X
Beton

Beton

Jedna z věcí, kterou jsem tento týden řešil, byl beton. Chtělo to trochu času, ale už se docela orientuju v typech betonu, v jejich pevnostních třídách, velikosti frakce, tekutosti a podobně :).

Co na tom bylo asi nejzajímavější, tak nikdy nekupovat beton podle oficiálních ceníků firem. Většina firem měla v ceníku cenu cca 1900-2000 kč/m3. Protože jsem ale ze začátku přesně nevěděl, jaký beton potřebuju, poslal nebo obvolal jsem obchodníky v betonárkách. Řekl jsem jim parametry betonu z projektu, množství a na kterou část desky je potřeba.

Už jen tím, že jsem se zeptal na ceny, mi začali nabízet cenu lepší než mají v ceníku. Tak sem přidal argument, že oslovuju všechny betonárky v okolí a šlo se s cenou ještě o něco dolu ;-). Nakonec jsem se dostal na cenu cca 1400-1500 kč/m3. Jelikož betonu potřebujeme 45m3 celkem (v různých parametrech, ale to je celkem jedno), znamená to ušetřených +/- 22.000 kč.

Co ovšem byl doslova šok bylo provnání nabídnuté ceny betonárkou s nabídkou od stavebních firem. Firmy dostaly slepý rozpočet, kde měly uvést cenu práce za jednotlivé úkony a cenu materiálu. Takže v případě základovky tam byly položky s cenou betonu a pak položky za práci, kdy se s tímto betonem manipulovalo. A teď si uděláme takovou mini tipovací soutěž.

Cena nabídnutého betonu od firem byla:

a) Výrazně nižší než cena, kterou mi nabídla betonárka jakožto maloodběrateli, protože stavební firma staví velké množství domů a základových desek, odebírá velké množství betonu a proto má mnohem lepší ceny….. NENE
b) Cenu srovnatelnou s cenou, kterou mi nabídla betonárka, protože betonárka dává stejné ceny všem co si o cenu řeknou…. NENE
c) Cenu z ceníku betonárek, která je sice o něco dražší než se dá sehnat přes obchoďáky, ale holt to trošku natáhnou aby vydělali…. NENENE
d) Cenu malinko vyšší než oficiální cenu z ceníku, protože je to stavební firma a chce vydělat něco víc…. pořad NENE.
e) Cenu za beton napáli o 1000kč na m3 oproti ceně, kterou mi betonárka nabídla, protože stavební firmy jsou šmejdi zelený co si z lidí dělají oslíčka otřes se… ANO ANO.

Je to dost smutné, že? Naúčtují si 50.000 za práci s betonem a pak ještě nastřelí cenu betonu tak, že vydělají dalších 50.000 (a to minimálně, jeslti mají lepší slevy tak ještě víc). No, a pokud se takto chovají s betonem, kde si člověk může cenu dokonce i ověřit, tak jak se pak asi budou chovat s ostatníma cenama.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x