Tepelné čerpadlo, dějství druhé

Tepelné čerpadlo, dějství druhé

xkolaz-acond-01.png.pagespeed.ic.1G5fHS1zZf

No, tak tu máme druhý díl našeho miniseriálu o tepelných čerpadlech :). Jak jsem psal minule, rozeslal jsem poptávky na tepelné čerpadlo o výkonu 3.4kW pro náš dům.

Vrátilo se mi hodně nabídek, některé byly seriózní, některé naprosto ignorovaly, co jsem chtěl, některé za rozumné peníze, některé předražené až hrůza.

Je zajímavé, jak se různí obchodníci k takové poptávce postaví. Dostal jsem přímo osobní odpovědi, kde byl nástin spolupráce, nějaké doplňující dotazy a tak. Zároveň jsou obchodníci, co spamují veškeré nabídky, které se na internetu objeví jejich debilní nabídkou.

Omlouvám se za ten pojem, ale to se fakt nedá. Poptáte teleplné čerpadlo země-voda, oni Vám pošlou univerzální PDF nabídku psanou žlutým písmem na bílem pozadí, kde Vám vnucují jakýsi jejich systém SEN, který, co jsem pochopil, je solární ohřev vody a spoustu jiných věcí, co jsem nechtěl. Je tam spousta tabulek a výpočtů na tepelné ztráty ekvivalentní hliněné chýši. O pasivu asi ještě neslyšeli.

Fakt mi to nedalo a odpověděl jsem jim, že jako co to je, že chci země-voda a 3.4kW, ne solar a 100kW ztráty. Na to jsem dostal fundovanou odpověd (podle mě zase předpřipravenou), že je jim vlastně jedno, co sem jim psal, ale že si myslí, že jejich systém je lepší než to moje a že mám změnit názor tak jako spousta jejich jiných (samozřejmě spokojených) zákazníků.

Tak jsem poslal další odpověd, že fakt nemám zájem. Očividně takový email neměli v automatické šabloně, což iniciovalo nové kolečko, protože mi další obchodník opět nabídl jejich úžasný systém SEN, opět stejné PDF, opět žluté písmo. No to bych se na to mohl….

Další nabídky pak byly seriózní, ale drahé. Osobně mi například volali z tepelných čerpadel Mach, co jsem pochopil, je to hi-tech technologie srovnatelná s NASA, ale včetně cen. Navíc mi férově rovnou řekli, že na tak malé ztráty se něco tak složitého nevyplatí.

Další odpověď dorazila od firmy IVT. Jedná se o docela rozšířenou firmu, ale jejich cena teda nic moc.  Cena 235.000 Kč nebyla zas tak daleko firmy Mach a rozhodně neměli tak milé jednání. Navíc cena je pořád hodně daleko za hranicí našeho vkusu, takže ani tudy jsme se nerozhodli jít.

Jako poslední se nám ozvala firma ACOND (http://www.acond.cz/). Nikdy jsme o ní neslyšeli, tak jsme trochu googlili. Menší česká rodinná firma, čerpadla si dělá sama, podle odpovědi vypadali fajn.

Má to však ALE. Dělají tepelná čerpadla už nějaký ten pátek, ale hlavně pro průmyslové haly, paneláky a velké domy s klasickými (velkými) ztrátami. S pasivními domy zatím nemají zkušenosti. Čerpadlo pro pasivní dům již mají, certifikace pro zelenou úsporám dokončují, ale byli bychom první instalace. Za to výměnou nabízejí velmi zajímavou cenu (80.000 kč) na referenční instalaci.

Zaujala mne férovost, s jakou přiznali, že je to nová technologie. Spousta jiných by tvrdila, jak mají miliardy prodaných kusů. Stejně tak i cena je velmi zajímavá. Zároveň ale hledáme ověřenou technologii, takže jsem jim odepsal, že ačkoli si Vážím jejich odpovědi, nemám bohužel zájem vzhledem k nové a nevyzkoušené technologii. Přeci jen, nechceme úplně riskovat.

Tím jsem předpokládal, že je to uzavřené. Co se ale stalo mne dost překvapilo. Opět slušně odpověděli a nabídku na čerpadlo dále vylepšili. Čerpadlo dodají na jeden rok zcela zdarma (jako chápeš to, zadarmo 🙂 ) a pokud budeme po roce používání spokojeni, tak ho zaplatíme. Když ne, odpojíme ho a zcela zdarma si ho odvezou (a my ho nahradníme jiným).

Tady se začaly lámat ledy. Pokud někdo nabídne svou technologii na rok zdarma, abychom ji podrobili testům a až pak se rozhodli, to už něco znamená. Zbývalo to jen probrat s projektantem, pořád jsem potřeboval, aby to i on posoudil z pohledu technologie.

Z toho, co jsem s ním teď řešil, tak čerpadlo vypadá dobře. Žádná přehnaná hi-tech technologie, obyčejné čerpadlo, obyčejný kompresor, obyčejné komponenty. Jednoduché na údržbu, levné na výměnu, nic co by se mělo extra kazit. Parametry vypadají reálně.

Pokud všechno klapne, máme čerpadlo. Uvidíme, jak proběhne osobní schůzka u nás na baráku.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sedlonka
Guest
Sedlonka
7 years ago

Dobry den,Jak jste dopadl s tep. cerpadlem Acond.Funguje? Shanime podobne.
Dekuji

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x