honza
4 years ago
Reply to  L

s tím zakopáváním opatrně na odhnívání!
a jinak se prostě stav když tam budu, já su momentálně bez auta s kulou, takže bohužel sloužit nemohu. Nebo když budeš mít chvilku tak nějaké odpoledne cinkni a stáhnem to dolů.

Honza
Guest
Honza
4 years ago
Reply to  L

OK, brnkni raději ale předem, momentálně si nejsem jistej jestli tam budu durch, také mi to hrnou v práci buldozerem 😀

torgar
Guest
torgar
4 years ago

Drevnik vypada skvele, diky za inspiraci, udelam si podobnej u baraku.

Zahony jsem take v minulem mesici stavel. https://photos.app.goo.gl/zrx5gbbg4kwuAYXAA

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x