Jarní inspirace aneb nezohýbejte se k záhonům !

Jarní inspirace aneb nezohýbejte se k záhonům !

Dnešní článek je od Dalibora, který sepsal tento super návod na vysoké záhony. Doufám, že se bude líbit!

Pokud se říká, že lenost je matkou pokroku tak bych se pod to podepsal s výhradou, že teprve působením “otce” vzniká ten správný pokrok !

Už když jsme kupovali náš současný domeček jsem prohlašoval “maximálně co vezmu do ruky je rýč” ale …. poněkud “se” to změnilo, “se” ( já ) už i hrabe, pleje a okopává, ale lenost pořád hlodala a hlodala až dohlodala k zvýšeným záhonům. Nebudu tady rozebírat veškeré důvody proč, shrnu ty nejpodstatnější:

  • kontrola nad složením zeminy a živinami
  • díky postupnému tlení v nejnižších vrstvách není potřeba hnojit ( koňský hnůj / kompost a substrát se přidává dle potřeby z hora )
  • lepší mikroklima, záhon se snadněji prohřívá, na jaře možno i chránit proti mrazíkům přikrytím “pupíkatou” fólii na bazény
  • lepší kontrola vlhkosti, možnost automatizace závlahy
  • nemusím lézt po kolenou, když jdu natrhat něco čerstvého
  • žádný krtek

Výsledkem je sklizeň cibule, kterou vidíte na fotce nahoře ( tedy to co bylo na zimu, přes léto jsme jen trhali a papali ).

Odkazů jak to udělat je na internetu mrak, takže k tomu přidám následující postup jak jsme to s manželkou vyráběli…

Podstatný je rozměr, my volili trošku větší takže 2,5×1,5×0,6 m ale to je dle dispozic co kdo má na zahrádce za prostor.

Základem jsou modřínové hranoly s průřezem 8×20 cm délka 2,5 m  a 1,5 m po 6-ti ks. Stojkové trámy 10×10 cm délka 0,6 m po 4 ks. na jeden záhon. Proč modřín ? Nemusíte ho natírat ani jinak ošetřovat, cena je sice větší než smrk, ale ty výhody bezúdržbového provozu jsou jasné. Je třeba se připravit na to, že jeden takový záhon bude mít kolem 500 kg takže … dobře vybírejte “kam s ním” !

Pro spojování jsem volil šrouby 8×200 mm s tím, že jsem si na sloupové vrtačce předvrtal ty stojkové trámy. Předmontáž doporučuji na rovině ( v našem případě stodola ) s tím, že pro kontrolu kolmosti stačí vodováha a pravý úhel provázkem 3-4-5. Kdo má laser může být přímo dokonalý, ale je to zbytečné oko ženy vás ocení spíše za estetiku než za toleranci úhlů do 0,5 stupně.Další postup je přeprava na místo což  zvládnou dva chlapi do vzdálenosti 2 Plzní ( cca 80 m ) v pohodě.

Na místě instalace je třeba položit drátěné králičí pletivo pozink ( lépe asi nerez ale to jsem nesehnal ) oka tak do 20×20 mm proti Krtečkovi a dalším hladovým debilním zvířátkům. Pod rám jsem dal ještě geotextilii a přetáhl ven anóbrž tam přijdou pochůzné dlaždice.

Následně jednochlapově se spotřebou jedna Plzeň na hodinu s pomocí šroubovačky vrutů a gumové palice naskládáte další dvě vrstvy hranolů. Dovnitř ještě natlouci fólii aby vlhkost moc neutíkala do konstrukce ale modřín by to snesl i bez ní ( asi ) . Výsledek po dvou Plzních tj. dvě hodiny práce vypadá takto :

No a už zbývá “jen ” náplň :

  • dřevní hmota ( tj. všechny větve do průměru 2-3 cm ) co najdete na stromech, které chtějí sestřih a jinde
  • domácí kompost alespoň jeden rok starý. Pokud pořídíte kompost z kompostárny tak pozor na zbytkový čpavek !
  • koňský hnůj na přilepšenou
  • ornice do které přimícháte písek pokud je příliš hutná
  • na vrchní část ( 5-7 cm ) substrát podle toho co chcete zasadit

V praxi to vypadá asi takto:

 

No a závěr za který vás manželka opravdu pochválí vypadá například takto:

Tvořivosti v rozměrech a obložení dlaždicemi se meze samozřejmě nekladou a dobrá zpráva je, že montáž dlaždic = dvojnásobná spotřeba Plzní oproti celým záhonům ( nepočítám ale vnitřní zavážku hlínou a další skladbou ).

Roční výsledek ( úroda ) mne přiměl zdvojnásobit počet záhonů takže úrodo těš se !!

Samozřejmě automatizovat závlahy tj. nasadit čidla vlhkosti,  zalévací a rozprašovací rozvody Gardena a vše korunováno logikou Loxone je teprve ten správný přístup. Nezapomeňte na pohybové čidlo ! Nepřeji totiž nikomu vysvětlovat proč “ta blbost začala zalévat, když jsem byla pro zeleninu ”  🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kobra23
4 years ago

Plánuji je taky. Jen jsem zatím nenašel vhodné půdní čidlo na měření vlhkosti. Byl by nějaký tip? Budu tam mít kapkovou závlahu.

Richard
4 years ago

mrkni na https://www.cetrishobby.cz
jsou tam zahony z Cetris desek 🙂
A ceny materialu nekdy prijemne prekvapi. Hledej v inspiraci

Martin
Guest
Martin
4 years ago

Krásná práce. Kde v Brně sehnat modřínové fošny a nedat za to kalhoty? Já kupoval loni pár trámů na pergolu a dal jsem za to 20 tis.

dalibor
4 years ago

bral jsem trámky u Dřevovýroba Vladík http://www.pilavladik.eu/ , jsou z Doubravice n.Svitavou a i s dopravou to bylo na jeden záhon cca 5.000,- …. jde o to že stačí už jen smontovat a fertig ( žádný nátěr, žádně výstuhy jen 2 hodiny práce na sestavu ) . Pokud budete dělat větší rozměr z těch Cetris tak buď dostatečná tloušťka desek a nebo uprostřed záhonu musí být výstuha s dalším trámkem nastojato aby záhon vydržel tlak zeminy.

Jakub
Guest
Jakub
3 years ago

Zdravím…můžu se ještě hodně zpetně zeptat:

  • jaké vruty jste použili? částečný závit, zápustná hlava, zinek/nerez? nebo nějaké speciální pro dřevostavby RAPID/STARDRIVE ?
  • a nějaká hydroizolace na styku zem/fošna není? tzn. že záhon leží přímo na geotextilii/zemi a izolace je jen zevnitř?

Díky. Jakub

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x