Cryptoinvestování – úvod

Cryptoinvestování – úvod

Jak jsem už nastínil v předešlých článcích, kromě samotného nákupu Bitcoinu máme v plánu také nákup různých malých nadějných měn a jejich obchodování. Tímto článkem chci vykopnout nový seriál, kde budu postupně psát, do jakých měn a proč jsme investovali.

A jak už je na blogu zvykem, i toto bude kompletně transparentní. Kromě samotného vyjmenování a ukázání měny bude v rámci článku k dispozici i online náhled na existující portfolio. Tam bude vidět, kolik měny a za jakou cenu jsem nakoupil a jak si momentálně daná měna vede. Zároveň se půjde kdykoli v budoucnu podívat, jak se dál měna vyvíjí a jestli to byl dobrý či špatný kup.

Pro tyto účely jsem si zvolil asi nejrozšířenější službu CryptoCompare. Služba nabízí zdarma možnost evidovat a spravovat portfolio, které pak můžete či nemusíte zveřejnit pro ostatní lidi.

V dnešním článku začnu Bitcoinem. Ten již mám nakoupený a část z něj použiji jako dlouhodobou investici. Pro Bitcoin jsem se rozhodl vyhradit 500USD, tzn cca 10.000 Kč. Ke každé takto zvolené měně napíšu na blog článek, kde měnu trochu představím, zkusím vysvětlit, proč si myslím, že má budoucnost a proč byste ji mohli chtít také. K dispozici bude také několik grafů a statistik právě z webu CryptoCompare.

Proč investovat

Zde bude u každé měny popis toho, proč byste si měli měnu vybrat, spolu s linky na nějaké zajímavé články. V případě Bitcoinu je to asi celkem jasné. Jedná se o nejrozšířenější a nejhodnotnější měnu dneška. Má největší šanci přežít do budoucna a  i kdyby se Bitcoin nestal v budoucnu masovým platidlem, bude pravděpodobně využíván jako zlato. Už teď většina burz určuje cenu ostatních měn práve jako přepočet na cenu Bitcoinu a už nyní se využívá jako prostředek na dlouhodobé uložení peněz.

Základní informace o měně

  • Oficiální stránka bitcoinu je https://bitcoin.org/en/.
  • V současnosti je cena bitcoinu ~8000USD
  • Celková hodnota Bitcoinu je 134.454.742 .868 USD
  • Jedná se tedy o opravdu velkou měnu (jak jsem psal, tu největší).
  • Bitcoin je možný obchodovat na jakékoli kryptoburze a začínají ho nabízet i běžné burzy.
  • Návod jak nakoupit Bitcoin na burze Coinbase naleznete zde.

Kde uchovat

Nejbezpečnější způsob jak uchovat Bitcoin je už ve zmiňovaném Trezoru. Ačkoli můžete měnu ponechat i na burze, určitě to nelze doporučit. Může se stát cokoli, burza může zkracovat nebo může být vykradena a vy o své bitcoiny (peníze) přijdete.

Pokud nechcete investovat cca 2000kč do trezoru, můžete použít některou z mnoha softwareových peněženek nainstalovaných na Váš počítač. Je ale lepší peněženku nainstalovat na samostatný počítač, kde je mnohem menší riziko zavirování nebo hacknutí.

Zároveň je potřeba vše řádně zazálohovat, abyste v případě poruchy počítače o Bitcoiny nepřišli. I z tohoto důvodu jsou lepší HW peněženky jako je například Trezor, jelikož Vám tyto starosti odpadají.

Do čeho jsme již investovali

V této sekci pak bude postupně narůstat tabulka s investovanými měnami a jejich souhrnem. Tabulka bude mít zhruba tuto podobu:

Název měnyZkratkaKde nakoupitIdeální úschovaOstatní peněženkyLink na článek
BitcoinBTCwww.coinbase.comTrezorBitcoin peněženkylink

Do tabulky budu průběžně přidávat nové měny a případně přidávat další data podle feedbacku čtenářů.

Doporučené linky ohledně kryptoměn

Seznam starších článků věnujících se kryptoměnám.

Jak nakoupit Bitcoin krok za krokem
Registrace na Coinbase a získání bonusu
Proč investovat do kryptoměn
Jak bezpečně uložit kryptoměny

Co bude následovat

Jako další měnu do svého portfolia rozhodně vložím Ethereum, které je druhé největší a má obrovský potenciál díky svému technologickému základu. Následovat pak budou dvě malé měny, které čeká možná velký růst. Tyto tři měny bych chtěl předtavit v následujících dnech.

Zároveň budu dolaďovat vzhled a obsah článků o jednotlivých měnách. Pokud Vám tu něco chybí, něco byste chtěli přidat nebo upravit, dejte vědět.

 

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x