Forum
Ahoj,
tak mi v Unifi Security Gateway zase odesel vnitrni flash disk.
Tentokrat v uplne nejhorsi dobu, druhy den co jsem v zahranici na dovolene a dum a psy hlida babicka. Nejnutnejsi veci nastesti jedou, ale se vzdalenym VPN pripojenim, zavlahou, filtraci v bazenu, intercomem, meteostanici atp se, nez se vratim, muzu rozloucit.
Takze otazka hlavne na ty, kteri se v ekosystemu Unifi vyznaji. Cim nahradit nespolehlivou starou Unifi Security Gateway? Diky
Za mě UDM pro... pro normálního uživatele..
Tak nakonec jsem vybral UXG-Max:
https://techspecs.ui.com/unifi/cloud-keys-gateways/uxg-max
Hlavne proto ze kvuli stare USG uz mam CloudKey Gen2, takze chci zustat u rozdeleneho reseni.
Tak snad se osvedci.
Editovat predchozi prispevek uz nejde, takze kratke info o upgrade USG 3P na UXG-MAX:
Jsem az prekvapen, jak bezproblemove upgrade probehl. Stacilo odebrat puvodni USG, UXG nastavit pozadovanou pevnou IP a pridat do Site. Vse ostatni probehlo automaticky a bez problemu.
Prvni poznatky:
- UXG vyrazne mene topi
- super je integrace WireGuardu pro VPN, takze pridavani/odebirani i prehled klientu je ted mnohem jednodussi
Ahoj,
díky za feedback, přechod mají fakt dobře vychytaný (přecházel jsem z CloudKey2 na DreamMachine taky pár kliky). Jen se zeptám s Wireguard - máš veřejnou pevnou IP?
Díky předem.
Ano, platim si verejnou pevnou IP.
Ja taky zvazoval, jestli se zbavit separe Controlleru (mam taky CloudKey2) nebo ponechat.
Nakonec vyhrala financni stranka, bylo levnejsi prejit na novy router bez Controlleru.
Proc jsi se CloudKey2 zbavoval?
OK, veřejnou pevnou IP jsem nechtěl, díky za potvrzení, že bez toho to nejde. Já používám Teleport, funguje jen na telefonu, ale funguje pro Loxone parádně a víc od toho nepotřebuju.
Mě taky odešel starý gateway, tou dobou nebyl UXG k dispozici, tak jsem šel do Dream Machine Special Edition a spojil to i s kamerovým systémem. Protect je totiž v DM SE nativně, tzn. vyměnil jsem dvě kamery, přikoupil třetí a mám all-in-one řešení. Snad dlouho vydrží, je to velmi jednoduché na nastavení a na používání.
A CloudKey2 potěšil dalšího člena rodiny, kam jsem jej dal místo gen1 🙂
není to na loxone zbytecne, pokud teda mate MS2. Neni jendodussi pouzit ten jejich cloud?
Možná to zní paranoidně, ale nechci, aby můj Loxone byl řiditelný z cloudu. Proto raději tak, že udělám VPN a pak se připojím k Lox lokálně...
pak ale nefungujou push notifikace a dalsí drobnosti ne?
Push notifikace překvapivě fungují, nefunguje spojení bez VPN. Jak jsem psal, asi je to paranoia, ale mám rád aspoň pocit, že mi do domu nikdo nevrtá z venku. Nedělám si iluze, že z Loxone by se nedívali a nepoužívali to pro učení... Ale třeba je to takhle aspoň trochu zabezpečenější...
doporucuju XIAOMI AX3000T na aliku asi za 900. Desne namakana masinka a openwrt tam bylo za asi 15 minut a pak mas plnotucny linux router bez cinskych spehovatek
Ahoj, neber to jako útok, ale představa, že výrobek od Xiaomi je bez špehovátek je dost naivní... Někdo ten vývoj a výrobu platit musí a představa, že čínské výrobky jsou vyráběné se záměrem udělat radost geekům je podle mého názoru (a nejen mého - https://www.bis.cz/aktuality/uvodni-slovo-reditele-bis-k-vyrocni-zprave-za-rok-2023-29eb3b54.html ) mylná. Jak jsem psal, nedělám si iluze, že Loxone ani Ubiquity si nečtou v našem chování a datech, ale snad jsou to data anonymizovaná a nepoužívají se pro nic jiného, než je R&D uvnitř... A zrovna router je podle mého ideální zařízení - musí přes něj projít všechny pakety celé domácnosti a číst se tam dá dost...
@ondy ty asi moc nectes, ze? Psal jsem nahrat tam openwrt coz je komunitni otevreny system a bez spehovatek. Do tyhle mega vykonny krabicky to jde.