Forum

Forum

Loxone a KNX/EIB zk...

Notifications
Clear all

Loxone a KNX/EIB zkusenosti

280 Posts
24 Users
14 Reactions
71 K Views
 MVVM
(@mvvm)
Active Member

@iamdanieldinner Tak s tou 570-kou jsem to bral prvotne jako pokus ktery se osvedcil a proto jsem objednal druhou. Jedu na nich rok a pul a nedam na ne dopustit. Kdyby preci jen nekdy umrely a zaroven jiz nebyly na trhu, tak bych vzal napr dva KNX jineho vyrobce. U loxone samozrejme zustanu do te doby, nez neumre. Zaroven chci mit ale pripravene alternativni reseni pro vsechny pripady.

Jinak to s tim KNX gateway by jit melo podobne jako s reseni s papouchem, ale uz bych mel zas obavy to takto nasadit na kriticke veci.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@mvvm jojo, nejaky PicoC prevodnik mezi znackami v LoxConfigu do ETH ktery vede do nejake ETH->KNX brany by asi napsat sel. Ale jak pises, zrovna v tomhle pripade mi to neprijde jako dobre reseni. KNX beru jako 100% bezpecne reseni a pridani podobneho reseni do cesty mezi Loxone a KNX by to dost degradovalo.

ReplyQuote
 TRT
(@trt)
Eminent Member

Ahoj,

mel bych dotaz na uzivatele co pouzivaji I/O modul Weinzierl 570, zejmena mozna na @salinm1. Mam tri kusy, vse zapojene, tlacitka jako vstupy, externi relatka jako vystupy. Vse funguje, nicmene se mi nezda pocitove dlouha prodleva mezi stisknutim tlacitka a napr. rozsvicenim svetla.

V ETS mam vstup I/O modulu pro tlacitko nastaveny nasledovne, tedy input function  nastaveny na Switching a reakce pri stisku ON, pri vypnuti OFF:

ETS

V Loxconfigu pak nasledujici nastaveni:

LoxConfig

Pri stisku mi prijde, ze prodleva je cca 0.3 - 0.5s. Kdyz ale aktivuji osvetleni z weboveho rozhrani, reakce je okamzita. Navic me zarazi, ze kdyz primo na modulu nalistuju prislusny vstup a enterem simuluji stisk tlacitka, zadna reakce svetla.

Nedelam neco blbe? Mozna jsme uplne nepochopil nastaveni a ma to byt cele jinak naprogramovane?

ReplyQuote
(@dave1234)
Trusted Member

@koldavideo Zdravím, dá se sehnat kxn měření spotřeby 3fazove 32A? Všechny elektroměry jsem koukal že  jsou jen do 16A.

ReplyQuote
(@dave1234)
Trusted Member

@arty

Měření elektroměry KNX? Díval jsem se že dělají jenom 16A, potřeboval bych měřit alespoň 3 x32A, lépe i na FVE 3 x 40A. Nějaký nápad? Nebo delaji se jednofázové na větší zatížení a dát na každou fázi zvlášť?

Dík Dave

This post was modified 5 years ago by Dave1234

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

Mám jen elektroměry přes modbus. Já elektroměr na KNX nemám. Jediné co mám teď na cestě je 12-ti reléový bistabilní modul s možností měření spotřeby na každém výstupu, což znamená 12-ti kanálový elektroměr 🙂 Cena 8500,- Kč což je cca 700kč za reléový výstup (20A) který je ale bistabilní (přes cívku nic neteče, nic se nehřeje) a ještě k tomu s měřením. 

https://www.eibabo.cz/mdt/spinaci-pohon-12krat-pro-domaci-automatizaci-knx-ami-1216.02-ebn760105

ReplyQuote
(@dave1234)
Trusted Member

@koldavideo

To je super, akorát že budu k tomu muset koupit ten modbus rozšíření.

Zase by to ten modbus zpracovával a výstup by šel na miniserver. Mám starší typ model 1, tak mám strach abych ho nezahltil.

This post was modified 5 years ago by Dave1234

ReplyQuote
 MVVM
(@mvvm)
Active Member

@trt

Ja mam dva kousky 570 a mam na tom světla, el podlahovku a par dalších spinanych obvodu. Pomale reakce při stisku tlačítka nepozoruji, ale kdyz dam příkaz zapnout/vypnout všechna světla, tak se spínaj postupne s nepatrnou prodlevou.

Ovladani přes tlačítka jsem musel aktivovat při nastavení v ets.

ReplyQuote
 TRT
(@trt)
Eminent Member

@mvvm

A v tom ETS to mas nastavene tak jak ja, dle obrazku co jsem minule prikladal? Tedy vstup nastaveny na Switching a reakce pri stisku ON, pri vypnuti OFF? A v Loxone taky zadne specialni nastaveni?

Kdyz dam centralni ovladani vsech svetel, tak se mi relatka taky spinaji postupne s mirnou prodlevou jako tobe, to mi ale nevadi. Spis to spozdeni pri tlacitku me stve.

A simulovat stisk tlacitka z menu modulu 570 ti funguje? Me to nic nedela.

TRT

ReplyQuote
(@koldavideo)
Member

To postupné zapínání relátek je podle mně ochrana proti přetížení zdroje KNX. Kdybych chtěl nejednou zapnout např. 100 relátek, tak by mohl vzniknout problém. Stejně to funguje i u  bloků ABB. Ten IO modul mám taky (2ks), zatím jen na testovacím tablu. Zpoždění jsem neregistroval. Nedovedu si představit zpoždění např. při ovládání žaluzií.

ReplyQuote
(@salinm1)
Estimable Member
Topic starter  

570 jsem testoval ja výstupy na relátka tak vstpy viz predchozí příspěvky nyní mám už jen vstupy jelikož výstupy mi jedou přes ABB moduly. Zpoždění na světlech,které mám všechny přes toto nejsou žádné a používám i více klik. Co se týká hromadného vypnutí, zde je malá kaskáda, ale minimální prodleva, mám přes to i žaluzie a reagují ihned, zde by to byl opravdu problém se zpožděním. 

Jediné co jsem nevyskoušel, je, že 570 má i možnost měření pulzů tj. elektroměr zkoušel někdo? Jak to mapoval v loxonu? Jinak v lozonu se nic nenastavuje pouze adresa.

ReplyQuote
(@dave1234)
Trusted Member

@salinm1

To by mě zajimalo, měření spotřeby. KNX elektroměry jsou drahy a dělají je jenom do 16A.

Potřeboval bych na víc ampér a nasadit cca 2 ks třífázové + několik jednofázových.

ReplyQuote
(@dave1234)
Trusted Member

@salinm1

Mají tam i model 580 a ten má na sobě ještě navíc LAN konektor.

ReplyQuote
(@salinm1)
Estimable Member
Topic starter  

@dave1234

zrovna tu mám 3ks jednofázových elektroměrů, které se dlouho chystám nasadit, abych více sledoval, FVE tak to zkusím vyzkoušet mám ještě nějaký volný slot:) a dám vědět, jen nevím jak se k tomu dostanu. 

ReplyQuote
(@dave1234)
Trusted Member

@l

Chtěl jsem se zeptat proč pořád jedete přes ty zdroje? A v okamžiku kdy odejde napájení tak před tím máte UPS? Není levnější a jednodušší dat 24v baterií a na ní nabíječku? V případě odpadnutí to pojede a déle a za menší peníze. 

ReplyQuote
Page 17 / 19
Share: