Forum
@kobra23 DALI protokol byl takto postaven od začátku, že komunikuje po silovém vedení, je to úplně v pohodě.
Například (jen v rychlosti):
https://cs.wikipedia.org/wiki/DALI_(rozhraní)
Sběrnice může být vedena běžnými elektroinstalačními vodiči a to i v rámci silového kabelu.
DALI-2 musí navíc přežít přímé připojení 230 V a dokázat tento stav vyhodnotit jako stisk ovládacího tlačítka.
Já jsem při náhradě zářivkových za LED použil kroucenou dvoulinku, protože napájení zářivek bylo klasicky 3x1,5, ale kdyby tam bylo 5x1,5 nebylo by třeba nic dalšího tahat.
Ano, zní to divně, vést signál a napájení v jednom kabelu, ale DALI to tak prostě má. Je to 30 let starý protokol, 1200 baudů tomu odpovídá, ale je to blbuvzdorné. Asi tak.
Doplním: Určitě tam není 30V, spíš něco kolem 16V (bus-high je definováno takto), doporučený průřez vodiče 1,5mm2 (čili opět odkaz na silovinu) - max. povolené napětí je 22V.
Loxone DALI Ext. umožňuje buď své nebo externí napájení. Viz dokumentace:
DALI Extension obsahuje zdroj pro DALI sběrnici. Pokud chcete používat externí napájení, dbejte na správnou polaritu napájení sběrnice. Napájení DALI sběrnice je také nutné vypnout ve vlastnostech DALI Extensionu v Loxone Configu.
Takže nejdřív bych studoval, instaloval a poté se dopouštěl nějakých unáhlených názorů 😉 Nezpochybňuji tvé obrovské znalosti, ale tvoje potřeba komentovat úplně vše je občas kontraproduktivní.
Napsal jsem jak nás to učili a jak to vidí i můj CZ revizák.
Že to je navrženo takto a jinde než v CZ je to ok, tak to nemusí být OK u nás.
Jestli potřebuješ i jiné příklady, kdy se elektroinstalace za hranicemi dělá jinak než u nás, stačí říct, těch příkladů jsou mraky.
Nechci tady flame, jen potvrzení toho, že my Češi jsme papežštější než Papež. Prostě tvůrce protokolu to takto navrhnul, ale my jsme přece chytřejší a víme, "co je pro nás dobré". Ano, potvrzuji, třeba ve Španělsku (kde mám taky nějaké nemovitosti) nekoupíš jednopólový jistič, vždy jen L+N. EU v praxi.
Ano, je to tak jak píšeš. My např. musíme každou NIBE jednotku poupravit pro CZ trh. Protože v CZ musí mít topný kabel kondenzátu RCD.
Stejně tak až pojedeš přes AT a DE, tak se podívej kolik RD s FVE má hromosvod. U nás povinnost. Hold v zahraničí mají jiné blesky.
@kubrt_cz Jo mas pravdu - je tam kolem 16V. Spletl jsem si to s KNXkem, ktery jsem resil predtim... Ale nakonec do nej nesel...
@kobra23 Hele uplne vim kam miris, na druhou stranu jsem behem stavby nechtel objevovat kolo. Takze sem to DALI udelal tak, jak bylo zrejme zamysleno - a konzultoval to s borcem, kterej dela hlavne velky instalace DALI v CR - a kupodivu to delaji taky tak... Coz mozna pokud se tyka velkych hal, nebo prumyslu - muzou ty podminky byt jine - to netvrdim. Tak do hloubky jsem to neresil.
Kazdopadne dnes kdyz uz mam s tim nejakou realnou zkusenost - tak bych to fakt natahal sbernicove a extremne by se mi zjednodusila veskera kabelaz v dome... Coz je ten hlavni point a velka vyhoda DALI. To jsem bohuzel neudelal...