Teréní úpravy, den třetí

Teréní úpravy, den třetí

…. aneb dobrý den pane Problém, dlouho jsme se neviděli.

Dnešní den nezačal dobře. Po dlouhé době se totiž stalo to, z čeho jsem měl kdysi během stavby i noční můry. Dorazil stavbyvedoucí se slovy “můžete na chvilku, máme problém”.

Trochu zazoomujem na první fotku a přidáme jednu vodorovnou čáru. Už ten problém vidíte? Ne? ;-). Tak ještě zoom.

Už to asi vidíte že? Vlevo je HS portál, kde je hliníková lišta připravená tak, aby se pod ní zasunula dlažba. Ale když se to udělá, v pravo zůstane cca 5cm mezera k místu, kde končí fix nebo francouzské okno.

A problém je na světě. Buď se dlažba udělá podle francouzského okna, ale pak při výstupu z HS portálu bude schod nahoru, nebo se dlažba udělá podle HS portálu, ale bude větší schod dolů při výstupu z francouského okna či dveří.

Volal jsem to p. Partikovi (architektovi) a ten mi řekl, že to takto bohužel p. Vašíček (dodavatel oken) dělá, jelikož neumí jinak vyřešit rozdílnou technologii HS portálu a oken. No, za mne docela fail. Myslím, že kdyby chtěl, mohl to p. Vašíček vyřešit spoustou způsobů včetně toho, že by rám francouzského okna byl dole vyšší, aby dorovnal úroveň HS portálu.

U “špičkových oken” za 600.000kč bych to tak nějak čekal. A né, že teď budu shánět kus hliníku ve stejné barvě, kterým to budu sám nějak nastavovat.

Jenže tím to nekončí. Když jsem počítal okolí domu, začal jsem vchodovými dveřmi a podle nich jsem pak vymyslel výšku terénu včetně umístění gajgrů. No, jenže tady je další problém. Díky tomu jsou gajgry výš než HS portál, takže to znamenalo dát všechny o 5cm dolů.

Jenže, tím průser stále nebral konce. Celý pozemek se totiž rozměřoval od nuly dané mýma gajgrama. Takže by to znamenalo znovu zavolat bagry a všude bragrovat o dalších 5cm níž. A to už je docela problém.

Takže jsme vymýšleli nové řešení. A nakonec se povedlo. Tam, kde jsou HS portály, tzn. za domem a z boku se udělá dlažba na nižší úroveň (tzn i na terase ležící mezi HS portály) a od konce portálu směrem před dům se dlažba bude postupně zvedat do původně plánované výšky.

Díky tomu v pojezdové části zůstane hloubka i skladba tak, jak má být, zatímco za domem se udělá dlažba níž, aby to vycházelo vůči portálům. Naštěstí to vychází tak, že se 5cm bude stoupat na 10+ metrech, takže by to nemělo jít vůbec poznat.

Tím jsme problém uzavřeli a naštěstí i rozumně vyřešili. Pro stavební firmu to tak znamenalo jen snížit jeden geiger a ubrat trochu betonu v rozpracovaných patkách tak, aby to lícovalo s novou výškou za domem.

A tím se dostávám k dnešní činnosti, která se u nás děla. Dopoledne kopali tři díry na patky přímo u domu (kam se nedostal bagr) a zbytek dne pak patky betonovali.

Co mne překvapilo, beton si připravovali sami. Žádný zavlhlý dovezený beton, ale pěkně růčo strůčo.

Díry nakonec plnili komplet betonem a jen nahoru usazovali bednění, aby byl hořejšek pěkně rovný.

Patky jsou usazené tak, aby byly o 5cm níž než kde bude dlažba, aby se na ně ještě nasypal jemný šterk, do kterého se usadí i dlaždice. Při stavbě pergoly se pak jen jedna dlaždice vyndá, provrtá a usadí do ní ocelový hák na trám. Ve finále pak patky vypadají takto.

Další parta pak na pozemek celý den navážela štěrk na podkladní vrstvu zámkovky. Rozhrnovat to budou zítra.

A to je z dnešku vše. Nezdá se to, ale patky vzaly docela dost času. Zítra dorazí bagr, začnou rozhrnovat a hutnit štěrk a pustí se i do obrubníků za domem.

Zůstaňte na příjmu, zítra pokračujem 😉

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tomas_iw
7 years ago

Ahoj, nebudeš musieť pri takomto vyspádovaní dlažby riešiť nejaké dodatočné odvodnenie pri dome?

PCA
Guest
PCA
7 years ago

Mám také HS portál a fr.okno-fix vedle sebe (+fr.okna v patře) a už při zaměření jsme probírali co s čím a jak má lícovat a to nejen horizontálně, ale i vertikálně (jak má hrana posuvné části HS portálu lícovat s fr.oknem v patře). Tenkrát jsem nechápal, proč to tak řeší a došlo mi to až teď. Rám fixu je skutečně vyšší s připravenou drážkou pro doražení terasy ve stejné výšce jako HS portál. Mám ale dřevo, je možné že u dřevohliníku je to technologicky složitější.

vlne
7 years ago

Nemáš pro zvědavé kus vákresu s pergolou? Zajímá mě tvar/provedení/materiály. Vypadá to, že bude přes roh domu, mám to mít taky tak, alevůbec nevím, jak to naprojektovat, abych taky řešil ty patky. Díky.

vlne
7 years ago
Reply to  L

Tak to asi budu řešit podobně s výhledem do budoucna. 🙂
Máme dřevo ve stávajícím domě a rozhodli, že v novém nechceme nic natírat a vše by mělo být maximálně bezůdržbové. Taky bychom asi šli cestou kovu.

Václav
Guest
Václav
7 years ago
Reply to  L

Zdravím, bratranec je umělecký kovář a mimo jiné dělá i pergoly. Jsou z jeklu a cenově to vychází mezi dřevěnou a hliníkovou. Na stránkách http://www.kovarstvi-uher.cz je bohužel nemá zveřejněné, ale pokud mu napíšete, tak určitě nějaké fotky pošle.

Jan Vintr
Guest
Jan Vintr
5 years ago

Dobrý den,

problém bude hlavně v projektantovi, protože zřejmě nezpracoval detaily osazení oken. Z těch by bylo zřejmé, že jediné správné řešení je zapustit fixy a fr. okna alphawin cca 20mm pod úroveň podlahy a u fr. okna použít nízký práh a ne klasický parapetní profil. Pak by byla dlažba v exterieru v rovině s podlahou v domě. Při průchodu přes HS portál by nebyla na podlaze žádná překážka a při průchodu fr. oknem by zůstal nízký hliníkový práh cca 30mm vysoký. V každém případě je pak nutné myslet na odvodnění okolo domu, buď odvodnění žlábkem podél oken, nebo propustným povrchem, dlažba nebo dřevěná terasa na terčích. Spádování dlažby bez terčů rozhodně není správné řešení (kde máte ukončenou hydroizolaci?). A upozorňuji, že musí být zajištěný rovněž odvod kondenzace z otvorů v rámu oken spodními otvory.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x