Forum
jj, podla tej tmavozelenej uplne dole by to mal byt presne tento mod.
Pokial toho mas vela, mozno by to slo premlasknut v xml-ku, ale este nikdy som to nepotreboval, takze neviem aku zlozitu strukturu ma...
Ne ne, to bude jednodušší a rychlejší to nakonec překlikat a zároveň i zkontrolovat. Tak teď už jen čekat 4 týdny na Číňana.
Jo jinak ještě ohledně toho arduina. Tak jsem našel asi hotové řešení. Videotutorial je tady : https://www.youtube.com/watch?v=-AB1FtwaJCk
V tomto případě by se jednalo o ESP8266 ve funkci Modbus TCP serveru.
https://github.com/JhonControl/ESP8266_ModbusRTU_Master_V2/tree/master/ModBusMaster232
V podstatě by se mělo jednat o hotové řešení.
Chyba mi tam MAX485, ktory prevedie logicku uroven esp-cka na 485. V principe ale ano, je uplne jedno ci pouzijes arduino, esp, raspberry pi, pc-cko, mainframe z banky. Jedine co potrebujes je kus kodu, ktory na jednej strane pocuva a vysiela cez ethernet a preklada to na druhej strane na seriovku, za ktorou je konvertor logickych urovni na 485.
Ked sa pozres do toho kodu na githube a vyfiltrujes z tade komentare, zistis ze ten program ma sotva par desiatok ci stoviek riadkov a je to prachsproste prehadzovanie dat vidlami zo strany na stranu. Preto tvrdim, ze to spacham s arduinom, alebo prakticky hocicim co ma ethernet a seriovku a som to schopny naprogramovat.
Ano ten MAX tam chybí, protože on přenášel data mezi arduinem a ESP8266.
Podstata je ale jasná.
No, tak som si prave objednal ten elektromer, takze je viac-menej jasne, ze to budem chciet skor ci neskor implementovat 😀
Jo teď už zase nevím jestli jsem ten svůj půjčoval tobě ale měl bych mít na cestě i tu věc od papoucha. více - méně jen na zkoušení a vrácení protože ta cena je vysoká.
J, Tvoj elektromer mam ja. Je nejaka cenovo nenarocna cesta ako Ti ho dopravit? Alebo pockas do hospody?
Počkám až na akci 🙂 Vyzkoušel jsi ho?
Ne 🙂 neni cas
Tak dnes mi dorazil převodník od papoucha. Je to typ TCP2RTU485. Funguje bezvadně na první zapojení. Zatím jsem zjistil akorát to, že oproti připojení přes klasický modbus extension je nutné u některých senzorů zrušit prohazování byte.
Až na tu cenu se mi to líbí 🙂
Tak bohužel jsem ten převodník od papoucha na plno nerozjel. Vyčítání hodnot by bylo OK, horší je to se zápisem do registrů. No nebudu se tímto převodníkem dále zabývat, protože je jeho cena vysoká a neřeší náhradu za Loxone Modbus extension.
Jen bych chtěl podotknout, že se nechci zříkat Loxone modbus extensionu a hlavním problémem je že téměř u poloviny zařízení komunikujících přes modbus které požívám. nejde změnit rychlost !!! takže u některých je strop 9600bd a u některých je třeba fixní 19200bd. Z toho důvodu jsem hledal náhradu.