Vylívání stropů aneb co je betonopád

Vylívání stropů aneb co je betonopád

Včerejší den jsme začali ještě trošku dřív, než obvykle, abychom byli na pozemku s prvními ranními paprsky. Věděli jsme totiž, že v jednu hodinu má přijet mix s betonem a že na nás čeká ještě spousta práce. Ani ve snu nás ale nenapadlo, že budeme dodělávat bednění ještě v okamžiku, kdy už bude pumpa na pozemku 🙂 Ale hezky popořadě. Začali jsme tím, že jsme dokončili armovací koše a spojili je s monsterkošem nad překladem v obýváku.

2015-08-28 08.39.22

Pak jsme položili zbývající kari sítě a ty svázali k sobě a k nosníkům. Bohužel jsme zjistili, že předchozí den brigádníci opět nezklamali a práci odflákli, takže bylo potřeba sítě dovázat i po nich. Pak jsme se pustili do zalepování všech děr v cihlách a všech škvírách expanzní pěnou.

Mezitím zedník dodělával podbednění v místech, kam se nedaly dát miako vložky a zůstaly tam díry mezi nosníky. Dorazil taky náš projektant, který obložil komín izolační vatou a připravil prostupy na kanalizaci a na instalační šachtu, kudy povede vzduchotechnika.

2015-08-28 13.48.19

To už byli na pozemku i brigádníci, kteří pomáhali s tím, co bylo potřeba. Jeden kropil miako vložky, aby při betonování nevytáhly z betonu vodu a ten nepopraskaly, druhý ze stropu odnášel všechen zbylý materiál a nářadí.

Do toho nám navíc zavolal dopravce, že jsme si jako asi před týdnem objednali nějaký polystyren a že je jako na cestě a že tam jako za hodinu bude. To se nám vůbec ale vůbec nelíbilo, protože zaprvé jsme měli plné ruce práce a zadruhé měl v tu dobu přijet mix s pumpou. Takže my jakože né, že to má dovézt jindy, nebo že bude čekat, až dobetonujeme. A to on jakože taky né, že má ještě někam jet a že to neodveze a že to teda budem muset udělat. Naštěstí přijel dřív a polystyren jsme proto stihli v té hoňce složit na pozemku.

2015-08-28 14.13.09

Ve 12.45 jsme ale pořád neměli hotové bednění kolem velkých překladů v kanclu a obýváku, bednění kolem schodů a taky zbývala spousta menších otvorů, které se musely ještě obednit, zabednit nebo podbednit, protože expanzní pěna by je neudržela.

2015-08-28 18.46.31

Zavolali jsme proto do betonárky a zaměstnanec na dispečinku nám sice ne úplně ochotně, ale nakonec stejně mix o hodinu posunul. Bohužel ještě ani pak nebylo vše hotovo, pumpa už ale nešla odložit (slovy dispečera protože by ho ten řidič zabil) a tak dorazila k nám na pozemek.

2015-08-28 14.13.12

L proto zvolil klasickou zdržovací taktiku a šel na pokec za řidičem. Tím jsme získali dalších dvacet minut k dobru, než řidič zavolal mix s betonem. Ten, jakmile dorazil, absolvoval s L stejný rozhovor, čímž se nám povedlo dobednit i poslední menší díry a mohlo se začít betonovat. Pustili jsme proto pumpu a udělali kontrolní hromádku, abychom zkontrolovali hustotu.

2015-08-28 14.40.31

Potom, co řidič beton ještě trošku naředil, se šlo už naostro a začala se vylívat pracovna. Vše šlo jako na drátkách a začali jsme vylívat první velký překlad, než začal zezdola brigádník hulákat jak na lesy,  že stop, že to ruplo.

2015-08-28 14.49.16

A tak milé děti vznikl náš první betonopád 🙂 Jedna boční deska to vzdala a pustila nám do kanclu vše, co měla držet.

2015-08-28 14.49.21

Kluci s pumpou se proto přesunuli do jiných míst a zedník se pustil do opravování. Dostal ale k ruce helfra, který se ve stresu stal méně bystrým, a tekl tak nejen beton, ale i zedník. Desku dal na původní místo a vše zapřel nařezanýma latěma, což se asi mělo udělat už před betonováním, ale bohužel se to jaksi nestihlo a tak to bylo zapomenuto. Jakmile opravil první překlad, šel se rovnou pustit do toho většího v obýváku, protože tam byl úplně stejný problém a další betonopád jsme vidět nechtěli. Tady foto celé konstrukce překladu zespodu.

2015-08-28 18.46.49

V průběhu oprav bylo potřeba ještě zajistit některé osb desky v podbednění, protože ty váhu betonu úplně nedávaly a vypadaly, že se propadnou až do samého pekla.

2015-08-28 18.46.11

Zedník tak měl dost honičku a postupem času se stal alergickým na své jméno, protože jeho vyslovení, respektive zařvání, zpravidla značilo jenom další průser. Třeba když nám povolilo bednění nad schodištěm a bylo potřeba dodělat vzpěry.

2015-08-28 18.47.09

Nebo další, když se začal betonovat překlad v obýváku a spolu s ním i nosný sloup mezi okny. Beton ve sloupu bylo totiž potřeba vibrovat tímto mazlíkem.

2015-08-29 13.37.19

Jakmile se ale do sloupu vibrátor vložil, aby beton zatekl až na dno, uvolnil se bednící šál mezi plechovým bedněním a překladem a spustil se tentokrát o něco menší, ale neméně úchvatný betonopád směrem do obýváku.

Zedník tedy opět uslyšel svoje jméno a rychle šál zajistil několika trámky, takže se nám povedlo eliminovat množství vytékaného betonu jen na menší než velké množství. Nad tím jsme prostě mávli rukou a vibrovali, co to dalo. Pak už se jen v poklidu dobetonoval překlad a poslední roh, ta trocha betonu, co ještě protekla pod bedněním, už nikoho nevzrušila a zazvonil zvonec a adrenalinu byl konec.

2015-08-28 16.16.05-2

Brigádníci pak museli uklidit hromady a hromádky betonu (ale zas tak moc toho nebylo, odhadem tak maximálně půl kubíku celkem), které nám v baráku vznikly, a trošku očistili prostor kolem základů. Zedník ostříkal kovové bednění kolem nosného sloupu wapkou, protože plech nebyl pod nánosem betonu skoro vidět a v půjčovně by nám ho zpátky asi nevzali.

My jsme zatím prošli místnosti a našli 3 prasklé miako vložky, které hrozily zřícením. Projektant nakonec rozhodl, že se na ně nemáme radši ani dívat, natož se je pak snažit podepřít a vyrovnat. Podle nás si ani on v tom okamžiku nebyl jistý, jestli vydrží, nebo se propadnou a spustí další betonokalypsu 🙂

2015-08-28 18.45.22

Dnes už ale můžeme s jistotou říct, že vydržely a strop je zdá se vcelku. Deska nám při vysychání trošku popraskala a při kropení v jednom místě trochu kape voda, ale nevypadá to na žádný extra problém.

2015-08-29 16.54.34

Tady je video z vylívání desky:

Další psychoetapa je tedy za náma a v pondělí se můžeme vrhnout na založení rohu druhého a naštěstí posledního patra.

A co jsme si z toho odnesli pro příště?

  • Před betonováním je potřeba vše pořádně zajistit, vzepřít a třikrát zkontrolovat.
  • Podbednění pod většíma dírama se nesmí dělat z OSB desek, protože ty váhu betonu neunesou.
  • Možná dát příště zedníkovi ještě den k dobru ;-). Ale zase bychom ztratili víkend přes který to už tuhne.
  • A především to, že už nikdy nikdy nikdy nic podobného dělat nebudeme, protože tohle je náš první a zároveň poslední barák, který stavíme 🙂

Tady ještě video z dnešního kropení a na konci taky nové umístění foťáku 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x