X
Forum

Forum

Notifications
Clear all

Rekuperace

909 Posts
85 Users
32 Reactions
301.3 K Views
(@dragot)
Eminent Member

Pěkné video.

Já se před cca 6 lety rozhodoval mezi Jablotronem a Wafe (obě klapkové jednotky). Bohužel jsem sáhl po Wave.

Jednalo se o rekuperační jednotku s klapkovým systémem a entalpickým výměníkem. Také měřila vlhkost a uměla ukazovat zanesení filtrů. Měla integrovaný CO2 senzor podle kterého řídila větrání.

Díky klapkovému systému (4 klapky) měla umět regulovat vlhkost v domě, nebo dokonce dům vysoušet (v případě nutnosti).

Také nepotřebovala předehřev. Měla displej a tlačítky se daly nastavovat různé hodnoty (například teploty pro bypass, atd.)

Bohužel serva ovládající klapky neustále zlobily. Vždy se po nějakém čase nějaké servo strhlo a jednotka pak nedokázala tu klapku spolehlivě ovládat. Občas zůstala třeba stále zavřená. Jednotka tím pádem neměla dostatečný průtok na vstupu nebo výstupu a přidávala na výkonu až do svého maxima (ten konkrétní motor), aby to kompenzovala. Což vedlo k různým stavům jako třeba podtlak v domě (když člověk otočil klikou na okně, tak okno "skočilo" do místnosti). Nebo naopak se nějaká klapka nedovřela, tak že jsem pouštěl teplý vzduch ven.

X krát jsem to reklamoval a po různě dlouhé době mi vždy příslušné servo vyměnili. Někdy to ale trvalo třeba i déle jak 14 dní (i díky lockdownu).

Nakonec firma krachla a ještě těsně před tím, než úplně jejich servis přestal fungovat, tak mi pán, co mi to jezdil nejčastěji opravovat, přivezl jednotku jinou a starou si odvezl. Bohužel už horší než za kterou jsem zaplatil.

Tu co mám teď už nemá klapkový systém, už neměří vlhkost, protože jí neumí regulovat. Má už předehřev. Má stále entalpický výměník. Nemá displej a žádná tlačítka. Nedá se jakkoliv nastavovat bez použití Modbus. Navíc Modbus registry se oproti té původní lehce změnily. Zatím stále někdo platí Wafe webový portál, kde mohou lidi, kteří jednotky mají, ovládat základní funkce. Nikoliv ale konfigurovat. Až to ale jednou vypnout, tak se bez Modbusu už neobejdou.

Když původní jednotka fungovala, tak dokázala udržet vlhkost v domě kolem 50-55% (byla to tehdy novostavba). S touto máme v domě vhlkost 60+-% někdy i více. Nicméně mám pocit, že tato jednotka nefunguje úplně dobře. Myslím si, že není dobře seřízená (jak motoricky, tak by bylo potřeba znovu zaregulovat průtoky v jednotlivých místnostech).

I jsem chvíli pokuoval znovu po Jablotronu - protože ta moje už nemá v podstatě žádnou podporu - filtry se naštěstí ještě koupit dají, ale až se něco rozbije... Tak jsem moc zvědavý na ten Coolbreze.

Každopádně kdybyste někdo potřeboval Modbus registry k Wafe 350E jak té klapkové, tak té "nové", tak můžu zaslat.

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Tak to nezávidím. 

Bohužel se toto stává nejen v oblasti rekuperací a lidem zůstavuji oči pro pláč. 

Setkávám se s tím často u tepelných čerpadel, kotlů, solárních ststémů a nově i u FVE komponentů.

Je to daň za nákup něčeho levného. Ty firmy co prodávají levně, zapomínají zahrnout do ceny všechny budoucí náklady spojené se zárukou a udržením pozáručního servisu. Pak jim to za almužnu nechce nikdo dělat.

ReplyQuote
(@barak-chytrak)
Active Member

@Dragot S tím Jablotronem se bojím přesně toho samého co popisuješ. Nejhorší na tom je, že je to celé napojené na nějaký Jablotronní cloud, z dálky do toho mužou zasahovat, číst si co chtějí, nahrávat jakýkoliv update a změny.

Navíc v minulosti se to už i stalo. Jablotron v minulosti už prostě vypl služby svým zákazníkům.

@cijoml Loxplán nějak klidně nasdílím, ale musím nějak vymyslet jak se to dělá, abych sdílel něco co dává smysl a nemusel posílat celů svůj dúm. Zatím s tím trochu bojuju, když jenom okopíruju to co mám pro Jablotron do nového configu, tak je to plný [Not assigned] referencí a nedává to smysl. Budu moc rád za navedení, jak se to sprváně sdílí.

This post was modified 1 month ago by barak-chytrak

ReplyQuote
(@barak-chytrak)
Active Member

Dotočil jsem video o modulu Coolbreeze https://www.youtube.com/watch?v=Sa9SD2zr4O4

ReplyQuote
c64
 c64
(@c64)
Eminent Member

@barak-chytrak ano uvahu mas dle meho spravne, topit do odpadu aby se draze vyrobene teplo predalo pres relativne neefektivni vymenik je blbost, imho to Jablotron udelal pro lidi kteri nemaji/nechteji topit primotopama, nechteji rozkopavat stavajici reseni ale maji uz tu jejich rekuperaci a potrebujou trosku "pridat" protoze to projektant spatne spocital (vytapeni)...

ReplyQuote
(@barak-chytrak)
Active Member

@c64 Přímotop o podobném výkonu se prodává na Alze za 2000Kč. Taky je tu možnosti topit klimatizací (což budu dělat).

Já jsem ten smysl Coolbreezu absolutně nepochopil. Podle článku z tzb to stojí 47 000 Kč bez DPH. Tady jsem našel komplet za 70785 Kč.

Podle mě to prostě nefunguje a fyzikálně ani fungovat nemůže.

ReplyQuote
(@007tommas)
Eminent Member

Páni, predstavte si, oni to fakt funguje. 

Bracho ju má doma a cez zimu s nou kúri a v lete chladí.

Ja mám doma rekucofu a spravil som to isté, na vstup odpadu som dal vodný výmenník do ktorého ženiem vodu takú akú do podlahy a čuduj sa kúri to na vstupe. Tak isto keď pripojím chladničku na režim leto tj chladenie tiež to chladí. Samozrejme to funguje ideálne a efektívne len pri určitých prietokoch vzduchu. 

ReplyQuote
(@barak-chytrak)
Active Member

@007tommas Bylo by možné k tomu dostat data a čísla? Já to teď pustil na všechny stupně větrání a proměřil výkon. Je to všechno stejně špatný. Navíc věntilátory na vyské otáčky už docela žerou (na 255m3/h už žerou 278W).

Tady na obrázku to topí 432W + 250W (+250 protože s normální rekuperací -250W větrám), takže zlepšení o 782W.

Elektřina 590W tepelko, +280W Futura = 870W spotřeba.

COP = 782/870 = neuvěřitelných 0.9

A k tomu zvuk startující helikotéry z trubek na tropě jako bonus...

image

ReplyQuote
c64
 c64
(@c64)
Eminent Member

@007tommas nikdo netvrdi ze to nefunguje, jen ta efektivita je mensi nez topit primo bez ztrat v tom vymeniku...

ReplyQuote
Page 61 / 61
Share: