Forum

Forum

Notifications
Clear all

Router - pomoc

30 Posts
8 Users
2 Reactions
1,993 Views
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

Ahoj,

prosim, resim domaci sit.

Dnes mam D-link router v technicke mistnosti, odkud moc nepronika wifi. TP link Extenderem si pomaham na zahrade. HP switch v technicke. 

PC a NAS maji stitove karty 2,5Gb.

Otazka, je dnes na trhu router, ktery by mel 4xLAN 2.5Gb? Hledam, ale nenasel jsem co by bylo relativne dostupne a melo 4xLAN 2,5Gb.

Premyslel jsem, ze bych do takoveho routeru napojil PC, NAS a Switch. Wifi pak resit napriklad Liborem vychvalenym Unifi Mesh plechovkou. To by pokrylo asi cely dum i zahradu, kdyz by to bylo mimo technickou mistnost.

Co myslite? Dava to smysl? 

(fotky ukladam na NAS, pri editaci je neprehravam na lokalni disk, rychlost by se hodila)

L
(@l)
Famed Member Admin

cau. nestalo by za to to udelat rovnou cele na unifi? tam pak muzes tahat wifi talire pres kabel a pokryjes si presne kde potrebujes.

nez to lepit z ruznych technologii, tak vzit unifi router + switch + wifi talire

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

@l to by byl asi financne pekny mazec 😉 

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

@l mam rad "speak with data" 🙂

image

je to kompletni?

Tolik prostredku do site davat ted nechci. Navic mi to v nicem extra nepomuze, porad jen GLAN. Pomohl bych si jen lepsim Wifi pokrytim. Souhlasis?

ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member

@Kobra ti mesh schválil, za mě je to hrozné topení. Nechápu, ale skoro se o to dá spálit. Tedy jestli to už nevyřešil nějaký FW.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@richard no  ta cena je asi tak jak by byla.

Co se týká toho co by ti to pomohlo. Jde o to, že máš pak kompletní správu jednotnou, snadno se přidávají další věci když není někde signal atd. 

Možná že ti to vyřeší jen ten mash, nemám zkušenost jak se unifi chová když nemá vše jednotné. 

Pokud jednotné máš, jen přidáš zatížení, on si ho najde, nastavís sítě, přístupy  a jedeš. 

Bez gateway imo pojede v nějakém omezeném režimu, coz ti asi vadit nebude, jen nepůjde tak pěkně spravovat.

Ale chápu že dát 13k když už vs nemáš je naprd. 

ReplyQuote
(@misak)
Eminent Member

Asi neni uplne potreba jet vsechno na Ubiquti... Ja mam firewall a switche vetsinou na mikrotiku, ale APcka Unifi - v bezdratu Mikrotiku trochu ujel vlak...

MESHi bych se uplne vyhnul - to je proste jako nouzovy reseni do rekonstrukci, ale kde je kabel, tak urcite to pichnout primo na kabel...

Jestli mas NAS nejaky Synology, nebo QNAP, tak tam muzes bud ve virtualu nebo v Dockeru provozovat Unifi controler na nastaveni a roaming tech AP a nemusis platit tu jejich branu nebo CloudKey... Maji na to primo oficialni obrazy...

Takze v Tvym pripade vzit klidne 2x levnejsi AP6+, k tomu uplne jakejkoliv switch s 2,5G porty a firewall nejakej Mikrotik (klidne hEX S ten zvladne 1Gb pripojku jak nic - ja mam 5009 a to uroutuje uz uplnej nesmysl...) a v tu chvili budes financne maximalne na polovine toho co's postoval...

A posledni dobou zacina Unifi konkurovat Omada - levnejsi a stejny moznosti...

Takze levnejsi reseni je - jenom s jednim kompromisem - ze se neda nastavit vsechno z toho jejich rozhrani. Ale to je stejne vicemene jednorazova zalezitost...

ReplyQuote
(@misak)
Eminent Member

A jeste doplneni - s tim 2,5Gbit LAN je to samozrejme mysleno jenom na primy propojeni Swtich <> PC - protoze vicemene vsechny AP (i ty nove Wifi 6) maji jenom 1Gb uplink...

A pokud delas nejakou editaci - tak bych zvazil prechod na 10Gb, protoze to kupodivu neni financne tak velkej skok...

ReplyQuote
Pavel
(@pa-v-el)
Member

S Omadou mám dobré zkušenosti, když záhadně došly Unifi Cloud key za cca. 1800,- tak jsem Omadu s kontrolorem OC200 nasazoval na třech místech a maká to podle mě stejně jako Unifi.

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

@misak @Pavel 2,5Gbit bylo mysleno PC <-> router <-> NAS QNAP TS-453E-8G

Router 2,5GBit proto, abych mohl vynechat switch s 2,5gbit (usetrit jedno zarizeni) a poresit 

Switch nechat ten 1Gbit, staci na vsechno kolem a jede bezproblemove.

Omada - diky, neznal jsem. Budu studovat.

Upresnim - Mesh6 bych pripojil do switche kabelem. To jsem myslel ze by byl jedinny zdoj wifi signalu v dome a na zahrade 🙂

ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Ahoj,

Omadu neznám, ale doma i na dalších síťových instalacích (včetně jednoho penzionu) už léta provozuji Unifi síť. Není nejlevnější, ale pokud si pořídíš CloudKey (nebo router do racku nebo docker v NAS), máš konfiguraci u sebe a nemusíš se spoléhat na cizí Cloud bůhví kde... Nedávno jsem (přiznávám za ranec, ale za mě to stálo za to) upgradoval na DreamMachine do racku a již delší dobu mám rackový switch a je to paráda. V DreamMachine je kromě routeru a Controlleru také kamerový systém (vyžaduje jejich kamery, ale funguje perfektně), možnost konfigurace VPN a další poměrně sofistikovaná nastavení. Jak psali ostatní, za mě nejjenodušší je kabelem zapojit AP (opět - jejich Long Range AP fakt mají hezký dosah) a jeden kabel by se měl protáhnout leckde... S Meshem zkušenosti nemám.

Držím palce s výběrem, rozhodně bych ale zvážil, komu budeš posílat statistiky svého provozu. Nedělám si iluze, že se nesbírají statistiky a neposílají se - tak je možná na zamyšlenou, kde tato data skončí...

ReplyQuote
 koci
(@koci)
Trusted Member

Ahoj,

vzhledem k pozitivním doporučením zde jsem se taky rozhodl pro Unifi. Nakonec jsem se rozhodl pro UDM SE. Nato mám napojené AP AC PRo a dvě kamery. Stálo to více než jiná řešení, ale byl jsem ochotný typ peníze vynaložit a jsem s tím spokojený.

Georgio reacted
ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member
Topic starter  

Diky vsem. Problem mam primarne s Wifi. Zacnu Unifi U6-Lite. (kabelem ze switche)

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Tiez mam doma AP-cka od ubiquity, pretoze som to uspesne nasadil v par lokalitach, ale pre mna je ta centralna sprava skor nevyhoda ako vyhoda. Dovod je jednoduchy - ked som to nasadzoval doma, tak som nainstaloval ten ich soft, nastavil, deploy, hotovo. Medzitym som vymenil notas, zalohu stratil, prestal existovat ten ich soft (a bol nahradeny niecim novym), takze ked som tu siet potreboval po 4 rokoch rozsirit o novu vlan - bol som v prdeli. Musel som nainstalovat novy soft, nanovo to naklikat, resetnut ap-cka a novy deploy. Tentokrat som si spravil u nich ucet a tu konfiguraciu ulozil tam, ale uz som videl v mailoch ze otravuju s nejakou MFA, takze predpokladam, ze za 4 roky ked budem zase potrebovat nieco zmenit sa do toho uctu uz nedostanem... Takze centralna sprava super, ale nie v mojom pripade uplne.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@dusanmsk protoze si nemel ten USB key nebo novejsi cloud key nebo jak tomu nadavaji.

pak bys mel pekny webovy UI a nemusel nic instalovat 😉

ReplyQuote
Page 1 / 2
Share: