Fulfillment sklad

Fulfillment sklad

Tak už to vypadá, že máme dořešený i fulfillment sklad. Po měsíci oťukávání různých firem a domlouvání, na které pobřeží USA náš kontejner dorazí, máme konečně jasno.

Kontejner dopluje na východní pobřeží do přístavu v New Yorku. Sice stále nemáme více informací od firmy DB Schenker ohledně dopravy z přístavu do skladu, ale už i to máme pojištěné alternativou z USA, takže žádná katastrofa. Firma DB Schenker stále slibuje, že info budu mít do druhého dne atd, ale je to již týden a zatím nic.

Vítězným fulfillment centrem se nakonec stala firma XpertFulfillment.com. Od začátku to byl náš favorit pro východní pobřeží, a nakonec jsme si je i vybrali. Důvodů pro výběr bylo hned několik. Každý důvod popíšu trošku víc, ať když někdo budete hledat, víte, co můžete čekat :-).

Dostupnost informací

Jako jedni z mála mají na webu veřejně dostupný a především kompletní ceník jejich služeb. Většina ostatních firem má v lepším případě uvedenou cenu za měsíc, objednávku a položku, ale zbytek se z webu nedozvíte. V horším, a bohužel většinovém případě, nemají ceny uvedeny žádné. Musíte je tedy kontaktovat a čekat, kdo Vám co odpoví zpět. V případě XpertFulfillmentu mají ceny pěkně rozepsané, mají uvedeny i různé varianty při různých odbavených množstvích a hlavě garantují, že krom cen uvedených na webu již žádné další poplatky platit nebudete.

Poplatky

Srovnávat poplatky u jednotlivých fulfillment center nebylo vůbec snadné. Každá firma si účtuje poplatky za něco trošku jiného. Některým platíte skladování za kubické stopy, jiným za čtvereční. Některé firmy mají poplatek za objednávku dle položek, jiné konstatně a jiné například dle váhy. Pak tu jsou do toho ještě fixní měsíční poplatky, poplatky za počet položek a počet unikátních položek. K tomu tu máte dodatečné služby, jako například příjem kontejneru, inventura, přeskládání zboží tak, aby zabíralo méně místa atd.

Kompletní postup jak jsme porovnávali poplatky mezi sklady my jsem připravil zde. Je to vlastně spíš takový návod, jak si může porovnání udělat každý sám.

Umístění skladu

Důvodem pro výběr byla i poloha skladu. Podle toho, kde sklad budete mít, tak rychle budete schopni poslat balíky Vašim zákazníkům. Navíc například Xperti nabízí zasílání nejen do USA, ale také Kanady. Tím se nám ještě o něco zvětšil už tak obrovský trh. Nevýhodou je, že sklad není přímo u nějakého velkého přístavu. Takhle budeme muset kontejner dopravit z přístavu v NewYorku do skladu v Michiganu.

Komunikace a ochota

Tohle považuji za hodně důležitý bod. Pokud se nějaký sklad ani neobtěžuje Vám odpovědět na Vaše dotazy v době, kdy se jim nabízíte, jak asi budou reagovat v době, kdy už jim zaplatíte a budete něco potřebovat.

Jelikož jsme již přesně věděli co v kontejneru bude, kolik toho bude a jakou to bude mít hodnotu, bylo pro nás snadné připravit přesný poptávkový email. Tam jsme uvedli všechny tyto informace spolu s doplňujícími otázkami, na které jsme na webu odpověď nenašli.

V tomhle bodu nejprve Xperti trošku ztratili. Reakce na naši prvotní poptávku jim trvala 3 dny a už jsem je pomalu začínal zatracovat. Dnes ale přišla odpověď, která vše vynahradila. V mailu bylo bod po bodu zodpovězeno skutečně vše, na co jsme se ptali. Na další upřesňující otázky nám pak již odpověděli do půl hodiny. Navíc nám doporučili i přepravní společnost, co nám kontejner případně z kontejneru k nim doveze a brokera, který nám kontejner proclí. Takže komunikace a ochota nakonec na výbornou.

Oproti tomu řada jiných společností se buď neobtěžovala nám odpovědět vůbec, nebo poslali jen obecný email s pdf prezentací, kde nebyly uvedeny ani ceny, natož odpovědi na to co jsme potřebovali vědět.

Online systém

V tomto bodě zatím nemáme moc zkušeností, protože žádná z firem neměla systém veřejně k dispozici. Jeden z požadavků na skladovou firmu byl, aby takový systém vůbec měli a aby nám umožnili do něj nahlédnout před uzavřením smlouvy. Od systému očekáváme zadávání objednávek, automatizovaný import, přehled stavu objednávek, přehled stavu skladu atd. Xperti nám na naši žádost vyhověli a přístupy poslali. Po krátkém prohlédnutí vypadá systém dobře a měl by splňovat vše co potřebujeme. Víc o tomto systému napíšu někdy příště.

A to jsou asi tak všechny hlavní argumenty, podle kterých jsme sklad volili. Kritérií bylo určitě více, ale tyto považuji za nejdůležitější. Teď už jen zbývá doufat, že s nimi bude spolupráce dlouhodobě fungovat. Uvidíme.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Guest
Martin
12 years ago

Ona to viditelně není žádná hračka dovážet něco do USA. Když vidím, kolik je s tím práce! Nicméně stále se divím, že číňani nedokážou úspěšně marketovat své zboží v cizině sami.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x