Forum

Forum

Notifications
Clear all

Ovladani topeni

53 Posts
7 Users
1 Reactions
8,004 Views
kobra23
(@kobra23)
Member

TUV má vždy největší prioritu. Proto pokud js akumulační nádrž s ohřevem TUV, tak odběr topné vody pro topení není nikdy shora, ale z 1/3 nebo 1/2 nádrže. Horní nejteplejší část je vyčleněna pro ohřev TUV.

Nevím co máš za dům, ale třeba v pasivu z VPC, když nebudeš 3 dny topit, tak nic nepoznáš. Ale když nebude TUV, poznáš to hned. Večer se nebude v čem koupat.

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: @richard

@kobra23 a neni ten rozdil spis prospesny? Pak mam chladnejsi vodu na zpatecce. Kdyby se promichala, tak o to prijdu. 

Když bys ten systém provozoval nonstop jak píšu, tak do systému ti půjde např. 25°C a bude se ti vracet 23-22°C. 

Když to děláš tím svým přicucávaním, tak ti jde do systému např. 35°C a vrací se 30°C. 

U kterého způsobu máš chladnější zpátečku, což je vhodnější pro tvé TČ?

ReplyQuote
(@skadra)
Estimable Member

@kobra23 já jsem nepsal ohřev, tam je priorita jasná, ale předehřev. Ale to je celkem jedno. Mám pasiv z porfixu a topím do podlahy. Mám dvě ekvitermní křivky, jednu útlumovou a druhou topnou. Teď při -2 to dává 24,4° a kdyby bylo potřeba zvyšovat teplotu tak tam naskočî něco kolem 28°. Jinak útlumová křivka, tzn termostat říká - není potřeba topit chdí od 23°-26° a topná- je potřeba topit, choďí od 25° zhruba do 30° (max 35). Ta topná je součástí toho bloku inteligentní ovládání teploty a je ovlivněná ještě rozdílem žádaná teplota a prostorová teplota a ta útlumová je připojená na parametr min (minimální teplota vody). Výsledná teplota pak jde na blok směšovací ventil. Tu klidovou křivku tam mám proto, že samozřejmě s klesající venkovní teplotou stoupají ztráty domu, tak je kompenzuju a snižuju teplotní výkyvy v podlaze. 

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

@kobra23

tady je to pricucavani co jsem myslel 🙂

Výstřižek12

ted topi jen mala koupelna.

Dava to smysl? Mi nesdi teplota na vystupu z nadrze. Fyzicky je merena tesne pred 3 cestyn ventilem cidlem jen prilozenym na medenou trubku. A je to radove 3 metry od vyuste z nadrze/bojleru. Tam bych cekal ted teplotu vyssi nez 35°C. 

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Není z toho poznat co běží, co neběží,na kolik % je otevřen smešovač. Z toho nic nevyčtu.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Podla mna je o tom uplne zbytocne diskutovat, cela ta schema je proste totalna picovina. Aku s predhrevom TUV funguje presne ako si pisal - vertikalne postavena aku, kde v hornej casti je had predhrevu tuv, aku ma 4 priruby (+2 pre hada tuv). Voda do topeni sa odobera pod tym hadom na tuv (vyuziva sa stratifikacia vody v nadrzi), obehove cerpadla su nezavisle a hydraulicky oddelene tou aku. Tecka. To ze to Richardovi nejak funguje je dane tym ze voda vzdy nejak tecie. V tomto pripade ale pravdepodobne absolutne neoptimalne.

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

Ahoj, nechci resit kotelnu, ale Loxone 🙂

toto ted testuju a mam dotaz

image

kde jde nastavit, nebo zjistit jak se bude chovat blok inteligentni ovladani topeni?

jde mi presne o to:

nocni rezim:

image

denni rezim:

image

zapnuti koupelny:

image

co presne ovlivnuje zmenu teploty AQf? Respektive rozdil mezi AQt a AQf? 

Chci, aby AQf se menila podle AQt, ale v nejake predvidatelne urovni, kterou budu pripadne moct kontrolovat.

AQf aby se menila podle venkovni teploty. Ted to pod kontrolou nemam, protoze nevim kdyz se zmeni maximalni pozadovana teplota v mistnosti, o kolik se zmeni pozadovana teplota co mi ma jit do podlahovky.

Taky trochu zapasim s pochopenim ekvitermu. Logiku nakloneni krivky podle teploty na ose x a y je mi jasna, ale tady uplne ne. Nakloneni rozumim, ale nerozumim jak zjistim jeji "polohu". Jen pokus omyl a pak ji paralelne posouvam. Zase pokus omyl.

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

oprasim to tady 🙂

pouzivam bojler jako akumulacni nadrz (vim, neni to dobre, je to posle schematu od p. Zeravika). Navic lezaty 200l Tatramat. Z horni casti jsou vystupy vymeniku, kde se predehriva TUV. 

Kolem vystupnich trubek je voda. Nez budu resit jestli mam nekde praskly bojler, nebo netesnost na sroubeni (opticky jsem nic nevidel), je mozne, ze to muze byt nejaky kondenzat? 

Diky

ReplyQuote
Page 4 / 4
Share: