X
Topíme a rekuperujeme

Topíme a rekuperujeme

Dneska se povedly dvě zásadní věci. Elektrokotel topí naplno a rekuperace rekuperuje naplo. Paráda.

Ale cesta k tomu nebyla úplně růžová. Nejprve ranní boj mezi elektrokotlem a technikama z Acondu. Po tom, co nám pan z Loxonu rozchodil třífázi na kotel a Acond technik zapojil kotel, následovala ohromná rána a celý dům až po rozvaděč na ulici byl kaput.

2016-06-21 20.16.17

Tak to zkusili ještě jednou a hádej co, zase rána a zase kaput. Tak jsme začli řešit, kde je zakopaný pes. Nejprve Loxone-technik prověřil všechny fáze a vše ok. Na to Acond technik, že on má přece schozené všechny jističe a tím pádem, že problém je spíš někde na rozvaděči.

Tak (si) to chvilku přeměřovali a zjištovali, až se došlo k tomu, že to musí být v tom kotli, protože vše ostatní je ok. No, tak zase chvilka polemiky a řešení, až do chvíle, kdy se jich ptám, proč na tom přívodu do pojistek čerpadla krom propojovací lišty jsou i nějaké kabely a jestli to čirou náhodou není tak, že ty kabely tam byly kvůli 230V připojení a teď když to dali na 380V, tak by se třeba měly dát pryč, protože jinak to celé komplet zkratují.

No a hádej co, fakt že jo. No že prej je to logické a že si toho nevšiml :-). Každopádně propojky dal pryč, čerpadlo naskočilo jak mělo a místo skomíravého výkonu najednou pořádné turbo a od té doby topíme a sušíme, co to dá (momentálně 35C, zítra budeme dál zvedat).

2016-06-21 13.34.32

A pak dorazili rekuperáři. Opět zabrali, ale tentokrát ne tak bravurně jak posledně. Museli bohužel relativně brzo zase pryč do Práglu, takže to není ještě celé hotovo, ale zfouknout by se to mělo do konce týdne.

2016-06-21 16.50.17

Naštěstí to hlavní stihli, takže rekuperace rekuperuje, je napojená na rozvody po celém domě a tak jsme ji mohli pustit. Chlapi ji pustili a téměř okamžitě mazali do Prahy. Na moji otázku, proč rekuperace tak řve byla odpověď, že je asi v nějakém vyšším výkonu a že se na to mrknou pak.

Vzal jsem to jako fakt a šel řešit jiné věci. Za chvilku telefon z auta od rekuperářů, že je prej jako napadlo, jestli to náhodou neřve proto, že je na střeše komplet ucpaný odvod vzduchu :-). No to víte, že byl. Tak jsem ho šel zachránit.

2016-06-21 13.34.21

Bohužel, tenkrát kdysi měl někdo (já) fakt dobrý nápad, že trubku ucpe polystyrenem. A ten samozřejmě něšel vůbec vyndat. Po troše dolování sice vylezl, ale trubka byla plná kuliček. Takže pěkně vysavač na střechu a vyčistit.

2016-06-21 14.02.17

Když bylo hotovo, přijdu do technické, pustím rekuperaci a ….. zase kravál stejný jak předtím. No trochu jsem se bál, že to tak bude normální. Ale přišlo mi to pořád divné, má to být přece potichu. Tak hledám, přemýšlím, koukám….. a samozřejmě, další zádrhel. Chuděra rekuperace rvala celý výkon do dvou zavřených klapek, které slouží k přepínání horní/dolní patro.

Takže šup na internet, jak takovou motorizovanou klapku přepnout do otevřeného stavu bez elektriky, pak trochu laborování a o-la-lá, klapky otevřené. No a hádejte co, z hlasitého hrrrrrr bylo najednou tiché hůůůůůůů.

No, tak už to jelo potichu, ale teď se pojďmě pobavit o tom, jak rekuperaci donutit jet na plný výkon, ať to pořádně tu vlhkost vyžene. A to byl teda teprve oříšek. Několik manuálů na internetu, spousta proklikávání na panelu rekuperace a nic.

2016-06-21 16.31.26

Na panelu se dá nastavit snad úplně cokoli, ale nastavit výkon odtahu tam prostě nejde. Soudruzi v NDR (pardon, v Stiebel Eletron) měli asi pocit, že lidé panel nepoužívají a mají jejich nástěnné ovladače, a proto to do menu prostě nedali. Nedalo se nic dělat, když to nejde po dobrém, půjde to hacknout :-).

Takže jsem ze sekce user-friendly přešel do sekce hack-me-like-you-do a začal jsem hledat, jak přes řídící vstupy jednotky ovládat jednotlivé stupně. No, chtělo to trochu zkoušení, protože jednotka má devět pinů na kterých může být cca padesát funkcí, ale po správném nastavení v servisním menu už umím ovládat jednotku na dálku a za pomoci dvou zkratovaných drátů dělá přesně to, co potřebuju ;-).

2016-06-21 16.43.35

No a to jsou moje dnešní velká vítězství. Po tom, co jsem opustil barák jsem zabarikádoval všechna okna, pustil kotel na 35C a rekuperaci naplno a očekávám, že zítra mám vysušené podlahy :-).

2016-06-21 18.50.37

Na zítra jsem si pak domluvil dovoz zavlhlého betonu, abych dořešil sloupky na plotě. Na čtvrtek/pátek pak je v plánu dodávka 15tun štěrku, abych udělal rozumný přístup do domu a parkovací plochu, aby když zaprší, tak se dalo dovnitř dostat jinak než se šnorchlem.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Instalace rekuperace po celém domě trvala také 3 dny, celková cena 120.000kč včetně jednotky StiebelEltron […]

TomášS
Guest
TomášS
7 years ago

Ahoj,
nevím, jestli můj dotaz patří úplně pod tento článek.
Někde jsem zahlédl schéma vašeho rozvodu rekuperace. Všiml jsem si, že v místnostech nejsou vedeny v podhledu ale výústka je někde nad dveřmi. Mám to v projektu řešeno podobně. Zajímalo by mě, jak jste s tímto řešením spokojeni. Dokáže se místnost dobře provětrat celá? Jak hodnotíte přínos rekuperace a její funkčnost v současném studeném období? Děkuji

kudykam
Guest
kudykam
7 years ago

Která z trubek u rekuperace je sání z venku? Všiml sem si že je tam izolace vždy jen do půlky. Proč? Není neizolovaná trubka z venku vlastně takový velký tepelný most? Z toho důvodu se doporučuje předehřev dávat mimo rekuperaci oproti integrovaném předehřevu.

vlne
6 years ago

Ahoj,
snad nebudu mimo s dotazem. Včera mi rozchodili rekuperaci od Atrea. Bojoval jsem s modbusem, číst hodnoty mi šlo hned a zapisovat do registrů jsem už taky rozchodil. Otázkou je, jaké hodnoty je důležité vidět a jak máš osvědčený provoz. Mám to prakticky pouze na větrání, čidlo CO2 je v obýváku… Jede ti to nonstop, podle časovače výkony nebo podle CO2…. Nějaký speciální poznatek z provozu? Nemám ovládací panel, k dispozici je WEB rozhraní a to, co dostanu do Loxone.
Díky Luďku

vlne
6 years ago
Reply to  L

Díky za odpověď. Těch 90m3/h jede i v době nepřítomnosti?

Roman
Guest
Roman
6 years ago

Zdravím,
snažím se najít zda jste porovnávali potrubí které máte vs. potrubí plastové. Řešili jste plastové nebo to které máte bylo jasnou volbou? Případně z jakého důvodu? Instalatér od rekuperace mě přesvědčuje o plastovém potrubí. Vidím ale, že většina volí právě SPIRO potrubí. Děkuji

Ludek
Guest
Ludek
6 years ago

Dobrý den,

Kdo vám prosím prováděl rozvody a rekuperaci jako takovou? Děkuji.

Martin Tvaroška
Guest
Martin Tvaroška
4 years ago

Zdravím, jakou to máte jednotku rekuperace? Neumím to dohledat. Jinak Acond do SR nedodáva… Byl jsem je kouknout na ForArch. Asi nemáte shrnoutou někde technickou místnost? Četl jsem celý blog, ale tohle si nepamatuji 🙂

Martin
Guest
Martin
4 years ago
Reply to  L

Jasně, díky. Zkusím to ještě prohrabat 😉

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x