Forum
to nksh:
1.) Ak su okna na Juho-Zapad tak to znamena ak sa nemylim ze na ne bude svietit slnko az niekedy poobede a tym padom moze pri rezime kurenia dojst k prehriatiu nad teplotu Tm (ak je nastavena trocha viac ako je komfortna teplota) a az vtedy autopilot zavre zaluzie...Kde si nasiel ze autopilot otvara zaluzie?Podla toho co som cital tak len zatvara...myslel som si aj ja ze ked je v rezime kurenia a vonku svieti slnko tak pootvori zaluzie, znizi kurenie aby vyuzil trochu tepla zo slnka ale take som sa nedocital.
2.) Takze mas denni svetlo pripojene priamo na AS? Ak ano, tak v podstate od vychodu slnka az po jeho zapad mas spusteneho autopilota ale ked zasiahnes manualne tlacitkom up, dw, cu alebo cd tak by sa autopilot mal zrusit (aj ked mne sa nezrusi neviem preco) a ako potom robis reaktivaciu AR?
3.) Tdt=0.15 a Tot=0 su defaultne hodnoty loxone bloku. Mas to nastavene takto?
1.) To mozna funguje pokud mas senzor jasu nebo weather service od Loxone. Pokud nemas tak jsou proste zaluzie uplne zatazene az do odpoledne. Ale nekomu to mozna muze vyhovovat. Muj zamer byl mit rano vsechny zaluzie stejne pootevrene
2.) Presne tak - manualnim zasahem zrusis autopilota. Reaktivaci pak srovnas zaluzie do stejne polohy s ostatnima.
Reaktivace se mi provede bud automaticky pul hod pred zapadem (aby se pak zaluzie samy zatahly) pres blok stav. A nebo klasicky dvojklikem v dane mistnosti (RaQ -> AR) popr. v appce.
Denni svetlo mam ale privedene pouze do centralu. Mozna se to chova jinak, kdyz to mas trvale privedene ke konkretnimu bloku zaluzie.
3.) 0.3 / 0.2 Ale zkus nejdriv default.
1.). No mozna jo netusim. Loxone waether service nemam ale senzor jasu mam ale netusim akou logikou to spojit so zaluziami. Kolda napr. ma meteostanicu ME-12 ale neviem ako to ma prepojene a ako bere info do loxone...tym padom asi nepotrebuje weather service od loxone. Aj ked kolda pise ze tiez este nema nastavenu automatiku na zaluzie.
Pises ze su zaluzie zatiahnute do odpoledne. To znamena ze autopilot ich odpoledne pootvori? Nechapem ked autopilot ma za ulohu stinit pri periode kurenia pri prehriati. Alebo miniserver dostava nejake info o pocasi aj bez toho ze nemas loxone weather service aktivny alebo len podla pozicie slnka. No neviem teda ako to je...
2.) Mne manualni zasah nezrusi autopilota a nechapem preco. Pre istotu sa pytam: ked mas aktivovaneho autopilota zaluzie su zobrazene v app aj ve vizualizacii na zeleno a ked stlacis manualne tlacitko na ovladanie zaluzii hore alebo dole tak sa to aj v app aj ve vizualizacii zmeni spat na sedo? pretoze ja to mam po manualnom stlaceni tlacitka stale na zeleno.
RaQ je na trojklik nie dvojklik nie? Dik
to ager:
1) Já mám ME-13, s hodnotou osvitu si začínám hrát, ale spíš stylem, že u žaluzií vymýšlím svou logiku, protože ta automatika je na prd. Ani teda nevím, jak k žaluziím přivést tu hodnotu osvitu...
2) A nemáš trvale přivedený signál na AS i AR? Protože jinak by se měla automatika zrušit při manuálním zásahu a impulzem na AR se reaktivuje...
Jj, RaQ je trojklik...
1.) Podle me jas jde pripojit jen pres vstup T5 - takze bud tree meric jasu nebo Loxone počasí. Jinak hodnotu jasu do zaluzii asi nedostanes. Ale ani jedno nemam tak nevim jak to presne funguje.
Autopilot ma hlavne ovladat zaluzie k me spokojenosti. Ochrana pred teplem je jedna vec, ale mit pulku mistnosti v absolutni tme az do odpoledne je teda to co nechci 🙂
2.) Zkusil bych jak pise Vlada
Zdravim vsetkych.
nazov je Ovladanie topeni - plynovy kotel, tak vam dufam nebude vadit ked sa k tomu vratim (zaluzie budem riesit az v lete ? )
Ja sa znazim ovladat podlahove kurenie v dome pomocou LOXONE asi nasledovne:
- ku kotlu Protherm mam pomocou eBUS pripojeny regulator a tiez ESERA prevodnik na USB
- pomocou RPi + ebusd + nodered citam data z eBUS a tiez posielam do eBUS a ovladam hlavice na rozdelovaci
- na LOXONE nechavam celu logiku a nasledne posielam data do nodered cez UDP
- hlavice sa snazim riadit kvazi "proporcionalne" (nakolko original LOXONE TREE su drahe ako cert). Zopnem na 4s a potom napr 30s necham rozopnute. Takze sa pootvoria napr na 50%. Na pocudovanie to funguje. ?
Tiez som riesil preco sa spusta Comfort vecer o 23:00 ked je pozadovana teplota nastavena na 6:30 rano. Teraz to skusam cez hodnotu Ths. A pokusam sa hrat s nastavenim krivky teploty a ostatnych hodnot.
Prisiel som ale na to ze mam ziavne predimenzovany kotol a pri pozadovanej teplote nizsej ako 45st zacina ciklovat.
Pre vecsiu predstavu pozrite zopar obrazkov. Hadam niekoho inspirujem alebo niekto da zopar rad mne co mozem robit lepsie.
Elektronika hlavic a komuniacie s kotlom:
Rozdelovac podlahovky:
Nastavenie LOXONE:
Trosku grafov:
Ovladanie hlavic pomocou NodeRed:
To ze mas na AS privedeny vystup z Qs mi dava logiku ale nechapem naco mas na AR impulz svitania? Ak v momente svitania ked sa objavi impulz na AR nie je Qs aktivne tak sa nic neudeje. Naco je to dobre?
No Qs da impulz na AS, zapne sa automaticke tienenie. Vecer so zotmenim (Pulse for Sunset resp. Dusk) Cd - zatiahnutie na noc. No a rano privadzam Pulse for Dawn na Cu(alebo S - podla okna -okno do dvora (zapad,juh) Cu - otvorene, na ulicu (vychod) S) - okrem tych co otvaram manualne (spalna:-)) a zaroven ten isty impulz na AR (ak napr. v noci neklesla teplota pod definovanu tj na Qs nebude impulz). No a potom funguje automaticke tienenie pekne podla toho ako ide slnko (vychodne okna, potom sa pridavaju juzne, nakoniec zapadne).
To RG:
Vdaka za odpoved! Cital som si ten tvoj prispevok x-krat a v prvom rade si chcem potvrdit ze toto nastavenie je pre rezim automatickeho chladenia ano?
Vsetko ostatne co si napisal je jasne aj je to celkom dobra logika len jedna vec mi nejde dohlavy a to je reaktivacia. Cize ak sa bavime o rezime chladenia, to znamena ze Qs je aktivne ak teplota v miestnosti presiahne komfortnu teplotu a tym padom sa spusti autopilot (kedze Qs je prepojene na As). No a rano pri svitani nastavaju dve moznosti:
1. Ak v noci neklesla teplota miestnosti pod konfortnu teplotu tak Qs ostava aktivne a tym padom aj As. Tym padom impulz vychodu slnka na Ar reaktivuje autopilota kedze je splnena podmienka ze pri reaktivacii vstupu Ar musi byt aktivne aj As.
2. Ak v noci klesla teplota miestnosti pod komfortnu teplotu tak Qs je neaktivne (0) a tym padom je neaktivne aj As co znamena ze autopilot je vypnuty. Tym padom impulz vychodu slnka na Ar nemoze reaktivovat autopilota kedze nie je splnena podmienka ze pri reaktivacii vstupu Ar musi byt aktivne aj As.
Este by ma zaujimalo ako to mas riesene v rezime kurenia? Dik
Co se tyce rezimu topeni, tam proste autopilot nefunguje, resp si to dela co chce. Po mesici pokusu jsem to vzdal a prechazim na vlastni rizeni. Dokud si Loxone bude myslet ze "optimalni svetlost" = 2mm skvirka mezi lamelama, tak to proste nema cenu.
Uvidime v lete, tam to snad fungovat bude lepe.
Zdravim vsetkych.
nazov je Ovladanie topeni - plynovy kotel, tak vam dufam nebude vadit ked sa k tomu vratim (zaluzie budem riesit az v lete ? )...
Krása, ebus prepojenie s kotlom mám rozrobené, vedel by si zdielať ebusd konfiguráciu pre Protherm? Keď tak cez súkromnú správu.
Caute,
nemate niekto nahodou rozbehnuty kotol viesmann s loxone. Na nemeckych strankach som nasiel podobne riesenie ako cypo.sk vyssie. Akurat vo vitodens 300 su aj spotreby za den co by bolo celkom fajn dostat do loxone pripadne do garfov a porovnavat...
No ja mam ku kotlu pripojeny VRC700 termostat a ten tiez obsahuje neake pocitadla spotreby plynu a ele. Ale zatial ma to nezaujimalo. Ale tak ked uz sa to spomenulo, skusim to hodit do grafov.
Ahoj,
mel bych par dotazu pokud muzu.
1. Jaky mas kotel od Vailantu?
2. Jak jsi vlastne napojil ten kotel prez ebus do loxone?
1. kotol mam Protherm Gepard Condens 25 (v podstate je to vaillant).
2. ku kotlu a termostatu (eBUS) mam pripojeny prevodnik eSera na USB (vid obrazky vyssie). Prevodnik mam pripojeny k Raspberry kde bezi ebusd program. Pomocou Node-Red pravidelne spustam ebusctl prikaz ktory nacitava udaje. Jedina vec co zatial kotlu (termostatu) posielam je pozadovana hodnota vystupnej vody do kurenia. (ked poslem 15st.C tak kotol vypne kurenie, bezi len cerpadlo). Do LOXONE nic neposielam. Z LOXONE posielam pozadovanu hodnotu vystupnej vody cez UDP do Node-Red, ktory tuto hodnotu prida ako paramater do prikazu ebusctl. Kuk obrazok Node-Red, nie je tam posielanie temp vody, ale delay na otvorenie hlavic. Princip je rovnaky.
P.S. Vlastne na tom Node-Red obrazku je to posielanie pozadovanej temp vody. Je to ten obdlznik uplne vpravo dolu "7222 z LOX heating Flow Target Temp". Hodnotu ukladam vo funkcii do premenej ktoru v inom flow-e davam do prikazu ako parameter.
K bodu 2. Rovnaky impulz ako pre reaktivaciu tienenie (Pulse for Dawn) posielam aj na S (tienenie) resp. Cu (kompletne vytiahnutie) - podla orientacie okna resp. izby. Tj ak klesne teplota pod hranicnu, na oknach do ulice tienim, na ostatnych mam komplet otvorene, az kym opat nestupne teplota nad referencnu resp. pride slnko do prislusnej polohy...
Nemam to specialne nastavene pre rezim kurenia - tj pocas zimy nedosahujem (zvacsa ak nezakurim v krbe) referencnu teplotu, taj podla orientacie okna tienim (okna do ulice), alebo mam uplne odkryte cim mam akotake solarne zisky (okna do dvora vacsina - okna na juh a zapad).
Asi som nepomohol velmi, ale tak nam to vyhovuje. Tym ze mam polohu domu ako mam , nie je potreba tienit vsetko a vzdy ...