X
Forum

Forum

Loxone v novostavbě...
 
Notifications
Clear all

Loxone v novostavbě RD - popis a zkušenosti po 3 letech provozu

24 Posts
8 Users
19 Likes
6,114 Views
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

Ahoj všem, kdysi jsem zde čerpal první poznatky při implementaci Loxone v novostavbě rodinného domu. Teď už v něm tři roky bydlíme a tak bych rád nasdílel zkušenosti z ostrého provozu. Fyzickou instalaci mi dělali elektrikáři, prvních 10% programování také oni, zbytek již sám. Neměl jsem žádného Loxone integrátora. Pár řádků o domě jako takovém napsal třeba Forbes.

01

 

 

V hlavním rozvaděči to vypadá zhruba takto:

1x Loxone Miniserver (1gen)

4x Loxone Extension

4x Relay Extension

1x Dimmer Extension

2x 1-wire Extension

1x Modbus Extension

21x Polovodičový SSR stykač

2020 11 20 08 54 06 elektro rozvaděč

 

U bazénu pak podružný rozvaděč a technologie takto:

1x Loxone Extension

1x RS485 Extension

1x Chemická jednotka

 

V místnostech:

50x vypínač KNX

30x 1-wire teplotní čidla

10x PIR čidla

9x kontakt magnetický v oknech a dveřích

11x žaluziový motor

2x vnitřní chladící jednotka

1x rekuperační jednotka


   
zefe and L reacted
Quote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

Loxone používám víceméně v režimu komfortní domácnosti, nikoliv inteligentní či přehnaně automatické. Funkčně řídím a ovládám tyto věci:

  • Světla
  • Žaluzie
  • Střešní okna
  • Topení
  • Chlazení
  • Rekuperace
  • Přístup
  • EZS
  • Bazén
  • Závlaha
  • Vodárna a ČOV
  • Ostatní

 

Od samého začátku jsem se vědomě vyhnul integraci následujícího:

  • Audio video (vše Apple separátně)
  • Kamery (vše Hikvision separátně napojeno do Synology a jejich Surveillance Station)
  • Vrátník (také Hikvision separátně)
  • Přítomnost v místnostech, NFC atd. (brrr)

   
zefe and L reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

Světla

Vypínače od Loxone pro mě nepřipadaly v úvahu. Především z hlediska nevyhovujícího designu a pak také poměr cena výkon. Koupil jsem vše od Jungu, řada LS s hliníkovými hmatníky i rámečky. Musí se nakonfigurovat přes ETS, ale pak s nimi Miniserver 1. generace mluví skrze svůj omezený KNX interface bez jakýchkoliv problémů.

Vyhnul jsem se jakýmkoliv chytrostem a složitostem, všude používám prachobyčejné dvoukolébky s neutrální polohou (v katalogu výrobce jako žaluziový ovladač), jenž poskytují 4 separátní pozice. Tohle umí používat i moji starší rodiče či návštěvy, nikomu nemusím nic složitě vysvětlovat.

Vyprdnul jsem se na Loxone tlačítkový standard a dokonce nikde nepoužívám scény osvětlení. Každá pozice tlačítka rozsvěcí/zhasíná jeden světelný okruh. Dvojklik zhasíná místnost, trojklik celý dům, nazdar.

Na pár místech rozsvěcím dle PIR čidel. Některá světla okolo domu automatizuji vzhledem k dennímu světlu atd. Osvětlení bran, vstupů a dvorku dle příjezdových a odjezdových sekvencí. V zásadně naprosto banální setup.

 

Žaluzie

Zhruba polovina místností je osazena hliníkovými žaluziemi. Motory ovládám přímo z rozvaděče relátky Loxone. Jízda nahoru/dolů. Standardní blok Automatické žaluzie. Všechny parametry mají nastavené, nicméně automatiku nepoužívám, žaluzie jsou víceméně v konstantních polohách.

 

Střešní okna

V domě jsou dvě místnosti s vysokými a otevřenými krovy. Ve střechách je osazeno 7 střešních oken Rotto s elektrickým pohonem. Ručně otevřít nejdou, protože na ně nikdo odnikud nedosáhne. Ovládám je bloky Střešní okno a jsou též namapovaná na tlačítka KNX, takže je lze pohodlně užívat, aniž člověk vstupuje do vizualizace. Ochrana před deštěm je autonomní přímo v oknech, nelze ji překlenout zvenčí. Nijak to ale nevadí.


   
zefe and L reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

 

Topení

Celý dům topím elektrickými podlahovými fóliemi Heatflow. Proč jsem nezvolil TČ s vodním okruhem je na dlouhou a samostatnou diskusi. Jednotlivé fyzické okruhy topných fólií jsou spínány skrze polovodičová SSR relé EN-REL RTS. Ty jsou napojené na normální (slabší) relé Loxone extensionů. V každé místnosti je několik 1-wire teplotních čidel. Vždy minimálně 3 - na úrovni topné fólie v podlaze, na povrchu podlahy a v prostoru (povětšinou v krabičce za KNX vypínači). Každou jednotlivou místnost ovládám samostatně novějším blokem Inteligentní regulace pokojové teploty. Je o maličko lepší, než původní blok, na kterém jsem začínal v roce 2018, ale pořád mu k dokonalosti hodně chybí.

Zajímavá přitom malá pitomost je rozprostření topení jednotlivých okruhů do časového vějíře tak, aby topení naráz nemělo spotřebu vyšší, než je nějaký limit. Mám od ČEZu poměrně malý jistič, pouze 3x32A, který by sepnutí všech okruhů naráz ani neunesl. Když vznikne potřeba topit více velkými okruhy naráz (třeba obývák 100m + ložnice 75m + chodba 75m), řeším to postupným střídáním. Tohle by mohl blok IRPT nebo jeho centrální verze nějak řešit z výroby, bohužel tuto myšlenku zcela abstrahuje.

Co mi v bloku topení zásadně chybí je naprostá absence napojení na předpověď počasí (Weather service). Myslím alespoň základní funkcionalitu ve smyslu: „Sice je prosinec a nula stupňů celsia, ale zítra má svítit celý den slunce a tak v proskleném obýváku s okny na jih vypnu podlahové topení již o půlnoci.“ Asi to půjde nějak oklikou doprgat, koneckonců údaj „Sluneční zisky v následujících 24hod.“ je přes WS dostupná, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Jak se v Loxone nastavují vlastnosti jednotlivých žaluzií včetně rozměru, orientace a třeba i zakrytí okolními objekty, mělo by topení pracovat s tepelnými zisky skrze okna a nechat si je zadat podobným způsobem.

 

Chlazení

Dvě největší místnosti v domě, obývák a ložnice, jsou osazeny chladícími jednotkami Daikin. Chlazení těchto dvou místností je fyzicky realizováno zcela mimo rekuperaci, která v těchto dvou místnostech naopak absentuje. Daikiny jsou připojeny skrze originální modul RTD-NET na Modbus extension. K modulu RTD-NET je docela dobrá dokumentace a všechny čtecí i zapisovací registry jsou poměrně dobře dokumentované. Integraci do Loxone jsem dělal celou svépomocí. Načítám a zobrazuji stav i teploty. Zároveň umožňuji i ovládání – nastavení režimu, kýžené teploty i rychlost větráku. Vše přes vizualizaci. Funguje to spolehlivě. Původní tatranky k jednotkám už ani nemám, koneckonců klimatizační jednotky jsou vestavěné a ani nemají osazený IR port, natož aby byl viditelný.

Snímek obrazovky 2022 04 07 v 14.51.41

 

Rekuperace

Zhruba polovinu místností v domě provětrávám rekuperační jednotkou Atrea DUPLEX 580 ECV5.RD5. Ta umí komunikovat s miniserverem přímo přes Modbus TCP a tudíž je připojena po lokálním ethernetu. Ačkoliv čtecí i zapisovací registry jsou výrobcem opět docela dobře popsané, rozhodl jsem se rekuperaci přes Loxone pouze sledovat a nikoliv řídit. Provoz v letním i zimním režimu mám nastavený autonomně v jejím vlastním webovém rozhraní a do Loxone pouze vyčítám režim, výkon, teploty a event. chybové hlášky. Funguje to.

Snímek obrazovky 2022 04 07 v 14.52.00

   
zefe and L reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

Přístup

V domě nejsou žádné chytré nebo elektronické zámky. Loxone tedy ovládá vjezdovou bránu na pozemek a také garážová vrata od Hormannu. Ty poskytují i informace o koncových stavech. Co ovšem kvituji převelice jsou odjezdové a příjezdové sekvence. Ty odjezdové mám namapované na vypínače u garáže anebo dveří na dvůr. Podle toho kterou zvolím, se automaticky rozsvítí venku, otevře garáž, chvíli to počká, otevře brána, zase to chvíli počká a pak se zhasne, vše zavře a zaktivuje alarm. Příjezdová sekvence se pouští vizualizací z telefonu a funguje zhruba obráceně. Nedávno se v configu objevil blok Sekvence, které vytváření takových banálních sekvencí velmi zjednodušuje.

 

EZS

Ačkoliv Loxone alarm není certifikovaný, používám jej a funguje dobře. Pohybová PIR čidla mám Hikvision Pyronix, převážně modely Colt10DL, KX15DT, OctopusDQ, XDH10TT atd. Jsou spolehlivá, tichá a stála drobné, na rozdíl od těch originálních. Dále mám na digitální vstupy extensionů připojené všechny magnetické kontakty, co byly od výrobce v hliníkových oknech a dveřích (Schucco). Žádnou sirénu ani audio alarm nemám. Vše jen push notifikací do telefonu a rozsvícením světel. Miniserver je na zálohovaném zdroji, moje LAN též, WAN spoj rovněž a druhý fail-over je přes LTE. Tak snad.


   
zefe and L reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

Bazén

Venkovní bazén mám řízený Loxone a jsem na to pyšný. Opět vše svépomocí, včetně napojení na chemický automat Aseko.

Extension v podružném rozvaděči je asi 30 metrů od hlavního rozvaděče. Loxonelink propojuji na hulváta silnoproudou 1,5 mm cykynou. Funguje to. Samotný Loxone ovládá čerpadlo filtrace, tyčový ventil (BESGO) na proplach, ventil dopouštění vody a elektrickou topnou patronu. Tyčový ventil stál asi 15 tisíc a bohatě stačí. Netřeba 6-ti cestný ventil AquaStar za 40 tisíc.

Zajímavější je to s chemií. Používám českou chemickou jednotku Aseko Asin Aqua Net, kde se ovšem za slovíčkem Net skrývá jejich proprietární technologie, která umožňuje jednotku ovládat z webové nebo smartphone apky. Nic takového jsem nechtěl. Po komunikaci s vývojovým oddělením výrobce vyšlo najevo, že k jednotkám prodávají externí displej a světe div se, mají ho k automatu připojen skrze RS485ku. Návdavkem mi dali popis jejich 25 bajtové komunikační dávky, která tam každých 10 vteřin letí. Napojil jsme se do toho konektoru s RS485 extensionem Loxone, rozparsoval tu dávku a vytvořil vyčítací registry pro hodnoty chlóru (redox), pH, teploty, stavu a event. chybových hlášek. To mi bohatě postačuje.

Snímek obrazovky 2022 04 07 v 14.49.04

 

2019 09 21 16 04 15 bazén technologie

 

Závlaha

Pouze jednoduché spínání 4 ventilů Rainbird, které jsem napojil na volné pozice extensionu u bazénu. Mám dvě sekvence, které každý den v deset hodin večer pouští postupně buďto 10 anebo 30 minut vody do každého okruhu. Originální blok Závlaha nepoužívám, protože neumožňuje ručně zapnout/vypnout jednotlivé větve mimo harmonogram, což občas přijde vhod.

 

Vodárna a ČOV

Dům má vlastní hlubinný vrt (cca 115m) a úpravnu vody s pryskyřičnými a jinými filtry. Tohle má svou autonomní MaRku, která mi dává alespoň pár kontakty základní info o stavu. Nic víc nepotřebuji.

Čistírna odpadních vod od firmy Envipur je velmi hloupé zařízení, kde jediným ovladatelným prvkem je dmychadlo, které je potřeba zapínat a vypínat. Řeším to časovačem a jedním digitálním výstupem.

Snímek obrazovky 2022 04 07 v 14.51.13

 

Ostatní

Loxone zapíná a vypíná napájení elektrického ohradníku, který obepíná celé 3ha pozemku.


   
zefe and L reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

Tak a teď do mě 🙂 Uvědomuji si, že by řada věcí šla řešit mnohem sofistikovaněji a asi i moderněji, nicméně byl to můj první a pevně věřím i poslední dům v životě a dopadl tak jak dopadl. Rozhodnutí osadit Loxone nelituju, vnímám několik zásadních výhod:

  • Centrální systém, programovatelný a spravovatelný z jednoho místa. Když vidím kamarády s KNX, co mají v telefonech různé ksichty na různé věci v jejich domech, nemluvě o programování, musím si vždy oddechnout.
  • Komplexnost řešení ze strany výrobce a jeho rozvoj, péče a údržba. Ano, sere mě, že věnují energii takovým zhůvěřilostem, jako je audioserver atp. Ale celkově mi přijde, že do toho investují a snaží se. Byť vždy je prostor pro zlepšení, v leckterých oblastech docela velký.
  • Rutinní funčnost a spolehlivost. Celý systém Loxone je kupodivu velmi stabilní a odolný. Samozřejmě nemluvím o chybách v Configu, ale za tři roky dodělávání a provozu se mi nestalo snad ani jednou, že by se něco zaseklo, přestalo fungovat nebo zlobilo. Jediné co odešlo bylo standardní relátko, na které jsem připojil LED pásek v šatně, co měl asi děsivě vysoké spínací proudy. Ale to byla asi moje chyba.

 

Uvítám jakékoliv komentáře - co vás zaujalo, co zarazilo, co byste udělali jinak, co dál?


   
zefe and L reacted
ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Joined: 9 years ago
Posts: 3065
 

Paradni. Jak dum, tak clanek. Diky moc za sdileni svych zkusenosti.


   
mikrotom reacted
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 2209
 

Skvělá práce.


   
mikrotom reacted
ReplyQuote
 zefe
(@zefe)
Trusted Member
Joined: 2 years ago
Posts: 80
 

@mikrotom Ked uz si siel do KNX vypinacov, nezvazoval si nejake 6x/8x pushbuttons? Napr.

https://www.jung.de/ee/1987/tooted/tehnoloogia/knx-system/knx-push-button-sensors-f-50/

Ja stale zvadzam boj, ci dat uplnu klasiku, touch alebo nejake KNX push buttons - a to by som mal do konca aprila spravit objednavku 😭 

Priprava je na klasiku, po testovani sa mi celkom zapacilo ramikove touch (nie pure) bez blbeho cvakania klasickych vypinacov.

KNX sa po novom dost predrazi, kedze treba KNX extension.


   
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  
Posted by: @zefe

nezvazoval si nejake 6x/8x pushbuttons?

Přesně těm jsem se snažil vyhnout. Je to lehce nepohodlné, malé a nepřehledné i pro mě, natož pro starší nebo návštěvy. Nakonec jsem skončil v celém domě opravdu u tohoto:

Enlight1132 resize

 

Enlight1133 resize

Když je stiskneš, mají haptickou i zvukovou odezvu mikrospínače a stály (strojek) v mém množství cca 1300 Kč bez DPH (dvoukolébka).

Jinak chápu, že s oddělením KNX do samostatného (a pěkně drahého) extensionu to najednou vypadá jinak. Taky výběr orig. tlačítek Loxone je dnes asi malinko zajímavější.


   
L and zefe reacted
ReplyQuote
(@whocko)
Active Member
Joined: 6 years ago
Posts: 5
 

Ahoj, jak máš prosím Tě, řešené hlídání hladiny, pro dopouštění? 


   
ReplyQuote
 zefe
(@zefe)
Trusted Member
Joined: 2 years ago
Posts: 80
 

@mikrotom Az teraz som pozeral Forbes. Tak toto je ina liga. TOP! 👍 

BTW. S vypinacmi velmi zaujimave riesenie, ktore mi nenapadlo. Bol som doteraz obmedzeny na klasiku a touch.


   
mikrotom reacted
ReplyQuote
(@mikrotom)
Trusted Member
Joined: 6 years ago
Posts: 39
Topic starter  

@whocko správná otázka. Nemám. Prostě 2-3x za sezónu, když viditelně chybí 3-5 cm vody, zmáčknu ve vizualizaci tlačítko a to otevře na 30 min. ventil. Dopustí to právě 3-5 cm a je hotovo 😎 Na bazénu je dekl od Alukovu, takže odpar není tak velký. 


   
ReplyQuote
(@whocko)
Active Member
Joined: 6 years ago
Posts: 5
 
Posted by: @mikrotom

@whocko správná otázka. Nemám. Prostě 2-3x za sezónu, když viditelně chybí 3-5 cm vody, zmáčknu ve vizualizaci tlačítko a to otevře na 30 min. ventil. Dopustí to právě 3-5 cm a je hotovo 😎 Na bazénu je dekl od Alukovu, takže odpar není tak velký. 

Tak to máme stejně:). A el. ventil máš, prosím jaký?


   
ReplyQuote
Page 1 / 2
Share: