Akce terasa

Akce terasa

Tak jste se konečně dočkali :). Určitě jste zvědaví, co jsem zase vymyslel za kravinu s terasou, co? No, tak nejen to, co jsem si vymyslel, ale hlavně co všechno se mi během toho stalo, předčí i Vaše největší očekávání :)).

Celé to začalo vlastně docela nevinně. Jednou velkou dírou….

Vlastně, ono to začalo ještě o trochu dřív. Začalo to tím, že se nám už podruhé propadala v jenom konkrétním místě terasa. Jedno propadnutí ok, ale 2x za sebou po tom, co jsem to opravil, to už náhoda nebude.

A tak jsem začal řešit, čím to je. No a došli jsme k tomu, že je to naší pergolou. Trochu neuváženě jsme se tenkrát rozhodli pro variantu, kdy voda z pergoly je svedená nohama k zemi, kde pak má obyčejnou výpusť a voda jde prostě do ztracena do trávy.

Vůbec nás nenapadlo, že to je zřejmě ten úplně nejvíc blbej nápad. Takže nám takto pergola dlouhodobě podemílá terasu, která se nám pak vesele postupně propadá. Samozřejmě to nevím na 100%, ale propadá se to u té nejnižší nohy, přesně tam, kde vytéká nejvíce vody.

A tak jsem začal řešit, co by s tím šlo udělat. Věděl jsem, že někde v zemi vede vsakovací potrubí nad celým registrem a že v nějakém přibližném místě se do něho napojuje i přepad z retenčky. A tak jsem začal kopat testovací díru.

No, hledat 15cm širokou trubku v cca v metru a půl až dvou metrech hluboko je fakt legrace. Ale povedlo se. A tak jsem na trubku koupil sadu na dodatečnou odbočku, vytáhl KG trubku na povrch a začal přemýšlet, jak svedu vodu z pergoly do právě nalezeného vsaku.

Problém trochu je, když si omylem koupíte větší průměr té sady, než máte trubku v zemi, ale i to se dá vyřešit. Prostě jsem tam tu sadu přilepil mamutem, pro jistotu i přišrouboval a ještě zevniř zatěsnil tmelem. Navic není KG trubka nikdy extra pod tlakem nebo tam neteče moc vody, takže je to imho dostatečné.

Proč dvě? Jedna je připravená na svedení vody z pergoly, druhá pak zůstane nad zemí pro potřeby vypouštění bazénu/vířivky, nebo reverzního chodu čerpadla.

No, takže vsak bych měl, teď bylo potřeba vymyslet, jak to dostanu z těch nohou do země. Takže podél terasy HT trubky, pospojovat, stáhnout do KG a hotovo. Jenže, když už se bude kopat HT, tak jsem měl v hlavě ještě jeden plán… vlastně dva…

Ten první plán je zídka ke grilům. Aby mi na ně z venku nepršelo/nestříkala závlaha, abych si tam mohl dát nějaké zásuvky, možná světlo, možná poličku. Druhý plán je pak ještě ambicióznější. Jednou terasu zasklít.

No, takže když už se to bude kopat, tak to udělat pořádně, udělat základy, udělat zídku a základy pak využít i na zasklení terasy. Není malých cílů.

Už začínáte chápat, odkud se všechna ta černozem do truhlíků vzala? 🙂

No, jenže taková zeď u terasy znamená, že musí být u terasy. A co je hned na konci terasy? Obrubníky…. A jak jsou uchycené obrubníky? Do betonu přece. Takže kango, kde tě mám?

No, naštěstí jsem tu u nás domluvený s jednou paní, které různě udávám betonové zbytky a kameny, a ona tím opravuje nějakou lesní cestu nebo to používá jako stavební materiál u sebe na domě. Takže jsem ji i tentokrát oslovil, zda nepotřebuje nějaký ten beton, nějakou tu jílovici a tak. A naštěstí potřebovala.

To je pro mě lepší, než tu teď řešit kontejner. Stějně to nemůžu udělat vše najednou, ale můžu takto kopat/budovat po odpolednech a vždy, když mám něco natěženo, tak to hodím před dům a ona si to průběžně odváží. Win-win.

A tak jsem kopal, a kopal. Měřil a kopal. Do 80cm, aby byla konstrukce fakt pevná a pak se okna nehnuly….. A pak přišel déšť….

Vám je asi už jasné, že když přijde velký déšt, a vy máte terasu dlouhodobě podemlývanou jílovicí, a on ten déšt je docela vydatný, že to pak nedopadne dobře, že?

No, tak já to v tu chvíli ještě nevěděl, a tak jsem chtěl jít dodělat výkop a chystat ztracené bednění. A najednou koukám, že je tam taková malá roztomilá mezírka mezi betonem od obrubníku a zbykem hlíny.

Dokonce jsem ještě stihl zavolat I., ať se na to jde podívat, jak se to díky té vodě posunuje. No, a pak už jsme se společně dívali, jak se posunuje celá terasa včetně těch obrubníků do mého výkopu….

Vypadá to hrozně, ale vlastně to zas tak hrozné není. Ona ta dlažba stejně byla propadlá a stejně byl plán to předělat/opravit. Takže to zas tak víc práce nebylo, jen škoda těch obrubníků, ale i to vlastně asi nevadí, protože tam místo toho bude ta zeď a možná tu dlažbu dotáhnu až ke zdi. Takže vlastně jen to, že jsem musel znova kopat 🙂

Takže ale vlastně nic, co by byl takový průšvih. To hlavní, měl jsem grily odsunuté od kraje. Protože kdyby mi tam zahučel i můj Kamado Joe, tak to by bylo pořádně v hajzlu….

Tak jsem to pak znovu vyházel a když večer hlásili další bouřky, už sem to radši o obednil. Ale jak to spadlo, už se to dál pak nehlo.

Pak už jsem se jen vydal pro stavební materiál a čekal, až přejdou deště a trochu se to vysuší a já budu moct začít stavět zeď.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x