Ubytovna uprchlíků

Ubytovna uprchlíků

 

…. tak nějak momentálně působí naše bouda na nářadí :)). Dneska začínám nejprve fotkou výsledku, protože to fakt stojí za to. Pět metrů dlouhé na jednu stranu, tři a půl metru dlouhé na druhou. Hloubka 62cm a celkem šest polic na výšku. Trochu to připomíná ubytování na pionýrských táborech, ale opravdu to bude jen na to nářadí.

Množství úložného prostoru předčilo mé očekávání, a to jsem zatím využil jen dvě zdi v jedné boudě :). Jen co se (snad někdy) dodělají dveře, udělám ještě jednu velkou polici pod oknem, kde budeme moct předpěstovávat na jaře rostlinky. Pod ní pak menší polici na aktuálně využívané sportovní věci (přilba, rukavice,…) a pod ní prostor na kola, sekačku. Poslední stěna (na západ) pak bude pracovní ponk, na stěne police a držáky na nářadí. Úplně to vidím, bude to parádní :).

Ale zpět k procesu tvoření. Protože bylo v neděli hnusně, pokračoval jsem po odpolednech v týdnu. Nejprve jsem dodělal zbývající část polo-žebříků do finální šířky. To obnášelo rozřezat pár dalších trámů a oblažit naše sousedy zvukem cirkuly, ale naštěstí mají pochopení :).

Když byly hotové, pustil jsem se do kompletace jednotlivých pater. Uchytával jsem to sám, což byl fakt opruz. Uchytit totiž 3,5m a 5m dlouhé latě v jednom člověku k připraveným hranolům je dost nadlidský úkol.

Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem boční hranol přichytil vrutem k pomocné lati (na fotkách to bohužel nemám) a druhou stranu pak přichytil naostro k připraveným policím. Pak jsem lať odšrouboval a i na druhé straně přichytil k hranolu. Jen to chtělo udělat v pohledovém hranolu díru tak, aby se dala později použít i na přichycení a nezůstala tam tak ošklivá plonková díra navíc.

Na řadu přišla tentokrát několikrát i motorovka. Je to naprosto ideální nástroj na kosmetické dolaďování už přišroubovaných latí a hranolů :). Když jsem totiž zasouval lať do rohu, překážely mi tam připravené hranoly. A na tohle doladění byla motorovka fakt supr.

Na závěr jsem pak pomocný boční hranol vyměnil za ohoblovaného krasavce, takže police vypadaly takto

Stejný postup následoval i u polic na druhé stěně. Tam byly latě 5m dlouhé, takže se to v jednom šroubovalo ještě víc suprově než v prvním případě. Naštěstí pomocný hranol většinou alespoň chvíli držel, takže to jakžtakž zvládnout šlo.

Následovala zábava s OSB deskama. Rovné plochy byla hračka. Desky jsme řezali na cirkule, takže jsou řezy opravdu pěkně rovné (narozdíl od řezání maflem). Ta pravá zábava pak ale nastala s dořezáváním rohu.

 

Nakonec se ale i rohy povedly vymyslet tak, že se řezalo jen v rozumném množství. Bohužel mi tam na závěr zbyl malý trujúhelníček, protože byly desky o cca 10cm kratší než bych je potřeboval 🙂

Ale když se to všechno správně uřízlo, tak to takhle pěkně do sebe zapadlo. V pravo pak jde vidět ten 15x15cm trojúhelník, který jsem dodělával úplně na závěr.

A tak se pomalu dostaváme k odpovědi, proč ubytovna pro uprchlíky. Takhle se nám tam jeden migrant ubytoval 🙂

 

Naštěstí ho ale odradila práce, takže tam moc dlouho nevydržel :)). Jinak jsem tím ale otestoval nostnost polic a i když zatím police držely jen na dvou bočních nohách, už tak unesly mých ladných 110kg :). Takže jakmile dodělám i další podpůrné nohy, bude nostnost bravurní.

A tady už výsledek se všema deskama přišroubovanýma k hranolům. To už jsem byl opravdu velmi blízko cíli, bohužel, osud mi to nepřál.

Předposlední věc před finálním uchycením nohou bylo totiž zbrousení hran OSB desek na úroveň hranolů. Přeci jen to není všude stejné a přečnívajících pár milimetrů tam nevypadalo pěkně (a hlavně vadily uchycení nohou). Jenže, když jsem desky brousil, ve zhruba třetině práce se mi přetrhl brusný pás a bylo dobrousíno. Takže teď čekám na zítřejší zásilku, ve které mi jich přijde rovnou deset, abych mohl i toto dodělat a nohy uchytit.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x