Forum
Mozna se ptam blbe, jeste nemam zapojeny bojler a nic dalsiho. Mate zaviraci ventily zvlast na studenou a teplou pripadne jeste hlavni privod ? Kdyz prdne nekde tepla at nevytece celej bojler ? Diky za info 🙂
To asi nevyteče, když zavřeš přívod. Není tlak, neteče 🙂
Čaute. Řešily se tu hodně servopohony s havarijní funkcí a dilema zda zvolit NC (bez napětí uzavřen) nebo NO (bez napětí otevřen). Přemýšlel jsem nad tím a říkám si, jestli je vlastně ta havarijní funkce něco co chci a jestli by nebylo lepší, kdyby při výpadku napětí zůstal ventil v poloze v jaké byl před výpadkem - tedy bez havarijní funkce.
Plánuju to používat tak, že při zastřežení domu se automaticky voda uzavře a dále se uzavře, pokud je spuštěn záplavový alarm. Servo navíc plánuju zálohovat UPS.
Koukal jsem na servopohony od Belimo. Mají velký výběr a snažím se v tom zorientovat. Loxone nyní nabízí Belimo Tree. Dávalo by vám smysl pořídit např. Belimo LR24A-MP? Nebo je to celé zbytečnost a dala by se zaintegrovat varianta bez MP-Bus Belimo LR24A?
Kupil som nejaky genericky, zatial testovane len na stole. Mne osobne nedava zmysel aby ten ventil bol NO alebo NC (a NO mi teda nedava zmysel uz vobec).
Používám k plné spokojenosti:
https://dratek.cz/arduino/1301-motorizovany-kulovy-ventil-g3-4-dn20-12vdc-cr04.html
Dvoudrátové připojení; lze koupit i jinde v různém provedení.
Dava mi smysl jen bistabilni kulovy ventil na 24VDC s tim, ze zdroj 24V musi byt zalohovany (spolu s Loxone).
@dusanmsk Tohle mám a bohužel mi to kohout neutáhne. Funguje to, jen když ventilem před tím zahýbám. Vodák mi dal nějaké lepší kuláče.
Přemýšlím nad použitím impulsního vodoměru a ventilu na vodu.
Ale nevím jestli použít klasický elektromotorický ventil nebo třícestný ventil nebo obojí.
Už 3x v mém okolí se stala známým nehoda, kdy jim doma vytekla voda když nikdo nebyl doma.
Proto uvažuju o tom třícestném ventilu, aby v případě uzavření přívodu se rovnou odpustil tlak z rozvodů. Máte nějaký tip na třícestný ventil ?
Bude to vůbec fungovat pouze s třícestným ventilem nebo musím použít třícestný ventil pro vypuštění a klasický ventil pro zastavení přívodu ?
Našel jsem toto hydraulické schéma třícestného ventilu:
A takto bych ho chtěl použít já:
Voda z vodovodního řádu by tekla v protisměru (červená šipka) - vadí to, že by tekla v protisměru ?
A v případě uzavření (havárie) by se ventil přepnul, voda z řádu by byla uzavřena a odpustil by se tlak z rozvodů. Bude to takto fungovat ?
moc bych to nekomplikoval a pořídil https://eshop.peveko.cz/ventil-works-with-loxone/
až mě omrzí varianta z aliexpress za 500 kč, pořídím toto...
8 tisic ?! No to by som musel byt na hlavu padnuty. Ja som kupil z ali za par korun servo na klasicky ventil s pakou, ale zatial (3 roky) som sa nedokopal k tomu ho osadit. Na nejake vypustanie tlaku by som sa vykaslal, kolko vody ti vytecie ked uzavres privod a pustis vodu?
Reším dvěma dvoucestnými ventily s pružinou. Jeden zavře přîvod do domu a druhý vypustí tlak do výlevky v technické mistnosti. Vše z Aliexpresu.
@kobra23 a to by nešlo udělat jedním třícestným ventilem ? Tak jak jsem to popisoval ?
@kully nevidím důvod proč by to nemělo jít. Tomu ventilu by mělo být jedno, kterým směrem proudí ta kapalina.
Jen je to asi zbytečně složité. Toho tlaku ti v uzavřeném potrubí moc nezůstane a:
1) Pokud nedošlo k nehodě, tak ti tlak vůbec nevadí
2) Pokud došlo k nehodě, tak ten tlak velmi rychle zmizí 😀
Tak jsem vyzkoušel kolik vody odpustím po uzavření přívodu vody a je to cca 4 litry.
Záleží teda jak moc by nějaký třícestný ventil nebo jiné řešení v případě havárie pomohlo toto množství snížit na minimum.
Objednal jsem vodoměr B-Meters GSD8 3/4", pulsní výstup OD, studená voda, 0.04l/imp, takže bych teoreticky měl být schopen brzo detekovat nějaký únik vody