X
ZIGBEE – NodeRED a Zigbee2MQTT podruhé

ZIGBEE – NodeRED a Zigbee2MQTT podruhé

Tak jsem tu s dalším článkem z mé Zigbee minisérie (i když jestli to půjde jako do teď, tak to bude větší série 🙂 ). V minulém článku jsem popisoval problém se Zigbee2MQTT díky staré verzi NodeREDu, dnes se podíváme na další komplikaci v Zigbee2MQTT.

Zigbee2MQTT podruhé

U Zigbee2MQTT ještě zůstaneme. Tentokrát ale (nakonec) ne u pluginu, ale u SW brány samotné. Dalším problémem, který se mi děl a který byl hodně špatný, bylo chybné opakování poslední zprávy při deploy projektu.

V praxi se to chovalo tak, že jsem stiskl zigbee tlačítko, to poslalo MQTT zprávu a provedlo například “toggle” příkaz na světle. Tzn. přehodilo stav ze zaplého do vyplého či naopak.

Problém ale nastal, když jsem udělal změnu v projektu a dal deploy. Po naběhnutí celého projektu se tento “toggle” (a i všechny ostatní) provedly znovu. To znamenalo, že se mi náhodně zapínaly a vypínaly světla či chytré zásuvky. Nic moc.

Původně jsem podezříval opět plugin Zigbee2Mqtt, jenže stejná chyba se děla i při použití základního MQTT prvku. Problém byl tudíž někde v MQTT samotném, případně v Zigbee2MQTT.

MQTT jako takové má vlastnost, že u každé zprávy lze zadat “retain” příznak. Zpráva s tímto příznakem se nejen pošle všem příjemcům v době zaslání, ale zároveň se její stav uchová a pošle se i všem novým posluchačům.

Vše tudíž vypadalo, že by to mohlo být ono. Ale proč se to děje. Podle dokumentace Zigbee2MQTT mají zprávy “retain” defaultně vypnutý (link zde) a v NodeREDu tento příznak taky nikde nenastavuji. Takže, WTF :).

Na pomoc jsem si tedy vzal MQTT Explorer, který je super věc na debugování podobných problémů. Lze realtime sledovat veškeré zprávy i jejich poslední stav. A v případě, kdy má zpráva příznak “Retain”, je tam zobrazen následovně:

No, a co byste řekli. Měl ho tam :). Takže někdo nějak posílal RETAINED zprávy, které zůstávaly viset v MQTT frontě a při restartu NodeRED programu se pak vždy vyhodnotily znovu.

Podobné chování se hodí například u okenních senzorů, či jiných prvků, kdy i po restartu potřebujete v NodeREDu nastavit poslední známý stav. Je to ale dost na h*** u tlačítek, kdy Vám to probliká celým domem :).

Nakonec se ukázalo, že chyba je v samotné Zigbee2MQTT konfiguraci. Z nějakého mně zatím nepochopitelného důvodu se všem nově napárovaným zařízením automaticky nastavuje i retain:true, příznak, ačkoli o tom dokumentace mlčí (NodeRED UI administrace toto nejde nastavit ani se nijak neukazuje). To bohužel pak zůsobuje výše popsané problémy, které mohou být pro spoustu uživatelů asi dost deprimující 🙂

Řešením tudíž je odmazat retain:true příznak z konfiguračního souboru configuration.yaml pro všechna zařízení, kde toto chování nedává smysl (defakto všude krom teploměrů a čidel).

Po odmazání je potřeba restartnout Zigbee2MQTT kontejner či službu, aby se nastavení znovu načetlo. Tím je problém vyřešen a už žádné samozapínání při restartu.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
msk
Guest
msk
3 years ago

… sa nudis?

MichalP
3 years ago

Ahoj, chystáme pořídit miniserver 2. gen. a nikde jsem nenašel jestli nebude problém s přenosem dat Zigbee2MQTT > do Loxon přes UDP? Ve 2. generace miniserveru je použito SSH šifrované spojení přes HTTPS. Předpokládám, že to bude asi jenom u výstupních dat z Loxone nebo se pletu a fakt se to až tak uzavírá? Trochu v tom mám zmatek když jedu pouze teoreticky 🙂 Kdyby někdo věděl budu rád za info

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x