X
EIN, SSN, ITIN, IRS, W-7 a SS-4

EIN, SSN, ITIN, IRS, W-7 a SS-4

Tento den  byl při zařizování firmy plný překvapení.

Ráno jsme dokončili loga pro naši novou firmu a náš eshop. Stejně jako existují na webu generátory jmen firem, existují i generátory a designery pro loga. Po chvilce hledání jsme našli službu LogoEase, ve které si jde celkem jednoduše logo navrhnout. Služba nabízí vygenerování a stažení log v několika formátech a velikostech. Na ujasnění si, jak má logo vypadat, super služba. Pro naše použití na web stránce jsme pak loga už doupravili ručně ve Photoshopu. Až takovou variabilitu služba totiž nenabízí.

Když byla loga hotová, byl čas na papírování. Jako první na řadě byl formulář na udělení plné moci firmě incParadise kvůli přeposílání pošty. To je ten formulář, se kterým jsme byli včera u notáře. Spolu s formulářem bylo potřeba zaslat také kopie našich dokladů zpět agentovi. Vše jsme tedy naskenovali a emailem poslali. Co nás lehce rozhodilo byla jejich odpověď. Formulář i doklady jsou prý “good” a že jim je máme “mail”-nout. Na to jsme jim odpověděli, že jsme to již posílali, ale že tedy posíláme znovu. No, po dvou dalších výměnách e-mailů jsme si ujasnili, že “mail it back to us” nic neříká o e-mailech, ale chtějí po nás abychom jim ty dokumenty poslali poštou ;-). V tomhle patří velké dík slečně/paní Rochelle z incParadise, která nám se vším velmi ochotně a trpělivě pomáhá již od začátku založení firmy. Je velmi vstřícná a ani po třetím ne úplně inteligentním dotazu nás neposlala do háje a vše vždy ochotně vysvětlila.

Další, co bylo potřeba vyřešit, je získání TaxID, neboli EIN (Employer Identification Number). Ze stránek incParadise, kde jsou informace jak se k TaxID přihlásit jsme došli až na stránky IRS.gov kde se mělo k TaxID přihlásit online. Až doposud to vypadalo jendoduše. Jenže to jsme nevěděli, že budeme k registraci potřebovat buď SSN (social security number), které mají jen U.S. občané, nebo ITIN (Individual Taxpayer Identification Number), který samozřejmě nemáme. Začali jsme tedy řešit, jak takové ITIN číslo získat. Online to bohužel nejde, osobní návštěva nepřipadá v úvahu a jediná zbývající cesta je zaslat notářsky ověřenou kopii našich osobních dokumentů spolu s formulářem W-7 do sídla IRS. Vyřízení pak trvá 4-6 týdnů.

A v tu chvílu jsme začali počítat, jak vlastně všechno stihneme vyřídit, když 6 týdnů bude trvat ITIN, dalších pár dnů EIN, pak až můžeme žádat o založení bankovního účtu a za 8 týdnů by nám do USA měl dorazit kontejner. Poslední nadějí byl John a jeho incParadise. Zkusil jsem mu tedy napsat, jestli to nejde nějak rychleji zařídit přes jeho firmu. A tady velké díky Johnovi. Během pár minut odpověď, že když se o TaxID žádá po telefonu, NENÍ ITIN ani SSN potřeba. Miluju Ameriku ;-).

Číslo, které mi poslal John už bohužel nefungovalo, ale byl zde aktivní automat, který mi rovnou oznámil číslo nové. Je to 1-267-941-1099, kdyby to někdo někdy potřeboval. Bohužel nám to nikdo ani po 20-ti minutách nezvedl. Budeme to tedy zkoušet v pondělí znovu.

K volání na toto číslo malá poznámka. Rozhovor by měl probíhat tak, že jim budeme diktovat všechny náležitosti formuláře SS-4. Proto doporučuji si ho nejprve předvyplnit a pak až volat. Poté, co jim celý formulář nadiktujeme bychom měli rovnou EIN dostat. Co se ITIN týče, o ten si zažádáme taktéž. Jen to uděláme v klidu a nebude nám vadit doba 6 týdnů na vyřízení.

Ještě zmínka o jejich formulářích. Ať je to W-7, nebo SS-4, na všechny mají udělané parádní manuály s detailními instrukcemi, jak je vyplnit. Je tam pěkně vysvětleno pro jednotlivé typy žádostí, co a jak vyplnit, občas i doplněné nějakým příkladem. Celé je to psané vesměs jednoduchou angličtinou, takže tomu rozumíme i my, kteří se začínáme v Amerických zákonech teprve rozkoukávat.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x