Forum
Navážu na toto téma ať neotevírám nové vlákno. Mám dům postavený v roku 2018 z VPC od KMbeta. Po 2-3 letech se mi začali dělat obrysy cihel na příčkách 11,5cm a nyní jsem si všiml, že mám už i nějaké obrysy cihel na stěnách nosných tedy 17,5cm. Zaznamenali jste to také?
Ano, měl jsem velmi podobný problém: časem se začaly objevovat obrysy zdiva na příčkách a později i na nosných stěnách. V mém případě to souviselo s rozdílnou tepelnou vodivostí cihel a spár a s finální povrchovou úpravou. Částečně jsem to vyřešil přidáním vyrovnávací vrstvy omítky a novým nátěrem kvalitní barvou, zároveň jsem zlepšil větrání a kontrolu vlhkosti, úplně to nezmizelo, ale je to výrazně méně viditelné.
Ahoj, svislé praskliny pod okny (tzv. parapetní trhliny) jsou u novostaveb z broušených cihel poměrně běžné, protože se tam koncentruje napětí, ale to zatékání k základům je varovný signál. Pokud voda několikrát podemlela základovou spáru v jílovitém podloží, mohl se jíl lokálně rozbřednout a dům si prostě sedá víc, než by měl.
Zkuste na praskliny nalepit sádrové terče nebo papírové pásky – pokud do měsíce prasknou, dům stále pracuje a je čas volat statika, aby vyloučil poruchu základů kvůli té vodě.