Forum
Taky už mám hotovou maličkou FVE 1,9kWp, bez baterek, se střídačem Fronius a Greenbono.
Na ohřev vody ideální, od jara máme teplou vodu zadarmo. A taky člověk mávne rukou, když každý den běží pračka/myčka/sušička. Všechny přebytky jsme zatím spotřebovali - akumulačka má 500l.
Bohužel má to i nevýhodu. Jak jsem dřív neměl zimu rád, teď ji nemám rád ještě víc...
Zatím v provozu dva měsíce takže je brzo dělat převratné závěry ale :
na střeše 7,5 kWp v baterkách 4x3,5 kWh využíváno na 80 %.
3f s prvky Victron, přebytky nedodávám, letos ještě výměna zásobníku TV ( stejně už začal protékat ) na kombinaci plyn/FVE.
pokud bych dokoupil ještě 2x Pylontech tak pojedu v létě 100% ostrov
už jsem snížil platby eON na 50%
@richard ak to dobre chapem , tak zlta je priama spotreba, modra z bat. a cervena zo siete.
Viz niekolko prispevkov naspat.
Mal by si toto vlakno precitat cele.
Cerven jsem testoval uspory, ale dlouhodobe to nepujde (vypinani serveru GEN8, omezena cyrkulace TVU mimochodem uspora 40kW/mesic!!! a nejsou jeste nainstalovani zrouti venku - kamery a jezirko)
proto ten zajem 😀
Jak moze investicia 250k vyjst navratna pod 20-30 rokov? Ok, ked si niekto zbastli 1-2 kW za par tisic a napaja tym cez den server, obehovky, chladnicku a take tie trvalo beziace kraviny, tak dajme tomu. Ale znizit si rocny ucet za elektriku z 20 na 10(?) a investovat 250k mi pride v sucasnej situacii nenavratne. A baterky 25 rokov nevydrzia urcite.
@dusanmsk částečně s tebou souhlasím.
Proto jsem si pořídil FVE 4,5kWp za celkem 201.000,- Kč, dostal dotaci (pro většinu sprosté slovo) 85.000,- Kč a po 2 měsících provozu jsem snížil měsíční výdaje na elektřinu z 1.700,- Kč na cca 150,- Kč.
Mám průměrně 80% denní spotřeby pokryto z FVE a průměrně 50-60% vyrobené energie denně prodám do sítě.
Trvalý odběr domu "v klidu" je 450W, ale vzhledem k tomu, že žena je na mateřské s dětmi a pere obden, myčka jede denně, tak je to celkem dobré.
Příští měsíc se dozvím, jestli se snížila i spotřeba plynu, protože ohřev 200l zásobníku vody plynovým kotlem jsem snížil na 48°C a dohřev na 65°C zajišťuje patrona z přebytků z FVE.
Měsíční faktura pak může vypadat takto (a to nebyl zrovna prosluněný měsíc):
To už se ta investice vrací rychleji 🙂
Jo jen pro info, neplatím žádné měsíční zálohy za elektřinu. Vždy na začátku měsíce přijde faktura za předchozí měsíc.
@dusanmsk a jak jsi přišel na to, že při roční spotřebě cca 6 MWh musíš investovat do FVE 250 tKč a přitom ušetřit jen 50% spotřeby ?
Zhruba platí že 1 kWp na střeše vyrobí za rok 1 MWh a navíc nikde není psáno že musíš mít 3f FVE
pánové a když se dostanete na takovej minimální odběr ze sítě - co máte od distrubitora za sazbu? Vyplatí se ještě D57? Případně konverze na 1F dům?
Tak to je paradna uspora. Podla mna ale plynie z toho ze je leto a mas plyn. Ja mam TC, takze v lete s tou elektrikou z panelov nemam co robit, max tak ju rvat do bazenu, pripadne prilezitostne do pracky/susicky. No a v zime, ked je zamracene, zima, vykon fwe bude par 100 watt, ale do TC potrebujem 1-2 Kw, takze nemozem mat nejaky chaluparsky tarif s pausalom 100 Kc, ptz co v lete usetrim v zime stratim v nasobkoch.
Zhruba platí že 1 kWp na střeše vyrobí za rok 1 MWh a navíc nikde není psáno že musíš mít 3f FVE
To sice ano, ale ukaž mi někoho, kdo tuto teoretickou výrobu umí spotřebovat.
Takže realita je někde jinde.
@kobra23 jasně a z toho plyne, že baterek není “ nikdy” dost !
kdybych neměl 4 ale 6x Pylontech ( tj. 17 kWh pro spotřebu při 80% využití kapacity ) tak je akorát tak vyžeru jenže to neplatí pro každý měsíc samozřejmě.
optimum si musí každý najít sám