X
Absurdita potřebných podkladů

Absurdita potřebných podkladů

Tenle týden nám projektant zařídil další tři potřebné papíry. Tentokrát to jsou opravdu vypečené podklady.

Tím prvním je hluková zpráva pro hygienickou stanici. Původní smysl tohodle papíru asi byl, když si někdo stavěl rodinný dům hned vedle letiště, tak aby mu řekli, že tam bude hluk. Bohužel to tak trošku časem zdegenerovalo a nyní je to po nás vyžadováno i ve vesnici, kde nic není a jen kolem našeho pozemku vede silnice, která patří kraji.

Jako pochopil bych to, kdybychom byli prvními osadníky na této silnici a nevědělo se, jestli třeba těch 10 aut za hodinu nebude dělat příliš velký kravál. Jenže ono se to už asi dávno ví, protože na té silnici je domů minimálně dvacet a my stavíme mezi dvěma z nich.

Ale dobře, i to bych pochopil. Jde jim asi o naše dobro (rozhodně….), tak ok. Jenže on je tam ještě jeden zádrhel, ona ta silnice je teď rozkopaná, takže tam nic nejezdí a kde nic nejezdí, nedá se hluk změřit (a tabulkové hodnoty nelze použít, protože pro naši oblast neexistují hlukové mapy).

Ale ani to pracovníky hygieny nevykolejilo z rovnováhy a když holt není silnice v provozu, vezmeme nějakou jinou, která je nejblíž pozemku. Co na tom, že ta silnice vede úplně jinde a s našim pozemkem vůbec nesousedí. Pořádek musí být a proto musíme vypracovat hlukovou studii ulice, která vlastně není vůbec u nás.

Celkem absurdní, že? A tím teprve začínáme, protože to pravé absurdní drama nastane teprve ve chvíli, kdy zjistíte, že hluková studie stojí 7500kč. Vyvrcholení dramatu je pak jedna A4, na které je napsáno, že se jedná z hlediska hluku o klidovou zónu, vedle které mohou stát libovolné rodinné domy bez omezení. Uff, ještě že jsme si tu studii nechali vypracovat.

Odlehčením nás o 7500kč to ovšem nekončí. Dále v řadě pak máme požární studii. Co na tom, že pro domy o zastavěné ploše do 150m2 není potřeba, když paní na stavebním úřadu zavelí, my musíme tancovat, jak píská. A že teda píská pěkné písničky.

A tak se nám zpracovávala požární studie. Opět měla nečekané vyvrcholení ve formě jedné A4 s textem, že rodinný dům nemá žádné zvláštní požární rizika, není potřeba dělat žádná speciální opatření a dům na pozemku, kde je jen tráva a hlína, může stát bez jakýchkoli omezení. 2500kč, děkujeme, přijďtě zas.

A do třetice všeho dobrého (a mastného) je hydrogeologický průzkum. Vlevo vedle nás stojí dům a neuplaval, vpravo vedle nás stojí dům a neuplaval. Ale to nestačí, je potřeba udělat udělat průzkum a studii. Nabídka projektanta, že udělá jen nějaké prohlášení byla milými uředníky shozena ze stolu a tak jsme vyšpulili další 2500kč za papír, který nečekaně oznamuje, že se v dané lokalitě nic zvláštního neděje a za posledních tisíc let ani nedělo.

Je opravdu dobře, že mají všechny úřady takovou starost o naše dobro a místo aby to odflákly, nechávají nas prověřit každou maličkost. Co kdyby nedejbože na pozemku byla bažina tvořená vysokoznětlivým leteckým benzínem, hned vedle pozemku vedla desetiproudá dálníce lemovaná přistávací plochou pro letadla a my hlupáčci si toho nevšimli.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentář
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] zpracována kvůli sousedící krajské silnici III. třídy, kapitola sama pro sebe (psali jsme tady a […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x