Další banka – první hypotéka doma

Další banka – první hypotéka doma

Včera jsme pokračovali v naší pouti po bankách. Podle domluvy jsme se dostavili v 9:15 do Komerčky. Ačkoli byla schůzka domluvená a ráno si pán čas ještě ověřoval po telefonu, čekali jsme nakonec 20minut než vyřídil klienta před náma.

Trochu nás nadzvedlo, že ač jsme si schůzku rezervovali dopředu a chtěli jsme exaktně někoho na hypotéky, dostalo se nám low-level specialisty s cedulkou “zaučuji se” a “bankovní účty” na jeho stole.

Trochu rozladěn jsem mu ve zkratce vysvětlil, že chceme hypotéku na stavbu domu, na 3.3mil, 30 let, 5 let fixace a že mám nabídky od jiných bank na 1,79% a co s tím může udělat lepšího. Pán zalapal po dechu, oznámil, že on může dělat hypotéky maximálně do 2%, ale že mi zajde pro někoho, kdo je na hypotéky expert.

Zatímco jsme čekali na specialistu číslo dvě jsme se zabývali myšlenkou, jak to mají v bance chytře vymyšleno, že na přepážkách sedí ty největší ucha s nejnižšími pravomocmi, odfiltrují 90% klientů co hypotéku buď nechtějí nebo si ji nechají dát drahou a až když se klient nedá, dostane člověka, co tomu rozumí.

Mezitím dorazil hypoteční specialista. Nutno říct, že se ukázalo, že on již hypotékám rozumí, chápe i slovo podnikání a je schopen věcně jednat. Po dalším rychlém představení našich potřeb jsme se dostali k tomu, co požadujeme a za kolik. V okamžiku, kdy jsme ukázali konkurenční nabídku České Spořitelny, bylo téměř vyhráno. Oni jako banka o nás jako klienta stojí, 3.3 mil je pro ně již dostatečně zajímavá částka na to, aby se našim požadavkem na snížení úroků zabývali, a proto jsme se mohli pohnout dál.

Jako druhou věc jsme řešili naše podnikatelské příjmy. Oznámili jsme jim (ano, ptát se jich nelze, jen oznamovat), že to je tak a tak, že v jiných bankách s tím pracovat umí a pokud i oni, můžeme o nich uvažovat. Opět následovalo souhlasné pokývání spolu s doplněním, že i tento fakt bude muset i on konzultovat s dalším nadřízeným, ale že to nevidí jako problém.

Pak už následovalo jen informování se o podmínkách, které jsou vesměs podobné jako u ostatních bank a podání předběžné žádosti o hypotéku, aby mohli již přesně vyhodnotit, zda a jak velkou hypotéku nám dají. Nechali jsme je okopírovat naše daňová přiznání, výkazy mezd a další podklady, které potřebovali.

Během toho jsme byli ještě jednou ujištěni, že o nás jako o klienty on i jeho banka skutečně stojí, že se nám pokusí vyjít maximálně vstříc a že dá vědět co nejdříve.

Tím nám návštěva skončila a čekali jsme, že o nich uslyšíme nejdříve v pondělí. Tady  ovšem pan specialista číslo dvě překvapili podruhé. V půl sedmé večer (byl pátek) volal, že právě dokončili naše vyhodnocení na základě podkladů, registrů dlužníku a dalších ukazatelů a může nám oznámit, že nám hypotéku rádi poskytnou, a to dokonce nejen na 3,3 mil, které jsme požadovali, ale až na 3,7 mil.

Jediné, co ještě nevěděl, je finální úroková sazba. Zatím máme na 100% jistou sazbu 1.99%, což není špatné, ale není to náš cíl. Další snížení bude vědět v pondělí, kdy bude úroky řešit s dalšími nadřízenými.

Toto je pro nás další důležitý milník, jelikož od papírové nabídky jsme se dostali k závazné nabídce, tudíž už na 100% víme, že už to nebude horší než 1.99% s fixací na 5let. Nyní uvidíme, s čím se vytasí ostatní banky a kam až bude KB schopna jít. Podle toho se pak finálně rozhodneme.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x