X
Poptávkový týden

Poptávkový týden

Celý tenhle týden se nesl v duchu zjišťování, shánění, poptávání a nákupu věcí. Ve finále to zabralo docela dost času, ale na druhou stranu se to určitě vyplatilo/vyplatí.

Naše prapůvodní představa byla, že si necháme dům postavit. Něco si vybereme nebo nakreslíme, dáme to firmě a ideálně za 3 měsíce se nastěhujeme. No, bylo to dost naivní ;-). Když jsme pak začali pročítat kde co, tak jsme od stavby na klíč upustili nejen z důvodu finančního, ale i kvalitativního. Po všech referencích to nevypadalo, že jedna firma ručící za vše = kvalitní bydlení. Druhý, neméně důležitý aspekt byla cena, kdy cena na klíč může být až o 100% dražší než svépomocná stavba.

Tak jsme se přepnuli do režimu, že svépomocně si to poptáme po kusech. Deska zvlášť, hrubá zvlášť, vnitřek zvlášť. A tím už to přece už není na klíč, ale sami si to poptáme a proto to bude levný. S tímto pocitem jsme si vystačili do cca měsíce zpět až do konzultací s projektantem, kdy jsme začal nabývat pocitu, že poptat celou desku zvlášť = mít ji na klíč = mít ji drahou. Ale neřešili jsme to, nebyl čas a nebylo to ještě úplně aktuální.

Tohle pondělí se ale čas už nachýlil. Stavební ohláška nám leží na stavebním úřadě, čistě teoreticky by to mělo být za 2 týdny hotové (čistě prakticky si myslíme, že budeme rádi tak za měsíc a půl). Ať tak či tak, je pomalu na čase začít desku řešit, abychom se pak třeba nedejbože nedostali do situace, že nás stavební úřad překvapí jejich briskní odezvou a povolením a my nebudeme ready.

Začal jsem tedy sepisovat, co vlastně chceme, celý den jsem věnoval studii projekt, materiálů a postupům a projektantovi psal emaily se zvídavými dotazy. Každý email měl většinou tak deset+ dotazů na vše možné kolem stavby. Tady musím pochválit našeho projektanta, protože vždycky všechno zodpověděl a vysvětlil. Občas přidal i komentář, že například stavba základové desky není exaktní raketová věda ale naopak něco, co zvládne udělat i člověk se základním vzděláním :-).

Desku jsem teda rozpitval, všechno sepsal a poslal poptávku (na realizaci kompletní základové desky) řadě firem spolu s poptávkovými servery. Jako první jsem chtěl zkusit poptat kompletní realizaci desky, kolik by to teda tak stálo. No, pár firem se mi ozvalo a to už jsme věděli, že tudy cesta nepovede. Máme zatím nabídky tři nebo čtyři a všechny se pohybují od 270.000 – 350.000 a to tuším ještě bez dph. Docela ranec.

Vzal jsem teda svůj rozpis všeho a šel na to od lesa. Poptal a pozjistil jsem výkopové práce, nechal několika firmama nacenit veškerý potřebný materiál, pozjistil, co přesně vlastně stavba desky obnáší, a začal počítat na kolik nás to vyjde, když to takhle rozložíme.

Rozdíl je dost brutální. Co se týká materiálu, tak za ten dáme cca 120.000 s dph. K tomu výkopové práce, které by měly vyjít na cca 10.000 kč. A pak už jen zbývá parta zedníku, co tam postaví to ztracené bednění. To není žádná věda a zvládneme to přinejhoršim sami. Takže suma sumárum 150.000 s dph včetně rezervy.

Takže je rozhodunto, holt tomu věnujem o něco víc času, ale zase na tom ušetříme a budeme mít jistotu, že je to udělaný pořádně a nečeká nás tam nějaká časovaná bomba. Za cca měsíc by to mělo být hotovo a 200.000 kč ušetřených za měsíc  v žádném případě kontinuelní) práce se podle mne vyplatí.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x