X
Forum

Forum

Nepochopitelná vlas...

Notifications
Clear all

Nepochopitelná vlastnost Loxone elektroměru Tree při výpadku sítě

1 Posts
1 Users
2 Reactions
204 Views
(@mikrotom)
Trusted Member
Topic starter  

S nadšením jsem přivítal nový 3-fázový tree elektroměr, který se mi zdá po všech stránkách šikovný a dobře integrovaný. Akorát jsem přišel na jednu neuvěřitelně pitomou vlastnost, která je tak hloupá, že se mi ani nechce věřit:

Elektroměr při výpadku napájení ze sítě zkysne a na sběrnici Tree zůstanou viset poslední hodnoty! Stane se to i když ho máte připojený na 24V svorkách z Loxone zálohovaného zdroje. V datasheetu a schématu zapojení je sice nakreslené připojení napájení na tyto 24V svorky, viz screenshot:

Snímek obrazovky 2025 01 07 v 21.19.43

Ve skutečnosti ovšem není kladná svorka propojená dovnitř elektroměru a napájení 24V jej tedy při výpadku sítě nemůže udržet při životě. O tom se člověk dočte pouze v knowledge na webu.

Snímek obrazovky 2025 01 07 v 21.40.28

Takže máte drahý záložní zdroj od Loxone, hned vedle něj originální Loxone tree elektroměr, vše je korektně propojeno, včetně 24V lajny, ale při výpadku síťového napájení elektroměr zkape a analogové senzory napětí jednotlivých fází ukazují zvesela posledních 230V, přestože ve skutečnosti na nich je 0V.

Chtěl jsem hodnotami napětí na elektroměru zjišťovat výpadek sítě, když elektroměr je první za přípojkou od distributora, před všemi jističi. Přišlo mi to správnější, než se spoléhat na vstup diagnostiky zařízení Tree, který může dát hodnotu "offline" nejenom při výpadku sítě, ale třeba i při poruše samotného elektroměru.

kobra23 and Michal Bajer reacted
Share: