Forum
Koldo, můžeš dat prosím info jaka světla u dcery v pokoji používáš: 12/24v, typ bodovek, centrálního světla. Protože většina led světel, teda kromě led pásku, ma proudové zdroje.dik
Tam mám tyto obyčejné 3W downlighty - jsou na 12V. Napájím je ze zdroje meanwell AD-155A, a stmívám pomocí těchto dimmerů.
Tam mám tyto obyčejné 3W downlighty - jsou na 12V. Napájím je ze zdroje meanwell AD-155A, a stmívám pomocí těchto dimmerů.
Koldo normálně jsi vyřadil dodávaný trafo a pereš do toho 12V?
Zkusil jsem je objednat a na dodaném zdroji je 6-15V 300mA, připojil jsem světlo na laboratorní zdroj, při 8V to svítilo krásně, při 10V to začalo zářit tak, že jsem se 12V neodvážil zkusit.
Jo přesně tak. No musím se ještě mrknout na ty zdroje ale podle mě tady tyhle "levné" downlighty neměly proudové zdroje. Ale třeba se pletu. Každopádně na orientační osvětlení je mám zeslabené asi na 30%.
Jj, já je mám taky (zatím jen v krabici). 8W verze má psáno napájení 12-25VDC (nikde není blíž uvedeno jestli jde o proudový zdroj) a 12W má uvedeno, že jde o proudový zdroj 24-48V/300mA.
Příští týden bych měl mít finálně oživený rozvaděč, takže jak bude čas tak bych nějaký světlo zkusil.
No já mám i ty varianty jakože skleněný rámeček. No a ty se mi podařilo díky centrálnímu napájení tak nějak oddělat. No měl jsem si to víc nastudovat. Právě ty hezčí mají proudové 300mA zdroje.
@radek
Na zdroji vydiet ze je to prudovy. Vid 300mA output. To znamena ze je to zdroj na konstantny prud. Aby to spravne a dlhodobo fungovalo potrebujes DMX Dimmer ale pre konstantny prud.
Vid moj prispevok...
Resp. taketo nieco:
CC Dimmer
alebo
CC Dimmer 2
Inak aj ja mam tie led panely objednane. Zobral som s kazdeho vykonu jeden a uvidime ako sa budu spravat.
Jo u velkých vám že jsou s I zdrojem, psal jsme o tom malém (8W), ten na zdroji nic psáno neměl.
A hele ještě tak přemýšlím, když si pořídím ten DMX dimmer pro konstantní proud, čím to pak napájíš? To asi potřebuješ pro každý dimmer i sólo zdroj ne? A tím pádem i všechny kanály na dimmeru musí být na stejný proud jako ten zdroj co. To mi na tom trochu vadí, mě se líbí centralizovaná varianta s 1 velkým zdrojem.
Ano, v podstate mas pravdu, s tym napajanim je to horsie.
Ja uvazujem pouzit asi vsetky panely 9W a napajat ich potom jednym centralnym zdrojom. Ostatne este nemam premyslene.
Dufam, ze na planovanom pive sa dozviem nieco nove a doriesim to uz konecne 🙂
Jeden čas jsem přemýšlel i tom, koupit nějaké levné světla do podhledu, vykuchat jim vnitřek na nahradit ho LED páskem. Někdo to tu už popisoval - jsou s tím ale určité obtíže. Světlo musí mít nějakou min. výšku (aby se tam pásek vešel), je potřeba vhodně pásek umístit, aby neprosvítali jednotlivé LED a zatím jsem tedy nějaké ideální světlo nenašel.
Možná je to tím že jsem ty světla kupoval před několika lety ale varianta bez skleněného rámečku měla "obyčejné" 12V zdroje a uvnitř je i LED pásek po obvodu. Ty svítidla se skleněným rámečkem ve variantě 6W jsou s proudovými zdroji 280mA a uvnitř je plošák na kterým jsou SMD LED diody připájené.
Já teda žádný skleněný rámeček nemám. Všechno je to nějaký obyčejný (?práškově?) lakovaný plech a uprostřed nějaké mléčné plexi. Ale ještě jsem se vevnitř nevrtal abych ukoukl vnitřnosti 🙂
Akonahle je napajacie napatie uvedene x-y, jedna sa o prudovy zdroj. Staci rozobrat jeden panel a pozriet sa, ci su niekde okolo tych lediek nejake odpory, alebo je to obycajne seriove/serioparalelne zapojenie. Druhy pripad = prudovy zdroj a nie je to nijak mozne stmievat dmx dimmerom, jedine stmievatelnym prudovym zdrojom.
O vymene pasky som uvazoval ja, ale nezohnal som taku uzku a dostatocne svietivu pasku, ktorou by som to nahradil, takze na to seriem a kupujem u panelov ktore chcem stmievat stmievatelne zdroje s 0-10V vstupom. Bude ich max. 10, takze do 5kczk, co je este akceptovatelne.