Forum

Forum

Tip na vodoměr (k L...

Notifications
Clear all

Tip na vodoměr (k Loxone)

132 Posts
33 Users
6 Reactions
32.2 K Views
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

29ml/pulz, to bude vcelku rachot, tak aby si to mal cim snimat na druhej strane.

ReplyQuote
(@kynio)
Estimable Member

Posted by: @dusanmsk

29ml/pulz, to bude vcelku rachot, tak aby si to mal cim snimat na druhej strane.

tak samozřejmě to mám pro Loxone. Prosím doporuč mi co mám tedy objednat. Děkuju

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Ja neviem, zamyslime sa. 29ml/imp, to je 0.3 deci. Ked pustis v dome vsetko naplno, aky bude prietok? Pollitrovy pohar naplnim v kuchyni za nejakych 6 sec, takze dajme tomu 1 deci/sec. WC sa po splachnuti naplni za kolko, minutu? 100 deci/60 sec = 2 deci/sec. Ked pustis 2 wc a 2 vody v kuchyni, si na 6 deci/sec. 6/0.3 = 20 impulzov za sekundu. Neviem kolko zvladaju digital in na miniserveri, ale 20 Hz by snad mohli. Na DI extension je to v pohode. Tak asi ok. Este bacha aby ten vodomer bol vodeodolny ak bude v sachte. Ja ho mam prakticky nonstop pod vodou.

ReplyQuote
 rpav
(@rpav)
Trusted Member

Po čase zase oživým tohle vlákno, snad z toho bude update:

Sháním domovní vodoměr (tzn. bude v šachtě před barákem) pro klasickou vodovodní přípojku 1". 
Pročetl jsem vlákno a v historicky rozumné době našel tento příspěvek:

https://www.vodnici.net/community/postid/29469/

Jelikož mám ale k LOXONe připojený M-BUS extension (a na M-BUS sběrnici Smart-meter od Solaxu), rád bych se poptal, zda nemá někdo zkušenosti s M-BUS vodoměrem. Do šachty mám nataženou klasickou krocenou dvoulinku 2x4/CAT6, takže bych si myslel na něco lepšího, než je pulzní čtení.

Nemá s tím prosím někdo zkušenosti? Srovnání cenové, uživatelské?

Díky,
RP

ReplyQuote
(@filip-honzarek)
Trusted Member

ja budu zkouset tohle Kamstrup Multical , je to na M-BUS sbernici...

ReplyQuote
 rpav
(@rpav)
Trusted Member

Posted by: @filip-honzarek

Na M-BUS? Viděl jsem to na wM-BUS (wireless mbus). Nemohl bys pls poslat link s typem na drátový M-BUS?

ReplyQuote
 rpav
(@rpav)
Trusted Member

Mně tedy zatím vychází:
https://www.enbra.cz/dn-25sv-mtk-hwx2563#varianty

a k tomu:
https://www.enbra.cz/m-bus-modul-modularis

Není mi ale jasné, jaká je citlivost toho vodoměru = kolik impulzů na litr. Nikde v dokumentaci to není 🙁
Nebo si přes ten M-BUS přečtu aktuální stav vodoměru = s přesností na jeden litr?
Nevíte to prosím někdo?

ReplyQuote
(@green)
New Member

iu mne se blizi osazeni kontrolniho impulzniho vodomeru napojeneho na loxone. Hledam nejaky presnejsi (impulzni) vodomer (vice nez 1imp/l) se sroubenim 1" a tez zjistuji ze enbra snad jiz takove nenabizi. Muj vodak mi B-meters nedoporucuje (v posledni dobe resil reklamace). CFi nabizi 4imp/litr ale za 8k coz je dost

This post was modified 9 months ago 2 times by green

ReplyQuote
(@kynio)
Estimable Member

Ahoj, tak vodoměr je na místě, OpenDrain připojení s citlivostí 0,029 l/imp. 

Měl jsem za to, že použiju "Měření spotřeby (Um)" jenže updatama se vše změnilo a tento blok už není podporován. Nahrazen měřícími bloky... Takže "Měřič (Me)". Jenže zaboha nechápu ty proměnný, aby mi správně vypočítal spotřebu, dokonce chybí nastavení počtu impulsů na L. Pořád tedy vidím jedinou možnost vrátit se k bloku Měření Spotřeby, kde v parametrech Np - kde nastavím počet pulsů za jednotku (litr). Dle výpočtu AI je to 34,48pulsů za litr. Nevím ale co je At a Mro.

Co chci.. Ukázat aktuální průtok v app, měřit spotřebu vody a zaznamenávat ji, chci se podívat v historii, kdy byla jaká spotřeba. Můžu poprosit o pomoc? Předem děkuji

EDIT: bez Měření spotřeby, kde zadám požadované údaje o pulsech se prostě neobejdu, že? Musí se propojit s blokem Měřič. Pf na Pf a Ct na Mr. Je tak?

EDIT: asi jsem něco splácal, je to tedy nutně dělat tímto způsobem?

Snímek obrazovky 2025 11 18 215235

This post was modified 7 months ago 2 times by Kynio

ReplyQuote
 rpav
(@rpav)
Trusted Member

Posted by: @kynio

Ahoj, tak vodoměr je na místě, OpenDrain připojení s citlivostí 0,029 l/imp. 

Tohle je ale bytový vodoměr, chápu správně že jsi ho dal do vodoměrné šachty před barák???

ReplyQuote
(@kynio)
Estimable Member

@rpav nene, je doma a slouží k odečtu odběru vody, jelikož ten co je před domem v šachtě je zaplavený a nehodlám každý rok odčerpávat a lozit tam. Přesný odečet se provede vždy po 5 letech, kdy se vodoměr v šachtě vždy mění.

ReplyQuote
(@filip-honzarek)
Trusted Member

Posted by: @rpav

Posted by: @filip-honzarek

Na M-BUS? Viděl jsem to na wM-BUS (wireless mbus). Nemohl bys pls poslat link s typem na drátový M-BUS?

Objednaval jsem to takto:

Multical flowIQ 2101 s Wired M-BUS v konfiguraci

Studena voda

Q3 = 2,5 m3/h

Delka = 130 (typ L) G1Bx130 (stejne dlouhe oba konce, pokud to jde)

R = 100

Pripojeni G1B

ReplyQuote
Page 9 / 9
Share: