ZIGBEE – NodeRED a Loxone

ZIGBEE – NodeRED a Loxone

Tak jsem tu zas s dalším Zigbee článkem. Opět navazuje na mé předchozí trable s NodeRED. Dneska to bude o něco méně problémů, ale přeci jen tam jedna drobnost je :).

Dnešním pluginem, který bych chtěl představit, je node-red-contrib-loxone. Ten umožnuje napojení se na Loxone skrz Websocket přímo z NodeRED, takže není potřeba vytvářet žádné virtuální vstupy, složitě posílat UDP a nějak to na straně Loxone parsovat.

Plugin je postaven nad komponentou node-lox-ws-api od Alladdina, který se občas vyskytuje i tady u nás na fóru.

Co se týká funčnosti, komponenty fungují parádně. Umí ovládat v Loxone cokoli, co má svůj viditelný Uuid směrem do vizualizace (webové rozhraní či app). Pokud tedy chci cokoli ovládat, připravím si na to třeba tlačítko a na to se pak napojím z NodeRED.

Plugin opět umožnuje pomocí comboboxů snadný výběr prvků z Loxone, takže není potřeba někde lovit Uuidy prvků, ale jednoduše si člověk pomocí výběru místnost-kategorie-prvek může zvolit přesně co potřebuje.

Drobná nevýhoda je, že do prvku pak člověk musí poslat přesně data, která Loxone očekává. Není zde žádná mezivrstva, která by to udělala za Vás. To je ale pochopitelné, protože těch typů prvků je hromada a musel by zde Alladdin či Zigbee2Mqtt udržovat obrovský seznam všech příkazů. Je proto o dost snazší podívat se do dokumentace pro Websocket API a poslat správný příkaz přes msg.payload.

Jediné, co mi zlobí, tak jakmile je nakonfigurován Loxone miniserver pomocí tohoto pluginu, tak deploy projektu občas trvá i pár sekund. Netuším, jestli je chyba někde na straně Alladdina nebo tvůrce NodeRED pluginu, ale do logu to háže chybu “Close time out”. Jako kdyby se to při deploy nejprve snažilo ukončit spojení s Loxone, což se ale nepodaří do daného časového limitu.

Řešení zatím neznám, ale není to nic, co by bránilo používání. Jen holt občas deploy trvá cca 3-5sekund namísto pár milisekund.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago

Zase zmizela možnost odebírat komentáře k tomuto článku.

Pavel
3 years ago

To je tak uzasny clanek, to se ti povedlo

Dalibor
Guest
Dalibor
3 years ago

článek je úžasný se ti ale povedl

Pavel
3 years ago
Reply to  L

Vypadá to dobře 🙂

Elpaso
Guest
Elpaso
3 years ago
Reply to  Pavel

A me takhle nikdo nepochvalil a to jsem to uz davno cele popsal 🙂

https://www.vodnici.net/wiki/zigbee-integration-with-loxone-and-conbee-ii-usb-stick/

elpaso
3 years ago
Reply to  L

Ja to pouzivam uz dlouuuuuho, jedu pres to:

  • ovladani harmnony hubu
  • ovladani ikea zaluzii
  • ovladani zigbee socketu
  • ovladani hue

Jediny problem ma ikea, ze je obcas potreba restartovat flow, protoze maj nejaky problem v contribu. Bohuzel v dobe kdyz jsem kupoval ikea fyrtur zaluzku, tak prima integrace do conbee nebyla

i tak ale i rpi/conbee/nodered povazuju za nejlepsi extension k loxonu vubec

elpaso
3 years ago
Reply to  L

🙂

jojo ConBee zvladne taky vsechno… je to asi jedno.

ja ted prave upgradoval FW, ktere se ukazal byti upgradovatelny az po manualnim updatu Phoscon appky a uz fungujou i Aqara Opple tlacitka, ktera predtim nefungovala, ale bylo to to jedine co mi zatim neslo sparovat

elpaso
3 years ago
Reply to  L

jojo, je to tak… open to neni, ale fakt makaj. Ja rok jen kontroloval Phoscon interface a ten byl furt up2date. Byl jsem mirna nasranej, protoze Opple furt nejel.

tak jsem se do toho trosku zacetl a nasel, ze to lidem jede. no a ukazalo se, ze to byla moje chyba 🙂 protoze se to musi holt updatovat skrz apt-get…

po updatu se zrychlil mesh, pri naparovani na mesh-ap se dane (treba svetlo) rozblika aby ukazalo kam se napriklad senzor pripojil

ma to super rozhrani a v kombinaci s node-red si nedovedu predstavit univerzalnejsi reseni… tak jak pisu v tom mem clanku

killeriq
3 years ago
Reply to  L

https://discord.gg/UQHnm7 maju aj kanal kde stale nieco riesia 😉

MichalP
3 years ago

Asi budu hnidopich ale dal bych sem tagy na Zigbee, Nodered,… tenhle článek mě to nenašlo pro tag zigbee

Petr
Guest
3 years ago

Díky za tip, není někde popsané co například poslat do loxone přes control in, když chci třeba zapnout světlo/tlačítko? A obecně všechny možné zprávy.

Děkuji

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x