Forum
@msk mam tento elektromer https://www.aliexpress.com/item/695870527.html , cez loxone na priamo do DI mi to ide ok, ale cez arduino to robi taketo skoky.
Mozno to robi aj to cyklovanie kodu v arduine, dlho som sa toho uz nechytal 😀
Tak pokial tam mas arduino a nevies co presne sa tam deje, tak je tazke cokolvek hladat. Ja mam elektromery priamo do loxone a to mam 80% baraku na arduino. Skus zvysit T, ja tam mam 3600 napr. a nepozorujem ze by to malo vadit, alebo ze by to robilo nejake hodinove priemery.
Len dodam zaver - s killeriq sme riesili privatne - jeho arduino firmware, ktory cita ten elektromer, zaroven saha na 1wire (no a v tej dobe preignoruje pripadne pulzy z elektromeru, preto to pravdepodobne tak skace). Koniec hlasenia.
@jimyjims Já ten dotaz příliš nechápu, nebo spíš to, co vlastně vyčítáš z elektroměru. Ten přeci umí poslat celkovou spotřebu a tu můžeš číst v libovolném intervalu. V bloku elektroměru pak nastavíš, že se jedná o celkovou hodnotu. Ve výsledku tedy nemůže být žádný rozdíl.
@_petr_ šel jsem na to špatně - zaznamenával jsem to přes aktuální spotřebu a ne přes stav elektroměru.... teď si mě nasměroval, kam potřebuji, trochu jsem si seděl na vedení :/ Díky! Jen pro představu, jak se to nemá dělat 😀
Ahojte.
Podla tohto:
https://www.loxone.com/enen/info/smart-energy-meter-list/
uz Loxone plne podporuje m-bus. Fyzicky by na to mal sluzit Belimo extension.
Neskusali ste to niekto?
Zajímá mě to taky. Potřebuji vyčítat data z kalorimetrů.
uz Loxone plne podporuje m-bus. Fyzicky by na to mal sluzit Belimo extension.
A na to jsi přišel jak?
Jediné, kde je v Loxone M-BUS, je na produktu Smart Meter IR, ze kterého je i ten odkaz, který jsi posílal. Jde tedy o seznam zařízení, které ten Smart Meter je schopen vyčítat přes fyzickou IR komunikaci, když komunikují protokolem např. M-BUS.
supported protocols of optical interface: AMIS, IEC 62056-21, SML, M-Bus
A Belimo Tree/Air má MP-bus, nikoliv M-bus, sice jen jedno písmenko, ale dost podstatné. Jde o úplně jiný protokol.
@kubrt_cz To mi povedali v Loxone, ze toto podporuje m-bus. Ze je to MP-Bus som sa v specke docital, ale ocakaval som, ze oni budu vediet…
Sedím právě teď na školení Loxone a lektor jen kroutil hlavou. Nevím, kdo konkrétně ti to řekl, ale je to fakt blbost.
ze oni budu vediet…
🤣 🤣 🤣
minule rospraval na skoleni ze loxlink je RS485….
Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde... (aneb každý asi slyší, co slyšet chce).
U nás padlo, že Loxlink je komunikace na bázi RS485, což podle mě je, pokud budeme brát, že 485 je fyzické rozhraní či vrstva a nikoliv protokol. V obou případech jde o komunikaci po 2 drátech, nekříženou (čili A=A a B=B; na rozdíl od RS232), s možností připojení více zařízení, zakončenou terminačním rezistorem. Jen si na tom na komunikační vrstvě postavili svůj protokol. Tohle mi zas tak úplně mimo nepřijde (ale ta záměna M-bus a MP-bus ano).
Loxone podporuje mnohem více M-Bus zařízení,
Je v tom zmínka v jednom z posledních changelogu.
- Added M-Bus support
- Sontex Supercal 739 and Itron CF Echo II can no longer be selected as meter types (use M-Bus instead)
- Added send interval property
- Some meter types can no longer be selected in new installations
- For Landis+Gyr E350/E550/E650, Itron ACE2000, Elster AS1440 and Iskra MT174 please use IEC62056-21
- For EMH 300L, EMH eHZ-I meters and Easymeter Q3C, please use SML
- For Itron CF echo II and Sontex Supercal 739, please use M-Bus
LoxLink je CAN bus, takže tvrzení že je to RS485 je opravdu zavádějící.
Prave ziram s otvorenou hubou - "su to 2 draty, tak je to 485" 😀 😀