X
Dopravci díl další

Dopravci díl další

Náš boj s dopravci pokračuje. Vše dnes začalo cenovou nabídkou z firmy DB Schenker. Když už nám nabídka konečně přišla, nestačili jsme se divit výsledné ceně. Dopravu nám nacenili na 6000 USD oproti 3000 USD, které si firma účtuje při dopravě do ČR.

Začali jsme tedy ověřovat, o kolik je to vlastně do ameriky dál než do ČR. Výchozí přístav je v Pákistánu, Karachi. Cílová destinace v případě České republiky je Německo, Hamburk. V případě USA je to New York. Čekal jsem, že to bude jednou tak daleko, ale není to tak úplně pravda. Abychom si to nějak ověřili, našli jsme zajímavou službu www.searates.com.

Z Karachi do Hamburku je to 6354 námořních mil, z Karachi do USA je to 7936 námořních mil. Rozdíl docela nepatrný.

Další zajímavou informací byla cena dopravy mezi Čínou a Českou Republikou. Vzdálenost je 9900 námořních mil, a cena dopravy do ČR se přitom zvedne jen o $100. Takže v délce vodní cesty to také nebude.

Po dalším telefonátu se slečnou z DB Schenker jsem zjistil, že problém není ani v pozemní přepravě. Ta vychází na $1300 tak, jak jsme předpokládali. Problém je prý v drahých přístavních poplatcích. Na dotaz, proč nám nacenila dopravu přes Kanadu namísto přímo přes New York se mi dostalo odpovědi, že prý jiného rejdaře nesehnala. Tak jsme se domluvili, že poptá ještě znovu přepravu do New Yorku a případně do přístavu Norfolk.

Dále se nám dnes ozvala i firma Kuehne + Nagel, bohužel cena stejná, jen jiné rozložení. Celkově opět $6000. Zatímco firma DB Schenker chce $4700 za moře a $1300 za pevninu, v K+N to mají v poměru $3800 + $2200. Zkoušel jsem i poptávat samostatnou dopravu z NY do MI u externích USA dopravců, ale výsledky se byly od cca $1500 – $2500. Takže bych možná ušetřil maximálně pár set dolarů, ale bylo by s tím mnohem více starostí. Takhle to zajistí jedna firma komplet. Odpověď na otázku, proč to DB Schenker dokáže po pevnině převézt jen za $1300 je prostá. Jedná se zřejmě o nějaký dumping vynahrazený cenou po moři. Samostatně se cena totiž získat nedá.

Možná při dalším kontejneru zkusíme fušovat spedičním firmám do řemesla a zajistíme si rejdaře sami, ale zatím se na to moc necítíme ;-). Nyní zůstává otázka, s kým to nakonec podepíšem. Finální rozhodnutí má firma XY a my čekáme na jejich vyjádření. Ještě by nám měla přijít cenová nabídka z DHL, ale podle všeho budou o dost dražší než ostatní dvě firmy.

Při hledání jsme našli i několik dalších užitečných služeb. Tady je jejich seznam:

Vyhledání dopravců na dopravu kontejneru z bodu A do bodu B.

Například na přepravu kontejneru po moři z našeho Karachi do USA – New York je tam několik dalších společností, některé z nich mají i české zastoupení.

Zde je několik z nich:

Systém na zadávání poptávek po přepravě

Nabídky a poptávky. Zatím ještě nevíme jak přesně to funguje, to musíme teprve pozjistit.

Služba na měření pozemní vzdálenosti

Dále jsme našli službu, která Vám změří vzdálenost mezi kterýmikoli dvěma městy na zemi. Užitečné na zjištění vzdálenosti mezi New Yorkem a Michigenem.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x