Nudíte se ? aneb co když přebývají střešní latě…

Nudíte se ? aneb co když přebývají střešní latě…

Nudíte se?  Kupte si medvídka mývala ! Něco podobného jsem zažíval během babího léta, chodíce kolem hromádky ( 16 ks ) střešních latí a řešením co z nich vyrobit, když už ” všechno máme” . Nebudu se vypisovat o možnostech řešení, takže rozhodnutí bylo vyrobit květináče a to zejména na větší, vyšší “lodyhy” ( např. palma ) tak, aby byly v designu k domečku.

Výroba je “poměrně” jednoduchá , příprava už o trochu horší. Střešní latě jsou standardně řezané na rozměr 40x60mm a květináče měly být vnějškem 40×40 cm a taky 30×30 cm. Technologicky naprosto jednoduše překládáním vrstev do vazby tak, aby zvenku připomínaly čepovaný spoj.

Postup výroby, pokud je výchozím materiálem hrubá střešní lať, je zhoblování na rozměr 30×55 mm. To je hlavní výchozí materiál na vrstvení jednotlivých pater. Dále nařezání na délku ( pokosová pila se hodí ) 37 cm ( pro rozměr venkovní 40×40 cm ) nebo 27 cm pro 30×30 cm květináče. Větší květináč jsem dělal na 5 pater menší na 4 patra. Spodní dno pak ze stavební překližky 12mm rozměru vnějšku kvetňáku.

Výsledek je, že na jeden květináč 30×30 cm potřebujete 18 hranolů 30×55 mm délky 270 mm. Dva jsou určeny dolů jako podstavce. Pro čtyři kusy to pak vypadá materiálově asi takto:

Následuje montáž lepením jednotlivých pater na spodní desku z překližky. Tady se vyplatí si s tím trochu pohrát a hlavně (!) každé patro po nanesení lepidla důkladně a několikrát poklepat gumovou paličkou. Po sestavení je potřeba uplatnit stahovák ( Lidl ) s rohovými pomocnými stojkami ( taky ze střešních latí samozřejmě ), které jednak zajistí polohu a jednak přesahy mezi hranolky, aby nebylo tolik co brousit:

Nezbytně nutné je nechat schnout alespoň 12 raději 24 hodin takto stažené. Pak nastoupí ruční pásová bruska ( opět Lidl za 800,- Kč ale už jen čekám až konečně klekne abych mohl zdůvodnit Makitu 9404 ) kdy nejdříve nahrubo srovnáte všechny čtyři boky . Následuje horní  frézka s konkávní stopkou 12,5 mm na zaoblení vnějších hran a potom broušení na čisto. Stojí za to si s tím trochu vyhrát.

Pak už jen nátěr venkovní lazurou, odstín vám určí bezpochyby manželka či přítelkyně, s tím se nemusíte trápit .

No a aby “to” aspoň chvíli vydrželo, dal jsem dovnitř fólii tak, aby nebyla přímo na stěnách a mohlo to trochu větrat. Do dna vyvrtány čtyři otvory z čehož vždy dva je odvětrání dna pod fólií a dva jsou propojeny 1/4″ PVC trubkou pro odvedení vody z hlíny :

 

Dno stačí natlačit s přesahem tak 2-3 cm a zahnout podél stěny vzhůru, obvodovou fólii pak vložit dovnitř. Ostatně, až tam nasypete hlínu nebude vidět stejně nic…

Výsledek je, že za zhruba 3 hodiny je hotový jeden květináč samozřejmě pokud se jich dělá víc než jeden-dva. Rozměry se dají přizpůsobit v podstatě čemukoliv, není třeba se starat manželky si už řeknu.

Takže pokud se nudíte … nekupujte si medvídka mývala! Museli byste si s ním totiž hrát, krmit, tahat k veterináři atd. atd. atd.

Ideální je nekupovat do baráku nic, z čeho nejdou na zimu vytáhnout baterky, nebo ještě lépe, jen to co baterky nežere !

P.S. k výrobě stačí stavební překližka a hranolky 30×55 nebo podobné. Pokud není protahovačka tak hranoly ohoblované, pilka pokosová ( ani nemusí být elektrická ), pásová bruska ( v nouzi ani ta ). A hlavně pánové! Můžete zalézt do dílničky či jiného prostoru, ženská bude spokojená, že “něco děláte na baráku” a budete mít svatý klid ( na práci samozřejmě ).

(c) Dalibor 2020

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenda_T
3 years ago

Supr projekt. Mám tu pár KVH hranolků, že bych si šplhnul u ženy, že něco dělám i mimo plán? (bohužel to se ale asi nestane)
Jen si dovolím doplnit pár rad:
-lepidlo doporučuji minimálně třídy D4 (ale i tak dle mých zkušeností to není jistota.
-pro větší stabilizaci sestavy by bylo vhodné pojistit spoje kolíkem (ať už třeba do každého rohu jeden dlouhý ane alternativa vrutem, ale pozor na nebezpečí prasknutí pokud si špatně vrut předvrtáte. Střešní latě jsou na to potvory, praskou vždycky, když to člověk zrovna nejméně potřebuje.
– Lepené spoje je potřeba co nejvíce stáhnout – čím menší lepená spára, tím lepší kvalita spoje, tzn doporučím to stáhnout svěrkou i z vrchu dolů.

Jenda_T
3 years ago
Reply to  dalibor

Mě se moc líbí to, jak to máš vyložené tou nopovkou. To určitě využiju do budoucna – sic budu muset sehnat jinou nopovku než mám zbytky z mé stavby (tam jsem dával T25 – to samo o sobě už je takovej malej květináček na sazeničky). To kolíkování je opruz, musíš to navrtat relativně přesně předem a nebo pak naráz při tom sestavování (případně po zalepení), ale to zase musíš mít dlouhé vrták.
Budu muset něco vymyslet ze šalovací překližky, mám toho tady hromadu.
tož ať držej!

L
Admin
L
3 years ago
Reply to  Jenda_T

Test notifikace. (Udelal sem nejake updaty a na testovacim uzivateli mi to chodi).

L
Admin
L
3 years ago
Reply to  Jenda_T

Jeste jeden test notifikace….

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x