X
Hypotéka v KB, aneb nechci slevu zadarmo

Hypotéka v KB, aneb nechci slevu zadarmo

Po doložení všech potřebných dokladů odhadce z KB dokončil odhad ceny naší nemovitosti. Opět si nemůžeme odpustit drobný úšklebek nad naceněním, kdy je všem stranám jasné, že tržní hodnota baráku s pozemkem je vyšší, přesto je cena stanovena tak, aby na tom KB a její partneři vydělali.

Stejně jsme se ale s cenou dostali o 200 tis. výše než v minulém odhadu. Sčítejte s námi, tentokrát tedy hodnota pozemku stanovena na 1 mil, cena výstavby uznána 4,5 mil (tzv. reprodukční hodnota), celková hodnota nemovitosti, 4,9 mil 🙂 Chápeme, že zastavěním se pozemek znehodnotí, ale že se jeho cena sníží o 600 tisíc? No nic no, co už 🙂

KB nabízí výši úvěru až 85%, s našimi příjmy jsme se nakonec dostali na výši úvěru 4 miliony při úroku 1,69% a fixací na 7 let. Nicméně pro získání těchto podmínek je nutné ještě uzavřít pojištění neschopnosti splácet, které stojí 1 tis Kč měsíčně a platí se hned od podpisu smlouvy, nikoli až po získání stavebního povolení a s prvním čerpáním. A v tom je právě trošku háček. Za prvé, pokud bychom tuto částku vzali jako úrok, ten potom vzroste na 2,2%. A za druhé, pokud se stavební povolení potáhne, v extrému můžeme třeba rok platit pojištění bez jakékoli vyčerpané částky. A to se nám nezdá úplně OK.

Navíc, jelikož jsme oba podnikatelé a ušlou mzdu nám tím pádem pojišťovna v případě ztráty zaměstnání nevyplatí, pojištění nám bude krýt pouze těžké trvalé následky a smrt. A i v těchto případech se pojišťovny do vyplácení zrovna nehrnou, naopak je to prý velmi nepříjemný a zdlouhavý proces.

Budeme tedy doufat, že tyto události se nám vyhnou, nepodlehneme nátlaku obchodníků se strachem a pojištění vynecháme. Tím se nám sice úrok zvedne na 1,89%, přesto ale za dobu fixace ušetříme 50 tisíc.

Další podmínka KB je uzavřít pojištění nemovitosti. To se platí od začátku stavby a rovněž od začátku z celé reprodukční hodnoty, nikoli z aktuální reálné. Další klička, která už ale aspoň nestojí tak moc. Roční pojistné domu bude stát kolem 3,5 tisíce. Zahrnuje ovšem pouze požár, živelnou katastrofu a pád letadla nebo meteoritu na náš pozemek. No uff, hned se člověk cítí bezpečněji 🙂 Pojištění domácnosti proti vykradení pak je nečekaně potřeba uzavřít samostatně a za další peníze.

Nyní jsme tedy složili na účet rozdíl mezi hypotékou a reprodukční hodnotou nemovitosti, čímž jsme prokázali, že máme finance na celou výstavbu 🙂 (Něco jsme měli, něco nám půjčil kamarád a peníze mu půjdou obratem zpět.) Teď už pouze čekáme na to, až nám nějaká hlava pomazaná v KB schválí konečnou podobu hypotéky, což by se mělo stát v několika příštích dnech.

A pak už přijde hluboký nádech a asi konečně podpis smlouvy o hypotečním úvěru…

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x