Forum
@blax nad tim "rozstrikem" vody za zvlhcovac jsem taky premyslel. Zatim mam v planu mensi vyspadovani kousku patere a rozbozovace (ktery je za zvlhcovacem). U sebe vidim nejvetsi problem v tom, ze rozbocovac je z pozinku. Takze proste za par mesicu/let uvidim, jestli tomu ta voda moc neskodi.
tady je ten zasadni problem, aby to dobre fungovalo tak velkou kazetu musis oplachovat velkym mnozstvim vody aby si ji propral - cca okolo 7m3 za mesic nebo ti to vydrzi jenom par mesicu a kazeta se ti zalepi.
Dalsi problem je ze bude mit velmi malou rychlost proudeni, tlakova ztrata je jedna a rychlost proudeni vzduchu je druha, nejsem vzduchar, ale tusim ze nekde bylo psane ze nema klesnout pod 3 az 4 m/s - pri male rychlosti bude malej odpar a tim padem i mala ucinost
sam mam EVAP a po 3 letech to ma spoustu nevyhod - takze chci prejit na neco lepsiho, puvodne jsem myslel ze tvoje reseni bude OK, ale ted cim dal vic uvazuji nad parnim
energeticky to vyjde +- stejne - pac EVAP energie zere a vzduch jde studenej, parni ma daleko vetsi ucinost a daleko mensi spotrebu vody a pri cene vody 140kc/m3 uz ten EVAP nevychazi vubec dobre (ano vim ze teplo se dá dodat do místnosti s COP 3 pokud je čerpadlo a že parni zvlhčovač pojede s COP 1, ale i tak to vychází výhodněji než technologie EVAP)
Co presne myslis tim, ze se zalepi? Cim presne se zalepi? Ja mam v planu valit tam vodu pres reverzni osmozu.
pokud pres reverzni osmozu tak se nic nezalepi ale ta voda je priserne draha pac na jeden litr vody z reverni osmozy potrebujes asi 4l normalni vody a pak muzes mit i mensi oplach koukni se na toto video tam je presne popsana funkce evapu
Hmm, byl jsem rozhodnutej pro Evap, ale ta spotreba vody je docela brutalni. O tech parnich nevim nic, takze jdu neco nacist.
Btw. Dotahnout sem ten parni AprilAire tak diky doprave, clu a DPH jsi na minimalne 1300$.
@blax - tak i kdyby filtr vydrzel jen 1 zimu (max 4-5 mesicu), tak za cenu 12$ + doprava, clo a dph je to porad ok.
Spis ta spotreba vody.
@kudykam ty mas ten AprilAire uz v provozu. Mas predstavu jakou mas spotrebu vody? A o kolik % ti zvlhcovac zvlhcil vzduch?
Kdyz bylo venku 0°C meli jsme doma cca 25% vhkost. Takze ja potrebuji narust o cca 25%.
s tou osmoutickou vodou to neni spatnej napad, jenom se nesmi pouštět do odpadu, ale opařit - napadlo mě dát pod kazetu nadržku s vodou a čerpadlo a honit vodu v uzavřeným okruhu přes kazetu a jenom ji doplňovat do nádržky - jelikož se bude jednat o osmotickou vodu tak není potřeba odplavovat nečistoty, soli do odpadu (pak může být filtr třeba 10x10 palců) - možná je to blbost ale takto nepůjde voda přímo do odpadu a odpaří se - navíc filtr pak vydrží daleko déle - nebude se mít čím zalepit.
teoreticky by mohlo stačit čerpadlo kondenzátu a nějak vyřešit doplňovaní
nebo akvariní čerpadlo https://www.hornbach.cz/p/akvarijni-cerpadlo-sicce-micra-400-l-h/4241589/
Vše už sem psal na fóru. Běžel celou minulou sezónu a vlhkost byla ok. Spotřeba vody myslím v pohodě. Čísla si vyhledejte.
Cau,
nam se mezi svatkama narodil prcek a teprve vcera jsme dorazili z porodnice domu, takze nebylo moc casu.
@blaf objednavka jeste uzavrena neni, muzes se pridat.
@blax @xoor @vita_k prohlidl jsem ty zdroje co postoval blax a upravil jsem polozky, co budu objednavat pro sebe: jde o mensi filtr kvuli rychlosti proudeni vzduchu a tomu adekvatni kit a druha tryska.
Jeste nez to budu uzavirat, kouknete do googledocs, jestli svoji cast objednavky taky jeste nechcete zmenit.
Gratulace! 🙂
Ok. Podívám se na to.
Gratuluji 👍
Ahoj, jen takova patecni uvaha...
Oskar filtry jsou po mesici uz tvrde a ucinnost jde rapidne dolu. Asi je to vodou, na filtru jsou fleky, tak je pravidelne otacim aby byly stejnomerne vystaveny vode a vzduchu.
Vypada to tedy, ze to je vodou, ktera neni 100% cista, nekdy je mirne rezava.
Jde zvlhcovat destilovanou vodou?
Pak by filtr mohl vydrzet vyrazne dele, treba i celou sezonu.
V lete bude energie na destilovani habadej, uz jen sehnat nejakou kolonu a nadrz na uchovani destilky. cca 6-7l denne spotreba, to je 1,2m3 vody na sezonu. To nebude akce na odpoledne 😀
Podle mě je destilovaná voda ideální, to pak můžeš rovnou používat ultrazvuk. Mimochodem je rozdíl mezi technickou a pro laboratorní/potravinářské účely.
Je rozumné ji vyrábět a pak ji dlouho amatérsky skladovat?
Osobně bych v tomto případě volil raději reverzní osmózu a vyráběl demineralizovanou vodu.