X
Máme Tax ID

Máme Tax ID

Dalším důležitým milníkem tohoto týdne bylo získání Tax ID. Jak jsem psal v předešlém příspěvku, v pondělí jsme získali poštovní adresu, a tak jsme se mohli vrhnout na vyřizování TaxID, kde je adresa vyžadována.

Ačkoli to ze začátku s Tax ID vypadalo jako celkem neřešitelný problém, všechno nakonec proběhlo docela snadno. Jak už jsme psali v tomto předchozím článku, pro získání Tax ID je potřeba buď SSN, ITIN nebo zavolat telefonicky.

Volili jsme poslední uvedenou možnost. Stáhli jsme si a dopředu si vyplnili potřebný SS-4 formulář a díky Johnovi získali telefonní číslo kam si pro registraci zavolat (1-267-941-1099). Poučeni minulým pokusem, kdy jsme na toto číslo volali 30 minut a nikdo nám to nezvedl, zjistili jsme si, kdy IRS otvírá a volali hned od začátku pracovní doby.

Když nám i tentokrát po 30ti minutách stále hrála v kanceláři hudba z automatického telefonního systému IRS, chtěli jsme to vzdát a zkusit formulář odfaxovat. Nakonec jsme to ještě 10 minut nechali zvonit a na druhém konci se nám ozval ochotný pracovník úřadu.

Když jsme si ujasnili, že skutečně jako cizinci můžeme tuto službu využít a že skutečně není potřeba SSN nebo ITIN, dali jsme se do vyplňování. Zaměstnanec IRS se nás postupně ptal na většinu otázek co jsou ve formuláři, maximálně občas nějakou přeskočil.

Jediným zádrhelem byla jedna z otázek, u které jsme ani při druhém zeptání se nepochopili o co jde. Ale asi to nebylo nic důležitého, pán ochotně otázku přeskočil a jelo se dál ;-). Nakonec nám nadiktoval naše daňové číslo, to jsme mu zopakovali a vše bylo hotovo. Hovor maximálně 10 minut, spíš méně.

Na závěr si dovolím ještě několik doporučení vyřizování IRS.

Zaprvé, určitě si formulář dopředu stáhněte spolu s manuálem, jak jej vyplnit. Občas jsou některé kolonky lehce nejednoznačné (zda vyplnit jméno Vaše nebo firmy, zda tam má být U.S. adresa nebo adresa majitele atd.). Formulář si pak v klidu vyplňte a až pak volejte.

Druhá poznámka je k telefonnímu číslu. Když už na IRS voláte, je lepší mít vyřízenou pevnou U.S. linku. Hned jak se dovoláte, tak první otázka operátora je, jaký je Váš telefon pro případ, že by se spojení přerušilo a on Vám tak mohl zavolat zpět. Toto jsme neměli, protože jsme zatím volali jen přes běžný Skype, kde telefonní číslo v základu není. Operátor nějak nedokázal pochopit, že číslo prostě nemáme a tak jsme mu nadiktovali alespoň číslo našeho českého mobilu.

Třetí poznámka je k volání jako takovému. Když budete volat, počítejte s tím, že minimálně 40 minut Vám hovor díky čekání trvat bude. Rezervujte si na to dostatečné množství času, ať nemusíte třeba po půl hodině, kdy už jste skoro na řadě, hovor přerušit a příště čekat znovu. Krom toho si zvolte i vhodného operátora, aby Vás to nezruinovalo ;-). My jsme doteď využívali základní Skype volání a do budoucna po dohledání všech VoIP U.S. firem a jejich nabídek u něj i zůstaneme. Jen si připlatíme za Nevadské telefonní číslo, takže nám bude možné volat i zpět.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x