X
Ready for anhydrid

Ready for anhydrid

Tak jsme to zvládli. Jsme připraveni na zítřejší lití a vše se stihlo i docela v klidu ;-).

2016-05-22 13.53.47

V neděli jsme v klidu dodělali polystyreny ve špajzu.

2016-05-22 13.53.35

Byl to trochu opruz, ale nakonec se povedlo postupně vyřezat a obložit i trubky zemního registru. Taková malá rukodělná dílnička “šikovné ruce” ;-).

2016-05-22 15.09.06

Když byl špajz hotový, pustili sme se do zastínění velkých oken a HS portálů. Podlaha by během schnutí neměla být vystavena příliš mnoho slunci, takže jsme okna přelepili fólií.

2016-05-22 15.09.41

Původně jsme chtěli přelepit všechny, ale malá okna prý nevadí. Takže jen velká okna, francouzské dveře a HS portály.

2016-05-23 15.16.52

Během dneška vodáci doladili celé dolní patro, nainstalovali fólie a podlahové topení. Zároveň v technické místnosti nainstalovali podlahový rozvaděč pro dolní patro (ten horní bude v SDK stěně, takže se bude instalovat až později).

2016-05-23 15.17.22

K podlahovému rozvaděči se váže veselá historka, kdy jsme ráno dorazili na stavbu (protože měl dorazit bagr, ale zase nic…. Prý snad ve středu) s tím, že dneska už máme volno, jen to zkouknem, protože jsme všechno zvládli o víkendu.

Bohužel, v okamžiku, kdy vodák položi otázku “kde máte ty kabely na ovládání ventilů”, bylo jasné, že zas tak moc hotovo nemáme ;-). Narychlo jsme museli natahat další 3CAT kabely do horního rozvaděče a další 3CAT kabely do dolního rozvaděče.

Kromě CAT kabelů do rozvaděče jsme bohužel zapoměli (ale I. si vzpoměla) ještě na jedny důležité kabely. A to ty venkovní :-). Tak nějak sem to pořád bral, že mám připravené husí krky a že to vyvedu ven až později. Ale nějak jsem už nevzal v potaz, že vlastně pak už bude hotová podlaha a bude se to muset vést zbytečně nad podlahou, včetně hlavního přívodního kabelu do domu.

2016-05-23 16.15.28

Takže se nedalo nic dělat a začali jsme tahat i to. Do domu jsme protáhli hlavní přívodní kabel a kabel na HDO signál, dál pak ještě elektřinu před dům, elektřinu do brány a 3 CAT kabely k bráně na ovládání brány, zvonku, intercomu a trochu do rezervy ;-).

2016-05-23 16.16.15

Když byly kabely venku z domu, zbývalo je ještě protáhnout chráničkou k bráně. To byla docela výzva. Nejprve bylo potřeba protáhnout provázek. Na to jsme použili fintu s vysavačem. Na konec provázku jsme uvázali kousek papírku a provázek vysáli :-).

2016-05-23 16.15.48

Když prošel provázek na druhou stranu, pořádně jsem ho omotal a provázal skrz svazek kabelů a celé napevno slepil stříbrnou lepící páskou (kde bychom byli bez izolepy 😉 ). Pak už stačilo kabel postupně na jedné straně strkat do chráničky a na druhé straně tahat za provázek.

2016-05-23 16.16.18

V jednom se to dělalo sice trochu blbě, ale dalo se. Doporučuju dělat určitě ve dvou+ ;-). Bohužel tyhle kabely byly ty snazší. Dále bylo potřeba protáhnout hlavní přívodní kabel do domu. Zkusil jsem ho do chráničky všemožně zasunout, ale neprolezl ani první zatáčkou. Byl příšerně tvrdý a neohebný.

Nakonec se ale zadařilo, i když teda s vypětím sil nejen mých, ale i vodáků. Nejprve jsem protáhl provázek, pomocí  něj pak vázací drát 1mm široký (tzn fakt tlustou potvoru). K vázacímu drátu jsem pak opravdu poctivě přidělal jak přívodní kabel, tak HDO kabel. Nejprve kabely k sobě, pak vázací drát skrz oba kabely, obtočit a pořádně utáhnout a pak znova stříbrná lepící páska.

Toto celé jsme pak za pomocí vodáků procpali tak, že jsme celou chráničku vystříkali pomocí maziva REMS Special (celou chráničku vystříkáte tak, že na jedné straně stříkáte, zatímco na druhé straně běží naplno vysavač 😉 ).

2016-05-23 17.48.48

Když bylo promazáno, vodák stál na našem plotu, namotával vázací drát na sikovky a tahal za pomoci jeho asistenta k sobě, zatímco já rval drát, co mi síly stačily, do chráničky na druhém konci. Byl to fakt boj, více než půl hodiny hlasitého utrpení, ale nakonec se povedlo.

Dělat to příště, natáhnu tuhle chráničku rovnou s kabelem uvnitř. Protože jsem fakt čekal, že budu muset chráničku odkopat a kabel posouvat nějak postupně. Bohužel ještě zbývá protáhnout kabel do rozvaděče EONu, ale to jsem si už nechal na jindy ;-).

Zítra od 7:30 vylíváme anhydrid. Snad je vše připraveno a vše dopadne dobře. Pak budeme mít fázi schnutí, během které ale můžeme dodělat vodu, začít řešit záchody, sprcháče a taky se blíží instalace rekuperace, což bude taky fajn výzva 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x