Bankovní účet – pokračování

Bankovní účet – pokračování


Máme za sebou další týden a rád bych se podělil o naše nové zkušenost se zakládáním USA společnosti. Tentokrát to bude o založení bankovního účtu. Dalo by se říct, že ze všech kroků, které je potřeba provést při zakládání firmy, je pro nás tento zatím nejvíc obtížný a frustrující.

Tak, jak jde v Americe všechno snadno po internetu nebo telefonu, tak založení účtu nejde vůbec. Naše snažení (tenkrát ještě naplněné optimismem) začalo u Americké pobočky firmy CitiBank. Konkrétně u pana Roberta Arnala. Kontakt na něj jsme dostali ze stránek Johnovy firmy IncParadise. Ze začátku šlo vše dobře. Poslali jsme email s žádostí o založení účtu, kde jsme popsali, co a jak bychom potřebovali a jaký typ účtu jsme si vybrali.

Poté, co se pan Robert Arnal vrátil z dovolené, nás kontaktoval mailem, že se mu máme telefonicky ozvat. Den na to jsme mu volali, bohužel jsme ho nezastihli a tak jsme ho emailem požádali o přesnou dobu, kdy mu máme zavolat. On sám nás ještě ten den zkusil kontaktovat, bohužel v tu dobu jsme už nebyli online, a proto nám zanechal na telefonu vzkaz. Stále vypadalo vše ok. Bohužel od té doby jsme jej nezastihli. Zkoušeli jsme mu psát znovu email i nechat vzkaz na záznamníku. Bohužel bez úspěchu. Volali jsme i jeho podřízeným, které uvedl na svém záznamníku. Ti nám řekli, že pan Arnal je momentálně zaneprázdněn, ale určitě se ozve. Neozval.

Nevíme, jestli jsme ho vyplašili nějakou špatnou formulací v emailu nebo na záznamníku, nebo jestli nám jen nedokázal pomoct a aby nás neurazil, raději se nám výhýbá. To se už asi nedozvíme. Toto naše snažení trvalo cca 3 týdny, vždy jsme měli dva až tři dny rozestup mezi kontaktem, abychom na něj příliš netlačili (jedna z pouček z Johnova blogu).

Mezitím jsme zkusili kontaktovat i jiné banky, například Nevada State Bank, Bank of America a Chase Bank. Z některých se nám ozvali a omluvili, že založení na dálku není možné, z některých se nám ani neozvali. V tu chvíli jsme začali tušit, že založení účtu bude výzva.

Do včerejška jsme měli v rukávu stále schované jedno eso, a tím bylo Company Secretary Johnovy firmy IncParadise (český popis služby zde). Kontaktovali jsme tedy slečnu Rochelle, která nám asistovala se založením naší firmy, že bychom rádi využili jejich služeb a nechali si účet založit skrze ně. Bohužel, její odpověď nás příliš nepotěšila. Účet za nás založit nemohou, jen nám můžou poskytnout telefonický kontakt na další banku, a to Wells Fargo. Jelikož si nejsme jisti, zda jsme pana Roberta ze CitiBank nevystrašili naší angličtinou nebo naší bankovní terminologií, raději jsme zatím volání do další banky odložili.

Posledním naším záchytným bodem byl John sám. Zkusil jsme ho kontaktovat, jestli nejde založení banky provést nějakou další cestou, případně jestli existují další možnosti. Po zhruba hodině jsme dostali odpověd i s nabídkou probrání možností přes Skype. John nám potvrdil, že většina bank v USA je nyní velmi paranoidních a zakládání účtu je občas výzva i pro samotné USA občany. Díky konzultaci s Johnem jsme došli k tomu, že nejlepší na založení USA účtu je prostě do USA jet. Druhou možností, která Johna při našem rozhovoru napadla je založit si účet v Čechách, případně využít nějaký stávající CZ účet. Přiznám se, že do té doby mě tahle alternativa vůbec nenapadla, přitom to zní geniálně jednoduše.

Dnes jsme proto oslovili ČSOB, CitiBank a HSBC. Výsledek nás velmi mile překvapil a vypadá to, že náš problém bude elegantně vyřešen.

Pro založení účtu v ČSOB je zapotřebí originální zakládací listina společnosti, úřední překlad této listiny a apostila firmy. Spousta dokladů, ale říkali jsme si: Lepší něco, než nic. Poté jsme kontaktovali českou CitiBank a HSBC. Obě společnosti nám nabídly stejnou službu, a to možnost založení účtu nejen v České Republice, ale také založení Amerického účtu!.

To mne velmi nadchlo, že i česká pobočka CitiBank je natolik pružná, že nám dokáže toto založení zařídit. Celý trik spočívá v tom, že si u nich založí moje česká firma účet, tím budu já i CZ firma ověřená. Na základě toho nám pak česká pobočka banky dokáže zařídit založení účtu amerického. Prosté a jednoduché, jsem opravdu velmi nadšený. Momentálně mi v emailu leží od každé z bank formulář, který je potřeba vyplnit a na základě kterého budu mít příští týden s bankéři schůzku. Uvidíme jak vše půjde, ale rozhodně mne to zase naplnilo trochou optimismu.

Závěrem chci ještě jednou poděkovat Johnovi za jeho včerejší konzultaci a hlavně jeho čas. O to víc si toho vážím poté, co jsem se dnes na jeho blogu dočetl, že mu žádostí o pomoc chodí tisíce a maily už ani nestíhá číst.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
martin
Guest
12 years ago

Tak o tomhle s českými bankami jsem věděl, už jsem to tu chtěl napsat do komentářů, když jsem se dočetl v půlce článku, že vám to taky nabídli. Ono založit vzdáleně účet v bance prostě nejde proto, že potřebují ověřit originály osobních dokladů.

Jinak CitiBank se píše s měkkým i, i když city se samozřejmě jinak píše s y. Ten název banky mě úplně praštil do očí.

Dan
Guest
Dan
12 years ago
Reply to  L

Ahoj, pro vaši činnost opravdu potřebujete mít firmu v usa? Omlouvám se, jestli někde na webu popisujete důvod, proč zakládáte firmu v usa, když tak mě jen odkažte. Ale nechápu jaké to má výhody mit v usa firmu, vzdyt ten zisk budete cerpat jen jednou rocne jako dividendy, ne? Děkuji za info

D.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x