Forum

Forum

Tip na jednoduché m...

Notifications
Clear all

Tip na jednoduché měření/detekci průtoku na topném okruhu

12 Posts
5 Users
0 Reactions
3,130 Views
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  

Ahoj,

nemáte nějaké (osvědčené) tipy na levné zařízení na topný okruh k napojení na Loxone za účelem detekce průtoku, ideálně s možnosti měření? Našel jsem relátkové detektory proudění (Caleffi magnetický průtokový spínač), tím ale poznám jen zda teče/neteče. Vodoměr bude zase asi zbytečně overkill, stačilo by něco slepého, jen s impulzním výstupem.

Díky,

A.

Pavel
(@pa-v-el)
Member

Napadá mě něco s hallovým senzorem.

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  

Díky za tip, to vypadá dobře

ReplyQuote
acter
(@acter)
Reputable Member

Jenom upozornim - neni to na 24VDC

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  

Dobrej postřeh, byť v nejhorším by to vyřešil DC-DC měnič

ReplyQuote
acter
(@acter)
Reputable Member

To uz si rovnou za tu cenu muzes koupit vodomer 🙂

Ale hledej, chlapce, hledej - me to totiz taky zajima...tak at mam hotove reseni do konce roku 😀

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

Co myslis pod topny okruh?
Ja mam na studenu vodu 6ks toto. Namontovane ale kabliky nezapojene.

Jeden mi zostal a chcem ho dat na privod do rozdelovaca kurenia, len musim vypustit a pozicat lisovacky.

Na napajanie staci aj tento menic.

ReplyQuote
acter
(@acter)
Reputable Member

Na studenou vodu, jako myslis pitnou vodu ?

To ale potrebujes menicu vic ne ? Pak zpet z 5VDC na 24VDC pro kazdy ventil nebo pres rele...

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  
Posted by: smotek7

Co myslis pod topny okruh?

Topný okruh = vykurovací okruh. Trubky vedoucí do podlahovky, radiátoru, chlazení (tj. 2x teplá voda, 1x studená). Chtěl bych mít pod palcem přehled, zda a kdy jedou čerpadla. A když už do toho půjdu, tak možná i přehled, jakej je aktuální proud. Teoreticky mi bude stačít ale jen relátkovej výstup, takže jestli nenajdu nic jednoduchýho nebo se mi s tím nebude chtít moc zabývat, skončí to u dig. výstupu teče/neteče.

ReplyQuote
(@smotek7)
Member

@acter nazvime to nepitnu, WC, sprcha, bojler, garaz....
Jednym menicom budem napajat vsetky prietokomery a vystupy cez optotranzistory na 24V. Mozno to nepojde priamo do MS. Bavime sa o senzoroch, nie o ventiloch.

@aleq pytal som sa preto ci nemyslis, ze na kazdy okruh podlahovky zvlast merac.
Ja dam jeden centralny na rozdelovac a teplomery na vstup a vystup. Chcem vypocitat mnozstvo odovzdaneho tepla. (riesili sme v inom vlakne).
Na to co potrebujes ti bude ten impulzny prietokomer stacit.

Ja len zvazujem ci s tymi impulzami zabujat MS alebo to spravit bokom a do MS posielat len vysledky.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Naco menit zas na 24V, daj to na analog input. Staci 1 menic 24->5 a na neho napajaj vsetok equipment co bezi len na 5V. Ja mam takto doma 3 napatove hladiny, 24, 12 a 5, vacsinu z toho ale len v technickej miestnosti.

Ja mam inak teda vodomer, ale urcite nestal liter, pohladam kde som to bral.

EDIT

Tak kecam, na studenej vode mam Siemens wfw40 e139 za cca 600 Kc, ale na kureni mam presne tamten Enbra za liter, pretoze som potreboval vacsi pocet impulzov (mam to ako ochranu proti zamrznutiu/roztrhnutiu vymenniku tc).

ReplyQuote
Share: