Forum
Kazdy kotol ma vstup na ext. termostat - kabel spojeny / rozpojeny, teda to zapojis na rele loxone a logiku uz tvoris v Loxone.
Prosím rozveď myšlenku 🙂
V dnešním světě AI viz níže. Takže pro vás důležité je se jen podívat do specifikace konkrétního plynového kotle.
- Externí ovládání: Termostat (drátový nebo bezdrátový) nebo jiná řídicí jednotka (např. s WiFi modulem) měří teplotu v místnosti a na základě nastaveného programu nebo nastavení uzavírá nebo otevírá svůj vlastní spínací kontakt.
- Bezpotenciálový kontakt: Tento spínací kontakt (často nazývaný relé nebo "bezpotenciálový kontakt") je součástí termostatu nebo řídicí jednotky a slouží k propojení řídicího okruhu kotle.
- Signál pro kotel: Když termostat vyhodnotí, že je potřeba zapnout topení (teplota klesne pod nastavenou hodnotu), tento kontakt se uzavře a vyšle řídicí signál do kotle.
- Spuštění kotle: Plynový kotel tento signál přijme a spustí hořák a oběhové čerpadlo pro ohřev vody pro topení.
- Ukončení cyklu: Jakmile teplota v místnosti dosáhne nastavené hodnoty, termostat spínací kontakt otevře a kotel se vypne.
- Bezpotenciálový kontakt: Toto je klíčové – kontakt nesmí dodávat napětí, ale pouze spínat nízké napětí z řídicí jednotky do kotle.
- Napájení:
- Drátový termostat: Může být napájen bateriemi (potřebuje jen dva vodiče) nebo 230 V (potřebuje třetí vodič).
- Bezdrátový termostat: Vysílač je na baterie, ale přijímač (který je připojen ke kotli) potřebuje napájení.
- Typologie připojení: U drátového termostatu se používá přímé propojení s kotlem. U bezdrátových systémů je přijímač schopen odeslat příslušný signál na kotel.
Kazdy kotol ma vstup na ext. termostat - kabel spojeny / rozpojeny, teda to zapojis na rele loxone a logiku uz tvoris v Loxone.
Prosím rozveď myšlenku 🙂
ako nic v zlom, ale ked nechapes ani princip ako Kotol funguje, nepozres si ani manual...tak sa moc dalej s tvojim napadom neposunies.
Moznost B zaplat si niekoho kto to za teba spravi...;)
ako nic v zlom, ale ked nechapes ani princip ako Kotol funguje, nepozres si ani manual...tak sa moc dalej s tvojim napadom neposunies.
Moznost B zaplat si niekoho kto to za teba spravi...;)
Jsme teprve ve fázi omítek, spousta práce před námi, zatím jsem to dopředu nestudoval.. ale OK, beru to..
Využiju možnost B, dík.
Tak si si vo fazi "omitek" rovno na plynovy kotol zabudni (budu sa z toho platit povolenky) a ries TC napr https://www.gawliczek.cz/shop
Pročetl jsem si fórum a další zdroje ohledně ovládání vytápění plynovým kotlem a pro mě jsou možné dvě cesty níže.
Zatím jsem vybral kotel Bosch, má možnost komunikace pro protokolu EMS (@storm8 dával link na zařízení). Ekvitermní řízení (možnost nastavení váhy mezi vnitřní a venkovní teplotou) a možnost ohřevu TUV.
Na jedné stupačce máme 3 odbočky v patrech (5, 5 a 4 okruhy, všechny osazeny Loxone hlavicemi). 300l bojler TUV. Velká akumulace domu. Chci regulovat na konstantní teplotu, žádné rozdíly mezi místnostmi.
1) Řízení v Loxone a kotel: On Off spínání kotle (ohřívač vody) dle @killeriq. Veškerá logika na straně Loxone. Spínání kotle externím kontaktem, maximální teplota vody do topného systému nastavena na kotli. (možný hint: @dalibor přes analogový výstup posílá do kotle (OpenTerm) požadavek na teplotu výstupní vody kotle).
2) Ekvitermní regulace kotle. Tady mi připadá zvláštní měřit vnitřní teplotu pro kotel v referenční místnosti zvláštním měřákem do kotle (když už je po domě dosti Loxone vypínačů s teplotami), dávalo by smysl po EMS tam teplotu posílat. V podstatě by se do kotle posílala jen vnitřní teplota a kotel si řídí vše ostatní sám. Z Loxone se případně lehce doregulovávají jednotlivé okruhy, případně ventily jsou v pevné poloze.
Pokud pořídím kotel Bosch, případně jiný s EMS nebo Opentherm, bude možné vyzkoušet obě cesty 1 nebo 2...
Má někdo nějaké aktuální postřehy? (kromě toho, že je plyn od roku 2027 už passé 🤗 )