Forum

Forum

Osvetlenie Loxone 2...

Notifications
Clear all

Osvetlenie Loxone 24v alebo cez DALI

22 Posts
6 Users
8 Reactions
1,021 Views
(@kssg5)
Active Member
Topic starter  

Zdravím Vás, 

Potreboval by som radu od ďalších odborníkov, sme vo fáze dokončenia všetkého. na začiatku stavby bolo riešené svietenie na 24v. No teraz Loxoňák mi porozpraval o Dali že toto sa snažia robiť najviac. Ja toto neviem posúdiť či je to už najlepšie riešenie. 

V dome je každý svetelný obvod ťahaný priamo do rozvádzača. 95% svetiel sú bodovky v podhľade alebo led pás. Výnimka je luster v kuchyni jedálni a svetlo nad zrkadlom v kupelniach. Vonkajšie osvetlenie zatiaľ nerátam. 

Má v takomto prípade zmysel riešiť osvetlenie cez Dali? 

Vôbec sa neviem v tomto zorientovať. 

Ďakujem

kobra23
(@kobra23)
Member

Mě stále nepřestalo bavit osvětlení 24V a jeho ovládání DMX.

Takže i teď co dělám nový projekt pro sebe, tak 24V vevnitř i venku.

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Plánuju osvětlení, snažím se nejvíce využít naplánovat nepřímé osvětlení pomocí LED pásků a LED svítidel odrazem od stropu.

Doteď jsem byl rozhodnutý pro DMX, ale v poslední době se spíše kloním k DALI. Našel jsem několik vhodných řídicích jednotek za podobné ceny jako pro DMX, co se tady na fóru v minulosti objevily a které jsem si reálně vyzkoušel. 

Co jsem koukal po fóru, tak se moc o Dali nepsalo, drtivá většina má DMX.

Upřednostnil někdo z vás Dali před DMX a proč?

Jaké vidíte výhody/nevýhody Dali vs. DMX ?

Díky za názory.

ReplyQuote
(@petrp)
Estimable Member

Mám doma asi 15 světel DALI a už bych do něj nešel. Mám velký pozemek, tak lampy VO jsou DALI, tam je to asi rozumné řešení, ale venkovní podhledy a interiér jedu na 24V a loxoní Dimmer. Do místností dávám do sádroše CW světla 24V a jsou super a za pár korun. 

Navíc stmívání s DALI není žádná hitparáda, je to dost skokové

This post was modified 2 months ago by PetrP

Georgio reacted
ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

@petrp OK, díky za reakci. Asi tedy půjdu osvědčeným řešením DMX, které je zde na fóru hodně propírané a odzkoušené.. To, že ohledně DALI je tady na fóru minimum informací, taky o něčem svědčí, že většina se osvědčuje a volí raději DMX...

ReplyQuote
(@kubrt_cz)
Estimable Member

Kam jde dát pásky nebo světla a ovládat dimmery nebo DMX tak doporučuji toto.

Já jsem doma šel cestou přisazených magnetických lišt (protože máme přiznané betonové stropy) a množství (50+) svítidel DALI na 48V. Nejdřív jsem z toho byl rozpačitý, ale kromě nutnosti použít další úroveň napětí (mmch mám stejné jako na 24V, jen jsem je spojil sériově, takže jsou hezky v řadě a ničemu to nevadí) nevidím žádné nevýhody - naopak - poloviční proud, je to blbuvzdorný standard, ano, sem tam nějaká prodleva (ale pokud se udělají skupiny světel, tak se to zásadně zlepšilo) tedy snad jediné mínus je zmiňované "nic moc" stmívání, zejména pod 20%. Použil jsem jak DALI ext. tak i DALI Air.

V kancelářích jsme měnili zářivkové kruhové za LED, vzal jsem je s DALI předřadníky, každá místnost zvlášť přes DALI Air (vždy to je těch cca 6-10 světel) a nemusel jsem tak tahat nějaký komunikační vodič přes celý barák.

Aktuálně dávám zavěšené rampy do jednoho showroomu (historický barák) místo zářivek, na stávající vývody pro světla 230V přijdou zdroje 48V, Dali Air je napájeno 230AC, komunikace vzduchem, nemusí se tedy nic sekat (podmínka) atd.

Takže jsou místa, kde to má opodstatnění, ale běžný RD bych řešil jinak.

Georgio reacted
ReplyQuote
(@misak)
Trusted Member

@georgio Mam na DALI komplet barak - je to v pohode a bezproblemu. Mozna i z toho duvodu o tom neni moc informaci.

To skokove stmivani - zalezi na typu LED - jinak je to taky v pohode.

Kdyz jsem to delal, tak jsem nevedel jaky standart tam budu mit/co budu pouzivat - tak jsem vsechno natahal do hvezdy (5x1,5 cyky). Dnes kdyz vidim jak to funguje bezproblemu, tak bych to roztahal uplne stejne jako tree standart - jeden kabel na mistnost a odtam jen vetve na jednotliva svetla - dost se tim zjedodusi cela instalace a zmensi rozvadec.

Dali predradniky jsem objednal tehdy z Alibaby - a na tom se taky dalo dost usetrit.

Navic cca rok zpatky Loxone upgradoval ten DALI extension tak, ze ted podporuje kompletni standart - vcetne treba pohybovych cidel - ktere se daji nekdy schovat i do tech svitidel - tak jsem to mel vymyslene predtim, ale v prubehu instalace jsem zjistil, ze to ten puvodni predradnik neumi a musel jsem prejit na Loxone cidla. S tim novym predradnikem - opet to extremne zjednodusi instalaci/kabelaz.

Takze DALI je uplne v klidu - zalezi jen na preferenci.

Georgio reacted
ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

@kubrt_cz ok, díky za info.. rozvod těch 48V máš proto, že jsi použil světla na 48V.. Koukal jsem na různé předřadníky a většina jich je na 24V (chci použít LED pásky), takže by výhoda kabeláže oproti DMX odpadla. Líbí se mi ta variabilní komunikační struktura strom/linie/hvězda apod...

@misak jaké předřadníky jsi použil?

Líbí se mi kompaktní od Miboxer:

https://www.ledshopik.cz/dali-univerzalni-ridici-jednotka-5v1-mi-light-dl-x-pro-led-pasky-12v-24v-20a-dt8-x12725

ReplyQuote
(@misak)
Trusted Member

@georgio Bral jsem vicemene vsechno na Alibabe - jednak v CR neni na DALI moc velkej vyber a druhak je to docela napaleny.

Ja bral tyto SLIM predradniky - aby sli prostrcit dirou na bodovky do podhledu:

https://www.alibaba.com/x/xuWecEh?ck=pdp

Akorat jsem jich tehdy objednaval cca 30 - takze jeste clo k tomu. Ale jak rikam - vyber typu, napeti, provedni, cena - to v CR zatim neni...

Samozrejme jednim predradnikem napajim vetsinou 3-4 bodovky.

Georgio reacted
ReplyQuote
(@kubrt_cz)
Estimable Member

@misak můžeš prosím poslat tip na DALI motion senzory? Rád bych jen tak ze zájmu vyzkoušel nějaký opravdu pidi PIR, chtěl bych jej případně integrovat do profilu namísto jednoledkového magnetického svítidla, ale asi jen jako pokus. Jednodušší mi přijde dát tam má oblíbená noname čidla (kterých mám doma použito desítky) a fixovat ho do díry v krycím plechu mezi svítidly. Na 6 čidel v rampě (což je zbytečné) mi stačí 1x UTP, jen je třeba ho rozvést POD profilem (je tam prostor), protože magnetická svítidla dokliknou až na dno profilu, takže se přes ně nedá přejít od místa přívodu kabelu k čidlu.

Georgio reacted
ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

@misak Díky za odkaz.. je to přesně tak, jak píšeš. Není tu v ČR moc velký výběr..  DMX mi v tomto ohledu přijde flexibilnější no...

ReplyQuote
(@misak)
Trusted Member

@kubrt_cz Hele ty DALI senzory jsem nakonec neresil, protoze kdyz jsem to delal - to je cca 5 let zpatky, tak ten Loxone DALI extension tehdy neumel vsechny skupiny a neumel ty senzory. Coz ale nikde nebylo moc popsany, takze jsem si tehdy pujcil od kamose co dela hlavne DALI osvetleni jeden z tech senzoru, abych si vyzkousel, ze to bohuzel nefunguje. A tim, ze jsem mel vsechno udelany do hvezdy, tak jsem mel samostatny FTP kabely na senzory a nakonec dal Loxone senzory. Jako nejsou spatny, ale je to dalsi priznana vec v podhledu. Vyhoda tech DALI senzoru je, ze je jich vetsi vyber (hlavne opet v cine) a jses schopen to schovat do prisazeneho svitidla a vede na to vsechno jeden kabel...

To se zmenilo kdyz pred rokem predstavili tu novou verzi toho extensionu, ktera uz umi vsechny skupiny vcetne senzoru.

Jak rikam - dnes bych to udelal uplne jinak - vsechno sbernicove. Maximalne bych vyuzil tu moznost tree u DALI a dnes uz bych asi sel i do Loxone standartu a jejich vypinacu, ktery mi davaji smysl. Tehdy jsem nechtel zadny vendor lock, protoze jsem nemel Loxone vyzkousenej a overenej. Dnes bych se toho nebal a radikalne zmensil kabelaz a i rozvadec.

To DALI se vlastne chova stejne jako TREE, takze staci uplne bezproblemu jeden kabel CYKY 5x1,5 na mistnost a udelas tim vsechno...

This post was modified 1 month ago by MisaK

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Taky budu nakonec dávat Loxone vypínače, a udělám takový polohybrid mezi sběrnicí a hvězdou, abych tam aspoň trochu nějakou variabilitu do budoucna měl..

Když píšeš o jednom Cyky kabelu 5x1,5 na místnost.. takže některé žíly máš napájení světel a další žíly přímo na DALI signál, kde vlastně jde informace na světlo a zároveň je na něm napojené čidlo v přisazeném svítidle? Nebo na DALI signály zvlášť FTP kabel?

Uměl bys poslat příklad/odkaz svítidla se senzory? Díky moc.

ReplyQuote
(@misak)
Trusted Member

@georgio Jo mam to presne tak. Vsechno jenom jeden CYKY 5x1,5 - 3 zily na silovku pro ty svetla (klasika L,N, GND) a na DALI staci na ty data ty dalsi dve zily - DALI ma pro ty data svuj zdroj ~30V po kterym mu bezi ty data. Takze tenhle jeden kabel Ti staci na kompletni osvetleni...

Ja to delal po staru hvezdicove - a mam na baraku cca 8km kabelu (silovka, svetla, cidla, data, atd). Kdybych to delal dnes sbernicove, tak se dostanu na zlomek tech delek...

Odkaz nemam, protoze jak rikam - pak uz jsem to dal neresil vubec. Ale for je v tom, ze si koupis proste externi malej senzor, kterej do toho svetla jen vmontujes. Idealni jsou ty dnesni prisazeny svetla s tim difuznim plastem - neni videt dovnitr, ale to cidlo pres to stejne umi bezet... 

This post was modified 1 month ago 2 times by MisaK

Georgio reacted
ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Jo ok, díky rozumím 🙂

ReplyQuote
Page 1 / 2
Share: