X
Forum

Forum

Monitorovanie loxon...

Notifications
Clear all

Monitorovanie loxone pomocou grafana

228 Posts
31 Users
27 Reactions
35.7 K Views
(@budulinek)
Reputable Member

Jojo, střílej to přímo přes UDP a použij InfluxDB 1.8. návod:

https://github.com/budulinek/easy-loxone-influx?tab=readme-ov-file#2-virtual-output

ReplyQuote
(@poklutom)
Active Member

Moc díky za odpovědi.

Mám to v TODO už delší domu takže už jsem v minulosti koukal jak na Dušanův skript tak i  na tvůj návod a jiné podobné řešení:

https://github.com/budulinek/easy-loxone-influx?tab=readme-ov-file#2-virtual-output

Nechtělo se mi jít cestou virtuálních výstupů takže buď UDP loggerem nebo nějaký skript, který čte hodnoty přímo z Loxonu miniserveru websocketu.

InfluxDB 1.8 jsem chtěl nasadit jen v případě, že se mi to nepodaří s InfluxDB2, na který bych časem stejně migroval.

Proto mě zajímalo, zda už se o to někdo pokoušel. 

Původně jsem ani neměl v plánu Loxberry na RPi 4 nasazovat, ale když jsem viděl, že existuje Docker plugin + Lox2MQQT, tak jsem předpokládal, že by to mohla být taky cesta.

Lox2MQTT [LoxBerry Wiki - BEYOND THE LIMITS]

This post was modified 12 months ago by poklutom

ReplyQuote
IamDanielDinner
(@iamdanieldinner)
Eminent Member

Nasad Influx1.8 a počkej na 3.

Dvojka je taková verze kde se přišlo na to že je dost věcí špatně a musí se to vymyslet jinak.

Jinak ve 2 je nutné použít ten telegraf, ale dalo by se napsat si tam custom scraper nebo plugin co by se s loxone integroval. Ale upřímně nikdo kdo na to má na tom nebude chtít pálit čas když má vyjít snad letos trojka která bude jinak (zahazuje flux a bude influxQL).

ReplyQuote
(@didaji)
Eminent Member

Ahoj,
jak řešíte opakování odesílání hodnot z Loxone do Grafany, když jsou nulové? Aby to nedělalo díry v grafech? Původně jsem to doplňoval na úrovni vlastního parseru, ale to taky není zrovna ideální. Kdyby byla třeba na něčem porucha a přestaly se odesílat pakety pro dané čidlo, tak by byly v grafu nesmysly. Hlavně v kombinaci s používáním Loggeru, který ani neumí opakovat když se hodnota nezmění, tak z toho můžou lézt docela blbosti, když se neopakuje jen 0, ale i poslední hodnota. Jasně, může tam být nějaký timeout, ale musel by být dost velký. Třeba když skončí se setměním výroba solárů, tak regulátor začne odesílat některé data že zase vyjde slunce. Mezi tím je něco na 0 a něco na posledních hodnotách. 

Zatím jsem teda dosáhl nejlepších výsledků klasickým odesíláním přes UDP virtuální výstup, kde se dá nastavit opakování pokud není hodnota nulová. A když nulová je, tak mám na tom v Loxone nastaveno, že se z 0 dělá 0.01. V grafu to vypadá normálně jak 0 a nikde nejsou žádné díry:   

loxone

Snímek obrazovky 2024 04 05 v 11.40.40

Tady je k nahlédnutí jak to vypadá v Grafaně co jsem tam narychlo naklikal:

194.63.152.21:4997/d/cdh4sqpm2iakga/solary?orgId=1&refresh=30s

Login: public
Pass: public

Běží mi to na Synology v Dockeru a data se posílají bez jakéhokoli dalšího parseru:
Loxone -> Virtuální výstup -> Telegraf -> InfluxDB -> Grafana
Všechno to mám na posledních verzích.

Dělal jsem to před dvěma dny, takže kdybych s tím chtěl někdo na NASu v Dockeru pomoci, tak se klidně ozvěte.

Zdenek

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member
Topic starter  

Ja opakujem poslednu znamu hodnotu (ak ked je to 0). Neviem totiz ako by som mal interpretovat hodnotu "miniserver je mrtvy/nedostupny". Jedine si dokazem predstavit, ze by som to upravil tak, ze by sa ta hodnota opakovala jedine v pripade, ze je dostupny.

ReplyQuote
(@didaji)
Eminent Member

@dusanmsk Nad tím jsem taky přemýšlel, ale neřeší to ten stav, kdy nevypadne celý miniServer, ale pouze nějaký senzor. Zatím to nechám takto, je to jednoduché a funčkní.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member
Topic starter  

Lenze to nema riesenie, kedze loxone uz z principu nema stav "neviem" a ked nevie, tak pouziva nejaky default.

ReplyQuote
(@stefi)
New Member

Zdravim,

som tu novacik a snazim sa rozbehat UDP logovanie. Influxdb mam funkcnu, avsak nedokazem posielat data. vsimol som si ze v bloku je Virtual input nasmerovany do bloku Status. Ja tam mam teplotu z loxone tlacidla. Vedel by ma niekto nasmerovat co ma byt nastavene vo VI aby sa to rozjelo ?

Screenshot 2024 06 14 071653
This post was modified 8 months ago by stefi

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

cau, tak uz asi i na me doslo a budu to muset predelat na grafanu. Muj loxone je uz ze 7mi let statistik uplne v hajzlu.

Chci se zeptat, resili jste nekdo/nekde i import starych statistik, nebo sbirate vzdy az jen nove?

A jake je ted nejsnazsi reseni na rozjeti Grafany, nejaky predpripraveny docker, nebo loxbery, nebo jak to resite?

thx

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Mam docker compose, vecer ti to muzu hodit. Kdybych zapomnel, tak se pripomen.

Do Influxu to hazim z loxone primo pres udp, zadny meziclanek. 

This post was modified 5 months ago by l.adamek

L reacted
ReplyQuote
(@zdenekp)
Eminent Member

@l kdyby jsi mel LoxBerry a plugin Stats4Lox, tak ten umi prevest veskere statistiky z Loxone do Influx

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@zdenekp to bych si kdyztak rozjel, ale umi to ty stats i z externich souboru, nebo musi byt v loxone?

protoze nevim co se za poslednich par dnu stalo, ale loxone defakto vubec nenacita soubory nic, zkusil sem 2 karty a to stejne.

jakmile odmazu stats a necham 2023-2024, tak to jede v pohode. takze zrejme to prekrocilo nejakou mez kdy uz loxone nevi co s tim. a tim padem to nepujde ani importovat.

ReplyQuote
(@zdenekp)
Eminent Member

@l nedokážu posoudit, já mám zásadně statistiky v influxdb od začátku jen vím že tam ta funkcionalita je.

Viz. https://wiki.loxberry.de/plugins/statistics_4_loxone/stats4lox_schritt_fur_schritt/3_import_von_miniserver_statistiken

L reacted
ReplyQuote
(@misak)
Eminent Member

@l-adamek Mas nekde odkaz na navod jak primo to jde pres UDP? Ja to mam zatim pres Loxberry a Stats4Lox, ale tam me trochu drazdi, ze je to blackbox a nevim co se v tom deje. Plus navic si chci do Grafany casem hodit vic veci ze site atd...

ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member

Ahoj,

info k InfluxDB a Grafane vykuchane z toho, jak to pouzivam ja.

Obsah docker-compose.yml

version: '3.8'

services:

influxdb:
    container_name: influxdb
    image: influxdb:1.8.10
    restart: always
    ports:
      - "8086:8086"
      - "8199:8199/udp"
    volumes:
      - ./data/influxdb/:/var/lib/influxdb
    environment:
      - INFLUXDB_DB=loxone-stats
      - INFLUXDB_ADMIN_USER=admin
      - INFLUXDB_ADMIN_PASSWORD=admin
      - INFLUXDB_UDP_ENABLED=true
      - INFLUXDB_UDP_BIND_ADDRESS=:8199      
      - INFLUXDB_UDP_DATABASE=loxone-stats
      - INFLUXDB_UDP_PRECISION=s

grafana:
    container_name: grafana
    image: grafana/grafana:latest
    user: "$UID:$GID"
    restart: always
    ports:
      - '3000:3000'
    volumes:
      - ./data/grafana/:/var/lib/grafana
      - ./grafana-provisioning/:/etc/grafana/provisioning
    depends_on:
      - influxdb
    environment:
      - GF_SECURITY_ADMIN_USER=admin
      - GF_SECURITY_ADMIN_PASSWORD=admin
      - GF_INSTALL_PLUGINS=grafana-clock-panel,natel-discrete-panel,briangann-gauge-panel,vonage-status-panel,neocat-cal-heatmap-panel,natel-plotly-panel

docker-compose staci spustit takto:

docker-compose -f cesta/docker-compose.yml up -d

Pro vizualni prohlizeni InfluxFb jde pouzit Win nastroj InfluxDBStudio.

Verze influxu 1.x a 2.x nejsou kompatibilni. Ja si s verzi 2 moc nerozumnel, proto uz par let jedu na posledni stable 1.8.

Odeslani z Loxone pak vypada takto:

UDP na adresu /dev/udp/<IP_influxu>/8199

posli textovou zpravu:

temperature,room=obyvak,location=floor value=<v1.1>

kde 

temperature = db tabulka

room, location a value jsou db sloupce.

(tabulka se vytvori automaticky sama, jakmile prijde prvni udp pozadavek na ulozeni hodnoty)

Potom je samozrejme jeste dobre influx data zalohovat.

Ja mam automatizovany script, ktery mi influxdb data uklada na NAS a pro jistotu se tyto data z NASu kazdy tyden zalohuji na GoogleDrive.

This post was modified 5 months ago 2 times by l.adamek

ReplyQuote
Page 14 / 16
Share: