Forum
Do podružného rozvaděče bych dal zemnící svorkovnici na din lištu (levnější než ekvipotenciální svorkovnice) a průřez PE vodiče zvolit dle průřezu fázových vodičů co vedou k podružnému rozvaděči, minimálně však průřez 6 mm (pevný drát).
Ekvipotenciální svorkovnice je otázka 150 Kč, takže nic hrozného. Zemnící svorkovnice na din lištu je na tom podobně https://velkoobchod.conrad.cz/zemnici-svorkovnice-na-din-listu-7polova.k643548
Do podružného rozvaděče mi vede 5x10, takže PE je 10 mm2. Mám to chápat tak, že žádný další vodič k HOP není třeba? A všechny bedny (rack, rozvaděč, střídač) a různá ochranná pospojování připojovat k tomu? Neměly by tyhle věci jít přímo na HOP?
Řeším teď správné zapojení přepěťovky a uzemnění. Po pročtení nějakých materiálů od salteku a dehnu jsem došel k tomu, že mi to elektrikář zapojil blbě.
Od elektrikáře
Podle mě by to mělo být takto nebo hodně podobně
Veškeré zž vodiče z domu jsou přes rsa svorky připojené k din liště a přes din lištu s tělem rozvaděče.
Je ten druhý obrázek ok?
Ze svodice by to melo co nejkratsi cestou jit na HOP, tusim ze povoleno je max 0,5m. Jinak vypinac mam taky pred svodicema.
Hmmm, tak to budu muset asi nějak zkrátit vzdálenost mezi HOP a svodičem. Mám HOP mimo rozvaděč. Odhaduju, že vzdálenost je tak lehce přes metr.
Pavle, proč jsi se rozhodl pro ten HAKEL? Já přemýšlím jestli tenhle HAKEL nebo Kiwa POm I R 75.
A jestli dobře vidím, tak ty máš PEN připojený na HOP a z HOP potom na PEN svorku svodiče?
Pavle, proč jsi se rozhodl pro ten HAKEL? Já přemýšlím jestli tenhle HAKEL nebo Kiwa POm I R 75.
A jestli dobře vidím, tak ty máš PEN připojený na HOP a z HOP potom na PEN svorku svodiče?
Hakel jsem tu u někoho viděl, tak jsem se inspiroval 🙂 (tuším že to byl nejspíš Dáda)
Jj, PEN na HOP (nově MET) a svodiče uzemněné na HOP
A máš nějak řešenou i přepěťovku typu D pro Loxone, eth, vzt? Ten Hakel je B+C. U toho Kiwa píšou, že pro zařízení v rozvaděči funguje i jako typ D.
D jsem zatím neřešil, v racku mám "jen" UPS.
Hlavní je aby se ten PEN ze svodiče a stejně tak přívodní kabely ke svodiči moc nemotaly po rozvaděči, ideální je aby svodič byl co nejblíž u vstupu kabelů do rozvaděče, aby při případným výboji(přepětí) nedošlo k poškození zařízení vlivem indukce z přívodního nebo PEN kabelu. Při svodu proteče obrovský krátkodobý proud a vyvolá poměrně velkou indukční špičku. Aby nešel přívodní kabel kolem celého rozvaděče než vleze do svodiče, tak to strácí význam při větších přepětích.
Spínáte někdo nějaký 3f spotřebič přes loxone? Budu mít el. bojler s 3f 6 kW patronou. Jaké relé/stykač na to používáte?
zkus se podívat zde - Regulace výkonu topné spirály pomocí Loxone a PWM. Ve zkratce, buď klasický 3f stykač ovládaný 24V, nebo nějaké 3f SSR relé
Spinam elektrokotol 3x2kW tromi samostatnymi rele.
Konkretne na elektrokotol VS116K, ale vlastne len kvoli indikacii, inak by som pouzil tu oranzovu inrush klasiku co mam vsade inde.
EDIT - akurat pozeram ze je za 300kc, ja mam pocit ze som kupoval za ~150 wtf.