Forum

Forum

Jak "zinteligentnit...

Notifications
Clear all

Jak "zinteligentnit" lampicky?

38 Posts
8 Users
0 Reactions
1,143 Views
Pavel
(@pa-v-el)
Member

Taky mi v pátek přišlo tlačítko, zkusil jsem ho v HA (HomeAssistant) a tam se to chová přesně jak popisuješ, když rozsvítím tlačítkem HA neví že se rozsvítlo. Jiné je to v Zigbee GW z ALI s tasmotou tam dokáže zobrazovat stav i po ovládání tlačítkem.

Do Loxonu jsem zatím implementovat nezkoušel.

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member
Topic starter  

Stejne "blbe" se mi chovaji treba i tyto Ikea zarovky:
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/LED1836G9.html#ikea-led1836g9
Takze asi je to bezne chovani. Otazka, kdyz s tim umi pracovat ta Zigbee GW z ali, jestli je na to nejake obecne reseni/nastaveni/volani.

ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member

U těch ovladačů se mi to zdálo divné, ale nemám ho, tak nevím, ale tu žárovku nechápu. Sama o sobě vypínač nemá. Čím jí tedy zapneš, že se to v Loxone nedozvíš?

Mám zigbee zásuvky, na nich je tlačítko, a můžu je ovládat dle potřeby tlačítkem nebo z Loxone a v Loxone stav vidím.

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member
Topic starter  

Mam k tem zarovkam jeste tento Ikea stmivac:
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/E1743.html#ikea-e1743

se kterym je mam parovane i naprimo (coz ty Ikea zarovky umi).

Takze pokud zarovku rozsvitim timto stmivacem, neposle zadne info o zmene stavu (reps. zigbee2mqtt se o zmene nedozvi).

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member
Topic starter  

Tak jen pridam reseni, kdyz zarizeni neposila zmenu stavu z vlastni iniciativy.

Da se vyuzit reporting a v casovem intervalu se zarizeni na stav (a jine atributy) dotazovat.

Zatim pro lampicky zkousim interval 10s, coz je pro moje potreby dostacujici:

image

ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member

Už chápu,, díky za vysvětlení.

Ono je obecně dobře, když se stav pravidelně kontroluje, protože může dojít například k restartu nebo výpadku napájení a pak by stav v Loxone nesouhlasil se skutečností. Jen jsi psal

Posted by: @l-adamek

A nesdeli spravny (aktualni) stav, ani kdyz se explicitne dotazete.

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member
Topic starter  

@_petr_ Jj, to jsem psal (a blbe foformuloval/interpretoval) protoze jsem se snazil vynutit cteni "z venku" pomoci node red, kde jsem se aktivne kazdych 10s dotazoval. To ale nefungovalo, protoze samotne zigbee2mqtt nemelo o zmene stavu informaci. 

Az po tom me napadlo zkusit vynutit cteni primo v zigbee2mqtt pomoci reportingu. Jestli toto ma byt primarni urceni reportingu nebo ne, netusim, dulezite je, ze to pokryje moje potreby.

ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

neslo by to resit blokem status kterym si konvertujes hodnotu na tu kterou chces? on->1 off->0

ReplyQuote
Page 3 / 3
Share: