Forum
Je potřeba pro ovládání rolet použit Relay Extension, nebo to zvládne i klasicky Extension?
Od dodavatele mám info, že roleta má výkon 150W.
Což není moc a do 5A se to vleze úplně v pohodě.
Mám 14 rolet - což je 28 výstupů.
Já ale koupil jen 1x Relay (zapomněl sem rolety vynásobit když sem to počítal).
A mám volné výstupy na Extensionech...takže bych nemusel nic kupovat 🙂
Díky za rady
H
Já rolety budu napojovat ještě přes extra relátka, nechci riskovat spečení kontaktů (ikdyž 150W je málo). Jinak by to zvládly i samotné extensiony...
Já to risknul a dal na extension napřímo (i z prostorových důvodů). Motory by neměli mít nějaké velké náběhové proudy a spotřeba v provozu je minimální (0,x A).
Snad toho tedy nebudu litovat. Uvidím.
Mám všech 10 rolet na klasickém extensionu a už 4. rokem vše bez problémů. ......... klep, klep, klep 🙂
Felda
Když to tak pročítám, nestačily by místo externích relátek (taky je zvažuji) dát jen trubičkové pojistky s rychlostí F? Při poruše motoru by byl vstup ochráněn.
Určitě můžeš. Jen to budeš muset při poruše měnit (což by ale snad nemělo být často).
Já tam mám na přívodu jistič.
Spékání kontaktů ale hrozí u vysokých proudů. Ty za běžného provozu u těchto motorů nevznikají a při zkratu ti to zase chytí jistič.
ja by som rad pripojil zaluzie na papoucha a k tomu nejake 230V rele, neviem ale ci je to vhodne/nevhodne
Na Quida od Papoucha to bez dalších relé ani nejde, relé co je na desce má omezení varistorem a 230V spínat nejde.
Tak já na svých Railduinech, kde by určitě stačily interní relé (5A), používám pro žaluzii vždy jedno externí relé a to tak, že jedním výstupem (polovodičovým - 24V DC) spínám cívku ext. relé pro změnu směru žaluzie a druhým výstupem (relé - 230V AC) spínám silové napětí na kontakty ext. relé, které jde pak na motor.
Důvod je prostý, nechci aby nějakou programovací náhodou došlo k současnému sepnutí obou fází do motoru, tzn. aby v jeden moment neměl jet motor žaluzie nahoru i dolu...
Asi takhle nějak:
@Sedtronic - respekt
kazdy den zistujem ze som uplny amater a aj ked mam celkom dobry prehlad o technologiach a som schopny si prakticky vyriesit relativne dost veci, tak sa mam strasne moc co ucit aby som dotiahol dom do funkcneho stavu...
A víte co je na tom nejzvláštnější? Když "programujete resp. nastavujete" žaluziové motory od určitých výrobců, tak dolní poloha se určuje tak, že se v daný okamžik přivede napětí na oba vodiče současně. Tedy připojíte fázi na vodič Up i Down.
To jen tak na okraj, z vlastní zkušenosti 🙂
Jasný, ono se nic neděje, pokud fáze bude na obou vodičích najednou jen chvíli, ale já vím, co dokáže udělat mechanika nebo stator motoru, když to bude trvat delší dobu - od rozvibrování a uvolnění spojky motoru až po vyhřátí vinutí - dle výrobce. Prostě jistota je jistota 😉
Rozumím 🙂
To nastavování horních a dolních poloh sepnutím obou fází má třeba Somfy. Zrovna nedávno jsem to zjistil, když jsem hledal zapojení kabelů od motoru 🙂
Jinak tady jsou další varianty blokovani:
http://www.loxwiki.eu/display/LOX/Koppelrelais+und+Verriegelung
Podle me se tech par korun navíc za rele urcite vyplati